Staycation? Hier is de Honda Africa Twin route

In dit nummer gunnen we je een blik op een van de routes die Honda je in de komende maanden graag aanbiedt: de Africa Twin route in Vlaanderen. De route situeert zich in Oost-Vlaanderen, met vertrek en aankomst aan de voet van de Vlaamse Ardennen. Onderweg passeer je onder andere drie van de meest bekende hellingen uit de wielerklassieker, de Ronde van Vlaanderen: de Koppenberg, de Paterberg en de Kwaremont. Tekst gaat verder >>

Je kunt overal inpikken op de route, wij begonnen onze rit aan de brouwerij Huyghe in Melle, vooral bekend om het pittige Delirium Tremens bier. Deze Africa Twin route zou geen adventure route zijn, mochten er niet aardig wat stukken in zitten waar je met een hoogpoter in het voordeel bent. Ook al kun je deze adventure route rijden met elke motorfiets, op bepaalde kasseistroken en hellingen rond Melden en Berchem, ben je beter af met een Africa Twin dan met een CBR1000RR-R.

De eerste, al bij al beschaafde kasseistrook is de Lange Munte. Dit is een vier kilometer lange kasseiweg tussen de dorpskom van Scheldewindeke en de weg Gent-Brakel. Meteen de eerste bekende wielerstrook in dit avontuurlijke traject. Daarna slingert de route verder en duik je via een ommetje in de Zwalmstreek en pittoreske watermolens van de Edelare Oudenaarde binnen. Oudenaarde biedt het beste van twee werelden. Motorrijders vinden er elkaar sinds jaar en dag terug op de markt. Ook als er in tijden van corona geen terrasjes zijn. Anderzijds is er ook het Wielercentrum Ronde van Vlaanderen waar je niet alleen de geschiedenis van een van de mooiste eendagswestrijden ter wereld vindt, maar ook een hapje kunt eten. Dit is de start voor het tweede en minder snelle deel van de route. In een half uurtje Vlaamse Ardennen beklim je de Koppenberg, daal je af van de Paterberg en dender je naar boven op de Kwaremont. Voldoende om genoeg te krijgen van de wielerhellingen en de kasseistroken er tussenin. Stel je voor hoe de renners zich moeten voelen… In elk geval gaat het na de Kwaremont opnieuw een stuk sneller.

Via Oudenaarde gaat het weer via Edalere richting Brakel en de Zwalmstreek. Om tot slot via Sint-Lievens-Houtem en Westrem terug naar de Brusselse Steenweg te rijden. Vandaar is het gewoon rechtdoor naar de aankomst.