HONDA HELD


JIM REDMAN

Gentleman Jim

Jim Redman schreef een van de belangrijkste hoofdstukken in de Honda geschiedenis. Samen met Mike ‘The Bike’ Hailwood gaf Redman in de jaren zestig gestalte aan de opkomst van Honda in het wegracen. Redman won zes wereldtitels, allemaal aan het stuur van een Honda.

Tekst gaat verder >>

De jeugd van Jim Redman leest als een - hier en daar grimmig - jongensboek. Geboren in Londen in 1931, waar zijn ouders kort na elkaar overleden. Op zeventienjarige leeftijd moest hij al voor zijn elfjarige broertje en zusje zorgen. In 1952, op 21-jarige leeftijd, werd hij opgeroepen voor zijn dienstplicht, maar de soldij was niet genoeg om voor zijn broer en zus te zorgen. Daarom verkocht hij voor 200 pond zijn motorfiets, gaf het geld aan zijn zus en vertrok met 25 pond op zak naar de Britse kolonie Rhodesië. Redman ontmoette er motorcoureur John Love en knapte klusjes voor hem op. Als dank voor de hulp liet Love Redman op zijn GP-motor rijden. Enige tijd later won Redman het kampioenschap van Rhodesië. Niet bepaald het meest uitdagende kampioenschap van dat moment, maar de toon was gezet. Redman vertrok in 1958 terug naar Engeland om er op de Britse circuits te kunnen rijden.

Niet veel later reed hij zijn eerste internationale wedstrijden en in 1960 mocht hij enkele geblesseerde Honda rijders vervangen aan het stuur van fabrieksmotoren. Dat volstond om de aandacht van Honda te trekken en in 1962 kreeg Gentleman Jim zijn eerste fabriekscontract bij Honda. Redman mikte meteen in de roos en won zowel de 250 als de 350 cc wereldtitel. Een uitzonderlijke prestatie, die hij een jaar later nog eens overdeed. In 1964 moest Redman het stellen met één wereldtitel, maar hij liet wel een historische prestatie optekenen. In Assen won hij immers de 125, 250 én 350 cc klasse op één dag. Redman won ook in 1965 de 350 cc titel. Redman, momenteel 89 jaar jong, reed in zijn carrière als racer met de meest exotische Honda’s, waaronder de mythische RC149 125 cc vijfcilinder, de RC166 250 cc vijfcilinder en de RC181 500 cc viercilinder. Na zijn carrière werd hij onder andere teammanager voor Honda.

Tekst gaat verder onder de foto >>

Grappige anekdote: toen Redmans 125 cc in 1964 arriveerde voor de Grand Prix der Naties in Monza, hadden de ingenieurs twee van de zes uitlaten verwijderd, zodat de concurrentie dacht dat het om een viercilinder ging. Pas enkele minuten voor de start werden de twee uitlaten opnieuw gemonteerd en zagen de tegenstanders dat Redman met een nieuw technologisch hoogstandje zou starten. Uiteindelijk won niet Redman, maar de latere wereldkampioen Luigi Taveri (wiens motor we hierboven tonen) de race. Op een Honda. Dat spreekt voor zich.