2020 Honda Fireblade
CBR1000RR-R en CBR1000RR-R SP

NIEUW HOOFDSTUK


De Fireblade is niet alleen één van de langst lopende sportmodellen op de markt, het is ook de meest iconische sportmotor ooit. Sinds zijn debuut in 1992 verraste de Blade vriend en vijand en sindsdien heeft de CBR RR altijd op het voorplan gestaan.

In een geschiedenis van bijna 28 jaar onderging de Fireblade heel wat veranderingen. Het 16 inch voorwiel werd een 17 inch, de 900 cc vierpitter evolueerde naar 1000 en vier carburatoren werden gasklephuizen voor de injectie. Eén ding bleef echter onaangeroerd. De veelzijdigheid en de daaraan verbonden slagzin van Total Control. Daar komt in 2020 verandering in. Honda slaat de bladzijde van de veelzijdigheid om en kiest resoluut voor pure prestaties. De Fireblade RR is niet meer.


De Fireblade RR-R neemt de fakkel over, met een focus op prestaties. Zonder compromissen. Voor wie het nog iets meer mag zijn, is er ook een CBR1000RR-R SP met elektronisch gestuurde Öhlins ophanging en een nog grotere focus op de competitie.

Tekst gaat verder onder de foto >>

CBR1000RR-R FIREBLADE


De focus ligt op pure prestatie,
zonder compromissen

Sterkste ooit

Van een blanco papier begonnen Honda's en HRC’s ingenieurs aan een nieuw vier-in-lijn blok voor de CBR1000RR-R Fireblade. Een compact blok met een korte slag – boring en slag zijn identiek aan die van de RC213V – en een semi tandwiel aangedreven primaire overbrenging, vingergeleide kleptuimelaars, titanium drijfstangen, de interne frictiereductie technologie van de RC213V-S, en nog veel meer.


Een ram-air inlaat in de voorkant van de kuip gaat direct door het balhoofd naar de airbox. De 4-2-1 uitlaatbochten zijn ovaal en de demper werd ontworpen in samenwerking met Akrapovic.

Het resultaat? Het CBR1000RR-R blok bereikt de zone pas bij 15.000 tpm en haalt een topvermogen van 160kW (217,6PK) bij 14.500 tpm. Daarmee is dit de sterkste 1000 cc vier-in-lijn ooit gebouwd voor massaproductie.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Ondersteund door hightech elektronica

Throttle by Wire werd aangepast voor een verbeterd gevoel en drie standaard rij-modi bieden de optie om aanpassingen aan te brengen aan Vermogen, Motor Rem, Wheelie Control en het geoptimaliseerde Honda Selectable Torque Control (HSTC). Het elektronica pakket omvat nu ook Start Modus.

Een zes-axiale IMU (Inertial Measurement Unit) biedt accurate 3D informatie over rijdynamiek en geeft input om alle elektronica te besturen. Het controleert ook de nieuwe drietraps Honda Electronic Steering Damper (HESD).

Nieuw rijwielgedeelte

Bij een nieuw blok en betere prestaties, hoort ook een ander rijwielgedeelte. Een compleet nieuw aluminium diamant type frame maakt gebruik van de achterzijde van het blok als bevestigingsplaats voor de achterschokbreker. De swingarm is langer en is gebaseerd op het RC213V-S design. De stijfheidsbalans, gewichtsverdeling en stuurgeometrie zijn aangepast met het oog op het toegenomen vermogen en koppel, grip voor- en achteraan en de feedback voor al deze zaken.

Showa’s 43 mm Big Piston Fork (BPF) past bij de Showa Balance Free Rear Cushion Light (BFRC-L). Er zijn grotere remschijven vooraan bediend door Nissin vierzuigerklauwen. Het ABS is instelbaar voor circuitgebruik. De achterband heeft 200/55-17 als afmetingen.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Sportief, slim en mooi

Een deel van de aerodynamische vormen van de 2018 RC213V MotoGP motor werden overgenomen op de CBR1000RR-R, inclusief de winglets om meer neerwaartse druk te genereren en de remstabiliteit te verhogen. De rijhouding is ook veel compacter.

Het volledig personaliseerbare 5 inch TFT-scherm biedt een intuïtieve bediening via een schakelaar op de linker stuurhelft. Honda’s Smart Key System biedt extra gebruiksgemak en zorgt er meteen ook voor dat er geen contactslot meer in de kroonplaat hoeft. Daardoor werd ruimte vrij gemaakt voor de ram-air inlaat en ziet de kroonplaat eruit als die van een competitiemotor.

Mooi, slim en sportief. Dit vat de essentie van de nieuwe Fireblade meteen perfect samen.