INTERVIEW


Magic Marquez

Met zijn zesde MotoGP-wereldtitel op zak, zijn achtste wereldtitel en een uitdagend nieuw seizoen voor de deur met zijn broertje als teammaat is er genoeg te vertellen voor Marc Marquez. Honda Motor Magazine luisterde maar wat graag; naar terugblikken en een kijkje in de toekomst van the King of the Ring.

Hoe was het om thuis te komen met weer een wereldtitel?

"Thuiskomen met de titel was voor mij bij Repsol Campus in Madrid, omdat ik zoveel jaar bij Repsol ben. Ze hebben me door mijn hele carrière begeleid en ik waardeer ze enorm. Vorig jaar was een nagenoeg perfect jaar, maar het kan altijd beter. Een droomjaar waarin we de titel pakten - wat het hoofddoel was - en we zijn erg trots op manier waarop we dat bereikt hebben. En ik praat bewust in meervoud, want ik ben nu hier, maar alle mensen om me heen, die me iedere dag helpen, hebben dit doel samen met mij bereikt.”

Is de titel goed gevierd?

“Het feest was goed, ik ben mijn stem een tijdje kwijt geweest. We hebben de titel gevierd zoals het hoort, want het is een wereldkampioenschap en je weet nooit wanneer deze droom tot een einde komt, dus je moet het met volle teugen vieren. Ik zal geen details geven, maar er werd gedanst, geschreeuwd, gefeest - een beetje van alles. Er was dit keer geen karaoke, maar dat was ook niet echt nodig.”

Je begon het seizoen met een schouderblessure en je sloot ‘m ook weer af met een operatie aan de schouder. Hoe was dat?

“Het is logisch dat er in het leven van een atleet moeilijke momenten en mooie momenten zijn. Moeilijke situaties maken je sterker en vorige winter was een van de moeilijkste van mijn carrière, omdat ik niet kon doen wat ik het allerliefste doe - motorrijden. Ik kon niet trainen door de operatie, maar ik ben er doorheen gekomen dankzij alle mensen die me hebben gepusht. Ik stond er bij de eerste race, misschien niet honderd procent, maar ik was er wel.”

Tekst gaat verder onder de foto >>

Je zei dat het een nagenoeg perfect jaar is geweest. Waarom nagenoeg?

“Omdat wanneer je te veel zelfvertrouwen krijgt, fouten op de loer kunnen liggen. Dat gebeurde in de race waarin we het het minst verwachten, in Austin, waar ik viel terwijl ik voorop reed met vier seconden voorsprong. De overwinning leek al in kannen en kruiken en omdat ik zo relaxed was, viel ik. Daarom moet je altijd volledig geconcentreerd zijn, je mag niet afgeleid worden. Het was een erg goed jaar, maar dat betekent niet dat we achterover kunnen leunen.”

Agostini heeft gezegd dat hij denkt dat jij zijn 15 titels kunt verslaan. Wat denk jij?

“Ik kan heel goed met hem opschieten en ik heb deze uitspraken ook gehoord. Ik hou niet van het woord ‘onmogelijk’, ik zal dat nooit zeggen, maar het is bijna onmogelijk. Het betekent dat ik het dubbele moet bereiken van wat ik tot nu toe heb bereikt. Ik raak nooit geobsedeerd door een getal of een naam – ik geniet gewoon van mijn passie voor het racen.”

Je zegt altijd dat je bent waar je bent dankzij je rivalen. Hoe hard heb jij volgend seizoen iemand als Fabio Quartataro nodig?

“Hoe zwakker, hoe beter, haha! We zijn in een tijdperk in de MotoGP waarin de technische gelijkheid een van de beste ooit is – al weerspiegelden de laatste cijfers dat niet. Ik zeg dit, omdat er vier fabrieken in staat zijn om races te winnen en te strijden voor een wereldkampioenschap. Dat betekent dat er minstens acht motoren zijn met kansen op de winst, en dat is iets wat nog niet eerder voorkwam. Je moet weten hoe je jezelf opnieuw kunt uitvinden, hoe je kunt leren van veteranen als Valentino, Jorge of Dovi en ook van jonge coureurs zoals Fabio of Viñales.”

Wat kan er voor komend seizoen verbeterd worden?

“Het was een erg goed jaar en het zal moeilijk worden om dat te verbeteren. Maar ik kijk bijvoorbeeld naar een van mijn idolen, Rafa Nadal; als je hem tijdens een wedstrijd ziet en je afvraagt wat hij nog beter zou kunnen doen, zet hij altijd een volgende stap vooruit. Of wanneer Messi een doelpunt maakt waarvan je denkt dat het niet mooier kan, scoort ‘ie nog eens en nog mooier. Ik probeer van hen te leren; zij blijven altijd verbeteren.”

Maakt Honda een motorfiets voor Marc Marquez, of is Marc Marquez de coureur die de Honda het beste begrijpt?

“Honda maakt de motor en de coureur moet zich daaraan kunnen aanpassen. Het positieve aan ons team is dat meerdere coureurs dezelfde motor rijden en dezelfde opmerkingen en feedback hebben ter verbetering ervan. Er staat een enorme groep technische ondersteuning achter ons, hardwerkende mensen en het is dankzij het resultaat van hun inspanningen dat wij weten hoe we ons aan moeten passen en het meeste uit elke situatie kunnen halen.”

De eerste tests voor 2020 zijn al geweest, met dit keer je broertje Alex als collega coureur voor Honda in de MotoGP. Hoe waren de tests?

“De dagen op Jerez waren heel positief, werkend met de 2020 motoren die we hebben. De eerste dag hebben we veel geprobeerd en op dag twee begonnen we met de beste uitkomsten van die eerste dag. Het is nu aan de mensen van HRC Japan om alles te analyseren.”