ME AND MY HONDA

Patrick van der Burg

AFRICA TWIN & MONKEY


Hij heeft gekozen voor zo’n beetje de kleinste én de grootste Honda: bij Patrick van der Burg staan een Africa Twin Adventure Sports en een Monkey in de garage. Zelf is hij níet de kleinste met 1,93 m, maar beide motoren zijn favoriet: “De Monkey is mijn wintervervoermiddel.”

Tekst gaat verder >>

Patrick (48) heeft zich de afgelopen jaren een paar keer goed verwend: in 2018 kocht hij een nieuwe CRF1000L Africa Twin Adventure Sports en een jaar later volgde een nieuwe Monkey125. Best een aparte combi, toch Patrick? “Al vanaf de introductie van de Africa Twin ben ik fan van zijn design en toen de Adventure Sports-versie uitkwam, begon het geld helemaal te branden in mijn zak. De styling van de 30th Anniversary is echt helemaal mijn smaak. De lekker grote benzinetank maakt het helemaal af en zijn actieradius van vijfhonderd kilometer is gewoon heerlijk en zelfs meer dan onze auto. En daarnaast heb ik inderdaad een Monkey. Dat is mijn wintervervoermiddel. Eigenlijk best zonde, maar ja; die is een stuk makkelijker op te rapen dan de Africa Twin en goedkoper ook.”

APENVOETJE IN DE SNEEUW

En voor zo’n zonnig model is de Monkey prima opgewassen tegen winterse omstandigheden. Patrick: “De afwerking van de Monkey is zeker voor zijn prijsklasse echt top. Voor de winter heb ik ‘m ingespoten met anticorrosie en hij is de winter goed doorgekomen. Het verbruik van de Monkey is heel netjes, in de winter is 1:50 zelfs nog goed haalbaar. En ook een pluspunt: er zijn echt hele leuke dingen voor te koop; van een Converse-schoentje als standaardverbreder tot een rempedaalverbreder in de vorm van een apenvoetje. Je kan het zo gek niet verzinnen.”

Tekst gaat verder >>

Met zijn 1,93 m is de Monkey niet de meest voor de hand liggende keuze, maar toch maakt Patrick er de nodige kilometers op: “Voor dagelijks gebruik voldoet hij prima. Motorisch gezien had er iets meer pit in mogen zitten, maar gewoon de snelweg vermijden of hopen op windje mee. Eigenlijk is hij er gekomen ter vervanging van mijn enduromotor. Maar van ritjes op het beetje onverharde wat Nederland nog heeft, kwam er de laatste jaren toch al haast niets meer van. Ik heb wel een paar keer een tochtje van tweehonderd kilometer met de Monkey gereden, maar daar is hij wat mij betreft niet echt geschikt voor. Dan zit ik met mijn lengte toch iets te krap.”

WANDERLUST

Enter de Africa Twin Adventure Sports. Want als er één model een kilometervreter is, die ook prima onverhard aan kan, is het natuurlijk Honda’s vlaggenschip uit het adventure segment. Patrick heeft er samen met zijn eveneens motorrijdende vriendin Selma dan ook al de nodige kilometers opzitten: “Vorig jaar hebben we een rondreis door het Spaanse Andalusië gemaakt. De motoren zijn met een vrachtwagen daarheen gebracht en wij zijn er achteraan gevlogen. Het is een erg mooie, bergachtige omgeving met goed geasfalteerde wegen en heel veel olijfbomen. Voor dit jaar staat er ook een reis op de planning, alhoewel het nu nog wel onzeker is of alles doorgaat. De groepsreis die we geboekt hebben, gaat via Duitsland, Polen en de Baltische staten naar Sint-Petersburg in Rusland en weer terug.”

Tekst gaat verder >>

En zo heeft Patrick voortgedreven door twee wielen, al heel wat van de wereld gezien. Malaga, Dakar, rondje om de Kilimanjaro in Kenia en Tanzania, rondreis Madagaskar, Cambodja en Bolivia; er kunnen al wat punaises worden geprikt op de landkaart. Warme herinneringen heeft Patrick aan juist een wat koelere bestemming: “Het mooiste vind ik de reis door IJsland die we in 2016 gemaakt hebben. Onze eigen motoren zijn verscheept vanuit Rotterdam naar Reykjavik, waar we ze in de haven opgehaald hebben. Deze rondreis ging niet over de geasfalteerde snelweg ‘1’, maar over de onverharde paden waarbij we twee keer dwars door het binnenland zijn gereden. Echt geweldige ongerepte natuur van oneindig zwarte lavalandschappen tot een uitzicht bestaande uit alle kleuren groen die je maar kunt bedenken. Dit en de vele waterdoorwadingen maakten het uitdagend om te rijden. Enige nadeel is dan toch wel het weer, eigenlijk net als in Nederland komt het daar weleens voor dat het regent. Een heetwaterbron maakt aan het eind van de rit dan wel weer iets goed.”

Tekst gaat verder >>

ROFFEL IN DE UITLAAT

Uitstapjes waarbij de motor behoorlijk wat te verduren heeft, maar daar is zeker de Africa Twin Adventure Sports op gemaakt. Patrick: “Het is een heerlijke motor, motorisch en ergonomisch gezien perfect voor mijn lengte. Hij heeft meer dan voldoende power, een lekkere roffel in de uitlaat, zadel is prima en met de koffers erop uitermate geschikt voor reizen. Een genot om mee te rijden. Ik had met de originele ruit wel last van turbulentie, maar dat is opgelost door een lager ruitje en een aftermarket plaatje dat de wind die vanuit de voorvorken naar boven komt, tegenhoudt. Ik ben een paar kleine dingen tegengekomen in de afwerking, maar dat is binnen de garantie allemaal keurig opgelost. Dat is ook een van de dingen die ik goed vind aan Honda: de goede garantieverlening, en trouwens ook de ergonomie van de motoren!” Mooi om mee af te sluiten, Patrick. Het is voor ons altijd fijn om een wit (apen)voetje te halen!

Heb jij ook een bijzondere Honda, waarmee je graag in de rubriek 'Me & My Honda' wilt verschijnen? Stuur een mailtje met een foto en korte introductie van jouw motor naar: redactie@honda-motor-magazine.eu