FA FIREBLADE TIJDLIJN title

DE EVOLUTIE VAN EEN ICOON

Van het allereerste model uit 1992 naar de nieuwste 2020-telg uit de Fireblade-familie: dit is een geschiedenis over veel paardenkrachten en weinig gewicht van een ongekend aantrekkelijk racemonster.

1992

Gebaseerd op het blok van de enkel in de VS ingevoerde CBR750F, leverde de eerste Fireblade 120 pk en 88 Nm koppel. Maar indrukwekkender was het gewicht: Honda slaagde erin om de motorfiets slechts 185 kg te laten wegen. Een pluimgewicht voor zijn tijd!

1996

Het frame en de voorvorken werden gereviseerd, een hervormde benzinetank zorgde voor een betere rijpositie en dito baanligging, en de motorcapaciteit kon naar 918 cc worden opgetrokken met een vermogen van 128 pk als gevolg.

2000

Het nieuwe millennium bracht voor het eerst ook een grondig herziene aandrijving voor de Fireblade. De carburatie werd vervangen door een injectiesysteem, de capaciteit steeg naar 929 cc en het vermogen werd opgetrokken naar 148 pk. Alweer werden kilo’s gewonnen en zakte het drooggewicht naar 170 kg.

2004

De zevende generatie was de allereerste 1000RR Fireblade van Honda. De 998 cc motor was helemaal nieuw en beschikte over een stuwdruk inlaat én twee onafhankelijke injectoren per cilinder waarbij de twee cilinder pas geactiveerd werd na 3.000 toeren. Dat zorgde voor betere gasreactie en een stijging in vermogen naar 172 pk. Bovendien werd dit model uitgerust met de allereerste elektronische stuurdemper die voor meer stabiliteit zorgde op hoge snelheden.

2008

Een volledig vernieuwde kuip en nieuwe 999 cc motor typeerden de nieuwe versie van de Fireblade in 2008. Deze negende generatie was eveneens de eerste die de typerende uitlaat onder het zadel verving voor een uitlaatsysteem naast het achterwiel. Samen met lichtere velgen en een getrimde remklauw verminderde dat het gewicht.

2017

25 jaar en 12 generaties na de eerste Fireblade brengt Honda in 2017 een nieuwe versie die van begin af aan opnieuw werd opgebouwd. Dat resulteerde in een krachtigere motor, gereduceerd gewicht en een heel scala aan elektronische hulpmiddelen zoals tractie- en wheelie-controle.

1994

Twee jaar na de first-generation Fireblade bracht Honda een vernieuwde, verbeterde versie op de markt. Een aluminium bovenkuip ter vervanging van een stalen exemplaar zorgde voor een kleine gewichtsbesparing. De esthetisch meest ingrijpende verandering gebeurde vooraan door het voorlicht met twee afzonderlijke ronde koplampen aan te passen naar onregelmatig gevormde multireflectorlichten.

1998

Vanaf zijn bestaan moest de CBR synoniem staan voor lichtgewicht. Letterlijk dan. Tijdens de bouw van het 1998-model herzag Honda daarom liefst 80 procent van alle onderdelen, tot de kleinste bout toe, met gewichtsverlies als enige streefdoel. Het resultaat was een Fireblade van 180 kg met een vermogen van 130 pk.

2002

Honda brengt een nieuwe Fireblade op de markt met alweer een hogere capaciteit, 954 cc, en 151 pk. Het 2002-model verwierf faam omdat het dat oude, eerste generatie Fireblade-gevoel kon evenaren. Bovendien is met een gewicht van 168 kg dit model tot op vandaag de lichtste Fireblade ooit.

2006

De volgende generatie Fireblade werd uitgerust met dezelfde motor, maar aanpassingen aan zowel de kleppen als het in- en uitlaatsysteem verbeterden de efficiëntie en het koppel. De voorste remschijf vergrootte naar 320 mm in diameter, maar nam tegelijk af in breedte naar 4,5 mm zodat een compactere en lichtere remklauw geïnstalleerd kon worden.

2012

Op de twintigste verjaardag zorgt de nagelnieuwe Showa Big Piston vorktechnologie voor een nooit geziene controle; onmisbaar voor de moderne supersport motorfiets. Ook het injectiesysteem van de motor kreeg een grondige herwerking.

2020

Drie jaar na de vorige editie is de veertiende generatie Honda CBR1000RR-R Fireblade een feit. Opnieuw begon Honda from scractch en dat resultaat is een machine met 217,6 pk en 113 Nm koppel – de sterkste 1000cc vier-in-lijn die ooit gebouwd werd voor massaproductie.

Het nieuwe millennium bracht voor het eerst ook een grondig herziene aandrijving voor de Fireblade. De carburatie werd vervangen door een injectiesysteem, de capaciteit steeg naar 929cc en vermogen werd opgetrokken naar 148 PK. Alweer werden kilo’s gewonnen en zakte het drooggewicht naar 170 kg.

Het nieuwe millennium bracht voor het eerst ook een grondig herziene aandrijving voor de Fireblade. De carburatie werd vervangen door een injectiesysteem, de capaciteit steeg naar 929cc en vermogen werd opgetrokken naar 148 PK. Alweer werden kilo’s gewonnen en zakte het drooggewicht naar 170 kg.