Me and My Honda

Tamara van den Tillaart

NC700X (2012)


"Waarschijnlijk was ik onterfd als ik met een andere motor dan een Honda thuis was gekomen," verklaart de 25-jarige Tamara van den Tillaart. "Mijn vader, twee ooms en een tante rijden allemaal Honda. Dus ik kon natuurlijk niet achterblijven." Sinds maart is ze de trotse bezitster van een NC700XA uit 2012, nadat ze een half jaar eerder haar motorrijbewijs wist te behalen.

"Vroeger ging ik bij mijn vader achterop en zo is de liefde voor motoren ontstaan. Sinds kleins af aan wist ik het zeker, later wil ik ook mijn motorrijbewijs halen." En zo geschiedde dus afgelopen winter. Ondanks de slechtere weersomstandigheden besloot Tamara niet te wachten op de lente om voor het eerst op het zadel van haar eigen motor te stappen. "Ik slaagde in november en wist dus dat de winterperiode eraan zat te komen. Ik vond het alleen geen prettig idee om zo lang geen motor te rijden. Ik wilde juist een beetje doorpakken, nu ik eindelijk dat rijbewijs te pakken had. Dus kocht ik gelijk op Marktplaats een goedkope Honda CB500. Een oud besje, maar we hebben samen tot maart door heel Nederland rond getuft."

Doordat het motorrijden een langgekoesterde droom voor de verpleegkundige in opleiding is, geniet ze van elke rit die ze met de CB maakt. Uiteraard herinnert ze zich nog erg goed hoe de eerste tocht op de motor voelde. "Tijdens mijn rijlessen had ik nauwelijks slecht weer meegemaakt, maar uitgerekend op de dag dat ik mijn rijbewijs ophaalde, kwam de regen met bakken naar beneden. Maar ja, ik moest per se op mijn motor rijden. Ik had niet voor niets al een motor thuis staan. Eerlijk gezegd vond ik het wel een beetje eng om ineens alleen te rijden, met dat superslechte weer. Maar het was vooral tof om eindelijk te kunnen motorrijden op mijn eigen motor. Een droom die ik al als kind had."

Tekst gaat verder >>

GELIJK MEENEMEN

Tamara zet haar eerste stappen op de CB500, maar al snel komt er een opvolger voor de ‘pekelfiets’. In maart ziet ze haar kans schoon om een mooie NC700XA aan de haak te slaan. "Ik had 'm bij een motordealer zien staan. Tijdens de testrit was ik nog niet de straat uit of ik wist al dat ik die NC zou kopen. Hij reed zo lekker en ik was gelijk verliefd op dat ding. En het mooie was, ik kon ‘m gelijk meenemen. De motor had namelijk pas een beurt gehad, dus ik was helemaal blij. De hele terugreis had ik een flinke grijns op mijn gezicht."


Tamara opende ook gelijk een Instagram-pagina voor haar Nancy (nancythenc). "Ik vind het leuk om met iedereen mijn motoravonturen te kunnen delen. Wellicht leer ik daardoor ook andere mensen in de motorwereld kennen en het is altijd leuk om een groter netwerk op te bouwen, zodat je misschien eens gezamenlijk kunt gaan toeren." En wat dat betreft heeft Tamara van den Tillaart nog grootste plannen. Het is dan ook niet toevallig dat ze afgelopen maart een stoere adventure-bike kocht. Ze wil namelijk de nodige reizen gaan maken met haar NC700XA. ‘"k heb al een beetje rondgekeken als het om georganiseerde reizen gaat. Het lijkt me heerlijk om lekker op mijn eigen motor door Europa te toeren. Die bergweggetjes bedwingen, dat lijkt me supertof. Helaas heb ik daar nog niet de kans voor gehad, maar dat ligt zeker wel in de planning."

Tekst gaat verder onder de foto >>

EEN PAAR KEER
OP MIJN BEK

Een van haar ultieme dromen op dat gebied is overigens een reis door Azië maken. "Een motor vanuit de organisatie en dan zo’n supermooie route afleggen. Dat lijkt me enorm gaaf, zeker omdat je ook wat offroad rijdt. Rijden op het onverharde heb ik nog nooit gedaan, maar dat schrikt me zeker niet af. Je moet het uiteindelijk toch een keertje leren en ik zal er in het begin vast onhandig in zijn. Dan ga ik maar een paar keer op mijn bek, ook dat hoort erbij." Gezien haar plannen is het niet heel vreemd dat ze een specifiek model van Honda als haar favoriete motor ziet. "Zonder aarzelen is dat de Africa Twin," laat Tamara weten. "Dat vind ik zo’n prachtige fiets, maar helaas ligt die op het financiële vlak nog een beetje buiten mijn bereik. En eigenlijk ook vanwege mijn geringe lengte van 1 meter 70, maar daar verzinnen we tegen die tijd wel iets op."


De Honda NC700XA heeft overigens ook weer een volgend 'slachtoffer’ in de familie gemaakt. Het jongere zusje van Tamara is sinds kort ook besmet met het motorvirus. "Ze is nu bijna veertien jaar oud en wilde graag een keertje bij me achterop. Ik dacht, waarom ook niet? Ze is inmiddels al veel vaker mee geweest en vindt het hartstikke leuk. Ik denk dus dat ze later ook wel haar motorrijbewijs gaat halen. Dan kunnen we daarna als familie een eigen Honda motorclub oprichten."