HONDA ADVENTURE ROADS

AVONTUUR OP MENSENMAAT


Eigenlijk kan het ware avontuur nauwelijks gepland worden. Maar Honda doet voor Africa Twin rijders (en eigenaars van andere Honda adventure motoren) toch een poging. Ze hebben een organisatie in het leven geroepen die je onder de best denkbare omstandigheden toch in alle veiligheid van je motor laat genieten. Avontuur op mensenmaat, zeg maar.

Honda begon het Adventure Roads programma al in 2017. Toen werd voor de eerste editie een memorabele tocht van Oslo naar de Noordkaap verreden. Een tocht die voornamelijk gericht was op journalisten, kwestie van het programma wereldkundig te maken. Honda nodigde toen dertig journalisten uit evenveel landen uit om duidelijk te maken hoe het Adventure Roads concept in elkaar zit. Ook Honda Motor Magazine had de eer en het genoegen om zelf mee te rijden in de eerste editie. De krijtlijnen waren toen al duidelijk: een organisatie die tot in de puntjes voorbereid is, heerlijke routes, fabelachtige landschappen, unieke plekken om te overnachten en een omkadering die je toestaat maximaal te genieten en toch het adventure karakter van je Africa Twin te gebruiken.

UITDAGEND MAAR COMFORTABEL

Dat wil niet zeggen dat Adventure Roads synoniem staat voor een gezapig rijden van het ene punt naar het andere. De routes zijn soms uitdagend, je spendeert best wat uren in het zadel en je mag er donder op zeggen dat je elke avond heel vlot de slaap kunt vatten. Maar je hoeft je eigenlijk om niks zorgen te maken en je kunt je uitsluitend op het rijden concentreren. De trip naar het meest noordelijke punt van Europa zal ons altijd bijblijven.

Een vrij logische volgende stap - van de meest noordelijke tip van Europa - was dus die naar het meest zuidelijke punt van Afrika. Deze reis werd in 2019 verrreden en dit keer was het niet aan journalisten om twee weken op droomreis te gaan, maar wel aan de Honda klanten. In twaalf dagen bracht de route hen van Durban naar de Kaap de Goede Hoop. Niet eens het meest zuidelijke punt van Afrika (dat is Kaap Agulhas, ietsje meer ten oosten van de Kaap de Goede Hoop), maar door de nabijheid van Kaapstad (of is het omgekeerd?) wel de meest bekende van de twee kapen.

TOTAALPAKKET

In twaalf etappes reden Africa Twin rijders van over de hele wereld een totale afstand van bijna 3.800 km. Dat is qua kilometers best te behappen, maar als je ziet dat lang niet alle wegen verhard zijn en dat er nu en dan een pittige passage te verteren valt, is dat best een behoorlijke afstand. Bovendien gunt Adventure Roads zijn deelnemers de tijd om te stoppen waar en wanneer ze dat willen en worden er af en toe speciale activiteiten ingelast. Zo zou het bijvoorbeeld maar al te gek zijn om Zuid-Afrika te verkennen en niet de kans te baat te nemen om een wildpark te bezoeken. Of om foto’s te nemen en de lokale bevolking te leren kennen. Of om tijd te nemen om de omgeving te bekijken. Zoals bij de passage van de Sani Pass bijvoorbeeld - een bochtige weg naar de grensovergang van Zuid-Afrika met het koninkrijk Lesotho. Op deze weg kronkel je door een fel groen berglandschap, langs kliffen en watervallen. In de hoge bergpas bevind je je vaak middenin de wolken, maar wanneer die optrekken heb je een waanzinnig uitzicht op de dramatische pieken van de Drakensbergen. Hier als een gek voorbijrazen, zou eeuwig zonde zijn. Adventure Roads is een totaalpakket voor avontuurlijke Honda rijders. Het is een all-in ervaring met de mooiste routes die door de meest adembenemende streken van deze aardbol lopen. Bovendien krijg je het gezelschap van grote Honda avonturiers. De onnavolgbare Jean-Michel Bayle reed met niet al te veel tegenzin mee met de groep door Zuid-Afrika en ook leden van het Honda Monster Energy Rally team komen steevast eens dag zeggen aan de deelnemers.

Tekst gaat verder >>

VOLGENDE EDITIE

Het Adventure Roads avontuur in Zuid-Afrika was zeker geen slotstuk van Honda’s exclusieve en avontuurlijke programma. Er wordt al gewerkt aan een derde editie, maar over het land waarin dit zal doorgaan, is er nog geen duidelijkheid. Met de Noordkaap en Zuid-Afrika al achter de kiezen, lijkt een bestemming op een ander continent niet onlogisch. Misschien in de voetsporen van de Dakar in Zuid-Amerika? Met de Africa Twin naam in gedachten een andere deel van Afrika? Het zou zo maar kunnen. Waar Adventure Roads volgend jaar ook zal neerstrijken, het zal zeker opnieuw een ervaring worden om nooit te vergeten. De plaatsen zijn elke keer beperkt, dus voor wie er wil bij zijn, is het zaak om niet te lang te wachten. Honda houdt iedereen hoe dan ook op de hoogte via de social media kanalen en het tweemaandelijkse online Honda Motor Magazine. Wie het Grote Avontuur écht wil meemaken, houdt die kanalen maar beter in de gaten!

ADVENTURE ROADS ZUID-AFRIKA

12 etappes 3765 km 57 uur rijden Dag 1 Durban – Clarens Dag 2 Clarens – Sani Pass Dag 3 Sani Pass – Tiffindell Dag 4 Tiffindel – Gariepdam Dag 5 Gariepdam – Graaff Reinet Dag 6 Graaff Reinet – Port Elizabeth Dag 7 Port Elizabeth – Oudtshoorn Dag 8 Oudtshoorn – Oudtshoorn Dag 9 Oudtshoorn – Montagu Dag 10 Montagu – Kleinmond Dag 11 Kleinmond – Kaapstad Dag 12 Kaapstad – Kaap de Goede Hoop