EERSTE TEST

2020 CRF1100L
Africa Twin
Adventure Sports


De nieuwe CRF1100L Africa Twin Adventure Sports is meer dan ooit een reismotor. Toch blijft hij ook vasthouden aan tradities zoals het 21-inch voorwiel. En er is dus nog steeds dat offroad potentieel. Continenten doorkruisen doe je tenslotte niet alleen op asfalt.

Eerste belangrijke gewaarwording als je op de motor stapt: hij is niet meer zo hoog als zijn voorganger. Die had een zadelhoogte van 900 of 920 mm, hier is het 850 of 870 mm. Een stuk lager; een deel daarvan dankt de Africa Twin Adventure Sports aan de 20 mm kortere veerweg, de rest ligt puur aan de bouw met o.a. een nieuw frame. Vergis je niet, 850 of 870 mm is nog steeds ruim hoog genoeg. Het is vooral een zithoogte die goed past bij deze motor. Je hebt toch net iets meer controle en door de smallere bouw en het smallere zadel, voelt de motor compacter en lichter aan.

Lichter en sterker

Hij ís ook lichter, 5 kg maar liefst. En het vermogen stijgt tot 102 pk; ook dat merk je. Al is het vooral het toegenomen koppel dat zich laat voelen. Zelfs in een vrij intense test kwamen we zelden aan de toerentallen waar het piekvermogen zich laat optekenen. Je zoekt de hogere toerentallen ook zelden op, omdat het vermogen goed gespreid is en er overal kracht op overschot is. Daardoor is deze Africa Twin Adventure Sports ook een bijzonder vinnige jongen geworden.

Op de bochtige wegen van Sardinië voelden we dat de combinatie van het lagere gewicht, het nieuwe smallere frame, de rankere bouw en de elektronisch gestuurde Showa EERA ophanging leiden tot een bijzonder wendbare motorfiets. Dit is een motor waarmee je zo over de snelweg naar Spanje suist, maar hij maakt ook - en misschien wel vooral - indruk door zijn wendbaarheid en het gemak waarmee je hem je wil oplegt.

Uitmuntende DCT

De DCT versie met een nieuw sturingsprogramma van de zes-axiale IMU bevalt ons nog beter dan voorheen. Vooral op deze versie past de DCT bijzonder goed. De open snelweg of slingerende paden - het schakelgedrag is nagenoeg perfect. Door die nieuwe IMU wordt er ook rekening gehouden met de bochten. En het schakelen loopt echt zoals het hoort. Het neemt niet weg dat ook de traditionele versnellingsbak schakelt met de precisie van een Zwitserse uurwerk. Een digitaal dan wel.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Uitgebreid pakket

Het brengt ons bij de elektronica. Het pakket van de Africa Twin Adventure Sports behoort tot de meest uitgebreide op de markt. Je kunt zo ver gaan in de instellingen, dat het moeilijk is om één gezicht aan deze motor te koppelen. Het karakter gaat van rustig tot uitgesproken sportief en alles daartussen. Persoonlijk reden we het liefst met de Touring Modus, waar het volle vermogen beschikbaar is. Daar ga je dan in grasduinen en kies je alle parameters voor de tractiecontrole, het ABS, de instelling van de ophanging, motorrem, etc… Het gevolg is dat je eigenlijk het eerste uur op de Africa Twin Adventure Sports doorbrengt met het doorgronden van alle mogelijkheden en het proefondervindelijk vaststellen wat je zelf liefst hebt.


Dat herhaalt zich als je offroad gaat rijden. Daar kwamen we uit bij de Off Road stand (verkozen boven de Gravel instelling) met het ABS uitgeschakeld. Dat het vermogen hier minder groot is, voel je nooit. Zowel het vermogen als de manier waarop het naar de Bridgestones gestuurd wordt, mag als perfect omschreven worden. Voor deze motor konden er geen betere motorkarakters zijn.


Ook goed doordacht is het TFT scherm met daaronder nog een klein digitaal scherm. Beide zijn zowel rechtstaand als zittend goed af te lezen, maar als je bijvoorbeeld met Apple CarPlay aan de slag bent en het scherm geeft een kopie weer van wat op je telefoon staat, heb je nog altijd het digitale schermpje met de essentiële informatie. Goed gezien.

Tekst gaat verder onder de foto's >>

De saga gaat verder

En dan is er de elektronische ophanging. Het is leuk dat je voor elk doel (offroad, snelweg, stad, touren) een modus kunt selecteren, maar het is nog leuker dat je zonder ook maar één keer in te grijpen, automatisch een veerwerking krijgt die bij elk van die omstandigheden past. We waren net zo onder de indruk van de respons offroad als van de stabiliteit op de snelweg en het comfort over de hele dag bekeken. Mooi werk.

De Africa Twin Adventure Sports is eigenlijk gewoon erg praktisch in gebruik. Als je de bediening van de elektronica eenmaal begrepen hebt, is het zelfs allemaal vrij eenvoudig. Honda zegt dat het een motor is om continenten mee te doorkruisen - en dat is absoluut waar. Maar hij is meer dan dat. De motor voelt qua gewicht en wendbaarheid eerder aan alsof er 100 cc weg ging in plaats van erbij kwam. Hij is dus ook goed op kleinere wegen en op kortere afstanden. Honda heeft met de nieuwe Adventure Sports een mooi, nieuw hoofdstuk in de Africa Twin saga geschreven.