ME AND MY HONDA

Stef Fockaert

CBR FIREBLADES


Sommige mensen sparen postzegels, Stef Fockaert (32) spaart Fireblades. Hij heeft er in totaal vijf, en dat mag met recht een verzameling heten. Met de nieuwe CBR1000RR-R Fireblade en SP binnenkort in de showroom, vraagt Honda Motor Magazine Stef naar zijn voorliefde voor het Honda race-icoon.

Vijf jaar is hij als Stef voor het eerst in aanraking komt met een Honda Fireblade. “Mijn vader kocht in 1992 een nieuwe, zwarte Fireblade en een vriend van hem een witte. Ik was nog erg jong, en wist toen eigenlijk niet goed waarmee mijn pa nou precies rondreed. Net voor hij deze Fireblade verkocht- dat zal ergens in 1995 zijn geweest - wilde hij een ultiem aandenken aan de motor. Hij liet zich inspireren door een documentaire van een Fransman die een camera op zijn benzinetank had gemonteerd en met enorme snelheden langs de files in Frankrijk vloog. Op zijn beurt monteerde mijn vader vervolgens een camera op de benzinetank van zijn Fireblade en reed hiermee een rit door de buurt. Toen ik wat ouder was, heb ik dat filmpje gevonden; ik weet niet hoeveel keer ik dat bekeken heb, maar het is enorm veel geweest.”


De interesse van Stef is gewekt, en als hij jaren later als automonteur aan het werk gaat en zijn collega een Blade blijkt te hebben, vraagt hij of hij er eens op mag rijden. Stef: “Het was dezelfde Blade als mijn vader heeft gehad. Ik was zeventien jaar en ook al was ik veel te jong en absoluut onervaren - ik had enkel de ervaring met mijn toenmalige geschakelde racebrommer - stemde mijn collega ermee in dat ik een keertje mocht rijden. Zo gezegd, zo gedaan: helm op en daar was ik vertrokken.” Het zal een ritje worden om nooit te vergeten en het begin van een passie voor de Honda Fireblade. Stef herinnert zich: “Ik draaide het gas rustig open tot een 6.000 toeren en dacht bij mezelf ‘wat is dit?!’ Na een paar kilometer heb ik het gas een keer volledig opengedraaid. De kracht die ik toen als jong ventje te verwerken kreeg, vergeet ik nooit meer. Dat was wellicht ook gelijk mijn mooiste moment dat ik ooit op een Blade gehad heb. Zoiets ervaar je maar één keer.”

Tekst gaat verder >>

VERZAMELWOEDE

Na verschillende zoektochten naar Fireblades in goede staat en met weinig kilometers op de teller, heeft Stef nu uiteindelijk vijf Blades in zijn bezit. “Het zijn er twee van 1992 en één van 1993. Daarnaast heb ik er twee in restauratie: ook van 1992 en 1993. Mijn voorkeur gaat uit naar de zwarte 1992 en naar degene met de SPES-uitlaat. Die uitlaat had mijn vader ook op zijn Blade. Het klinkt en oogt gewoon nostalgisch. De Blade waarmee ik het meest zelf onderweg ben, heeft inmiddels ruim 66.000 kilometer op de teller, waarvan ik er 12.000 zelf op heb gezet. Ik maak er geen grote reizen mee, ik pak eerder de motor even om mijn hoofd leeg te maken tussen het werk door. Als zaakvoerder van een eigen bedrijf kan dit wel eens deugd doen.”


Het lijkt erop dat het voorlopig even bij de vijf Blades blijft; de verzamelwoede van Stef is voor nu gestild. Maar zeg nooit ‘nooit’: “Het ultieme zou zijn, dat ik de Blade van mijn vader zou kunnen terug kopen. Waar die ook mag zijn...”

Tekst gaat verder onder de foto >>

OERDEGELIJKE OERBLADE

Een handige bijkomstigheid bij Stefs verzamelhobby is zijn achtergrond in de autotechniek. “Onderhoud en restauraties doe ik zelf. Bepaalde zaken moeten natuurlijk ook uitbesteed worden, zoals als spuitwerk enzo. Maar de Blade is op zich een heel gemakkelijke motor om aan te werken. Alles zit logisch in elkaar. En zoals iedereen weet, is de motor van de Oerblade gewoon Oerdegelijk.”


Of er naast de Fireblade nog andere Honda’s zijn die Stefs interesse hebben? “Ik vind persoonlijk de Bol d’Or ook wel iets hebben. Als er eens een mooie voorbij zou komen, zou ik mij misschien ook nog wel eens aan zo’n restauratie-projectje willen wagen. Honda spreekt mij vooral emotioneel erg aan. Mijn vader heeft in zijn jonge jaren veel Honda’s gereden, zoals de XL500R, Bol d’Or, CBR600F en natuurlijk de Fireblade. Ik ben erg benieuwd naar de nieuwe CBR1000RR-R Fireblade. Ik denk dat dit echt een kanon zal zijn. Ik heb enkel ervaring met de Fireblades van ‘92-‘93, dus ik denk dat dat niet meer te vergelijken is. Ik zou er graag een proefrit mee maken om de vergelijking te maken!”