EERSTE TEST

2020 CRF1100L
Africa Twin


Na de triomfantelijke terugkeer van de Africa Twin in 2016, volgde een update in 2018. In 2020 gaat Honda verder dan een update. De CRF1100L Africa Twin is een nieuwe motor met nog meer potentieel.

Honda ontwierp de Africa Twin ooit als afgeleide van de NXR750 waarmee mannen als Neveu en Lalay de Dakar wonnen. Het ontwerp was succesvol, want de productie Africa Twin werd in zijn eerste deelname aan de Dakar doodleuk achttiende in het algemeen klassement. Met dat in het achterhoofd kun je stellen dat de 2020 CRF1100L Africa Twin meer dan ooit een... Africa Twin is.

Puur

Terwijl de Adventure Sports baadt in excessen, is de Africa Twin inderdaad een zeer pure motor.

Kleine(re) tank, laag scherm en een ranke bouw. Dat resulteert in een rijklaar gewicht dat ruim 5 kilo onder dat van zijn voorganger en 14 kilo onder dat van de Adventure Sports ligt. Honda kondigt met deze cijfers in het achterhoofd een toegenomen offroad potentieel aan voor de nieuwe Africa Twin. We hebben proefondervindelijk kunnen vaststellen dat dit klopt. De Africa Twin kan het betere offroad werk makkelijk aan. Onder andere door zijn smalle bouw, de lage ruit en de (optionele) offroad voetsteunen op onze testmotor.

Ook al nam de cilinderinhoud toe, de motor voelt wendbaarder en lichter aan dan zijn voorganger. Anderzijds is er dat vermogen dat met 7 procent steeg tot 102 pk. Dat krijg je in de offroad modus niet volledig ter beschikking, en dat is maar goed ook. Meer dan 100 pk op een bergweg is niet altijd een goed idee.

Boven de concurrentie

Die offroad modus is trouwens één van de zes beschikbare modi. De Africa Twin heeft net als de Adventure Sports alles wat je op elektronisch vlak maar kunt wensen. Min de bochtenverlichting en de standaard handvatverwarming. Maar wel met Daytime Running Lights, cruisecontrol, bochtendetectie voor de DCT-versie… Voor het overige is de nieuwe CRF1100L gestript van toeters en bellen. Dat resulteert in een motor die in de +1000 cc klasse op offroad vlak boven alle concurrentie verheven is.

Het mooie is dat de troeven die de Africa Twin ijzersterk maken bij offroad gebruik, ook hun nut bewijzen op de openbare weg. Wendbaarheid, motorprestaties, zithouding... Het maakt de Africa Twin ook een betere motor dan zijn - ook lang niet onaardige - voorganger.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Wind om je oren

Het kleine scherm biedt opvallend goede windprotectie op de openbare weg. Tot pakweg 130 km per uur heb je totaal geen behoefte aan meer. Daarboven voel je de wind iets nadrukkelijker rond je helm. Maar wat is er mis met wat wind om je oren? Geef ons maar wat windgeruis in plaats van turbulenties die vaak bij hogere schermen horen. Niks mis mee.

Op het vlak van elektronica kun je in erg grote mate het motorkarakter kiezen op basis van je rijstijl en de ondergrond van de dag. Er is bovendien een zeer goed werkende en instelbare Showa ophanging die ons zowel op als naast de weg prima beviel. Verder heeft deze 1100 een jeugdige speelsheid waardoor je er ook in de stad en de file vlot mee weg komt.

Wie wel eens vaker in de urban jungle rijdt in plaats van in het echte oerwoud, kan kiezen voor de DCT-versie; op alle vlakken en elke ondergrond aan te raden. Alleen in het meer extreme endurowerk, zetten we op de DCT-versie de automaat uit en schakelden we manueel met de knoppen aan de linker stuurhelft. Werkt - bijna - even goed als met de voet schakelen.

Tekst gaat verder onder de foto's >>

De cirkel is rond

De keuze tussen DCT of traditioneel schakelen is puur persoonlijk, maar het is geen kwestie van beter of slechter. De Dual Clutch Transmission staat met de input van de nieuwe zes-axiale IMU op een niveau dat we nooit voor mogelijk geacht hadden. Knap.


Qua fun-factor overstijgt de Africa Twin niet alleen zijn zwaardere Adventure Sports broer, maar ook al zijn voorgangers. En daar mag je zowel het 2018 model als de originele Africa Twin van dertig jaar eerder bij rekenen. De 2020 Africa Twin combineert met het mega-elektronicapakket (inclusief Apple CarPlay), zijn minimalistische bouw en pure styling het beste van twee werelden. En laat dát nu net zijn wat je nodig hebt om tijdens een avontuurlijke rit ook te kunnen genieten van het beste van on- en offroad wegen. Dat laatste was al het plan bij de lancering van het origineel in 1988. De cirkel is rond.