Honda World

BLAST FROM THE PAST

Prototype CB-F1000

De afgelasting van de grote Japanse motorshows in Osaka en Tokyo heeft Honda er niet van weerhouden om de geplande prototypes toch aan de wereld te tonen. Zo konden we online voor het eerst kennis maken met het concept van de CB-F1000. Het nieuwe prototype maakt gebruik van een vier-in-lijn die duidelijk verwijst naar Honda’s prominente rol in de jaren tachtig, onder andere met zeges van Spencer in het AMA Superbike kampioenschap met de lichtjes legendarische CB750F. In Europa zagen we motoren zoals de CB900F Bol d’Or en de weergaloze CB1100F die ook duidelijk deze karaktertrekken hadden. Het CB-F conceptmodel is uitgerust met een 998 cc vloeistofgekoeld blok, opgehangen in een mono-backbone frame, een upsd vork vooraan en - opvallend - een mono cantilever swingarm achteraan. Afwachten nu of dit heerlijke prototype ook daadwerkelijk in productie gaat. In tegenstelling tot wat vaker het geval is met prototype’s, lijkt dit model niet heel ver van de realiteit te staan. Duimen maar?

RED DOT AWARDS

We have a winner!

Wij wisten het al lang, maar de veertigkoppige, internationale jury van de prestigieuze Red Dot design awards bevestigt het nu ook: het design van de 2020 CBR1000RR-R Fireblade is uitzonderlijk. De ‘triple-R’ krijgt daarvoor een Red Dot in de categorie ‘Smart Product’. Satoshi Kawawa, General Manager van de divisie Motorcycle Design: “We zijn vereerd dat het design zo’n prestigieuze prijs heeft opgeleverd. De CBR1000RR-R Fireblade SP werd ontwikkeld om races in elke categorie te winnen (…). Het design en de stijl zijn geïnspireerd op die filosofie – elk onderdeel en elk detail is ontwikkeld met snelheid, topprestaties en aerodynamische efficiëntie in gedachten.” Naast de Fireblade viel ook de Honda e in de prijzen – twee keer zelfs: Honda’s baanbrekende elektrische auto won in de categorieën ‘Best of the Best’ en ‘Smart Product’.

NO HONDA DAY

Annulering door corona

Hoewel voor ons iedere dag een Honda dag is, zijn we helaas gedwongen om dé Honda dag – Honda Day 2020, die gepland stond op 12 juli op het Zaha Hadidplein in Antwerpen - te annuleren. Op last van de regering en betrokken instanties zijn door de coronacrisis alle evenementen t/m eind augustus verboden en kan dus ook ons prachtige jaarlijkse event geen doorgang vinden. We hebben de vaste ambitie om in 2021 terug te komen met een nieuwe editie van de Honda Day, waarbij beleving en amusement opnieuw de ingrediënten zullen zijn voor ons succesvol gratis festival!

#YOMEQUEDOENCASA

Marquez-jes in lockdown

Het coronavirus heeft ook Spanje hard geraakt en onder de hashtag #YoMeQuedoEnCasa zitten de broertjes Marc en Alex Marquez samen thuis. Op social media laten ze zien dat ze zich nog best vermaken: naast het racen in de virtuele #StayAtHomeGP, knippen ze elkaars haar, hebben Skype-meetings met het HRC-team, maken desinfecterende handgel op aanwijzing van een expert van het Respol Tech Lab en – het zijn net echte mensen – bingewatchen ze Netflix; ’La Casa de Papel’ is favoriet!

BOU WINT WEER

Trial koning blijft op troon

Doordat de een-na-laatste wedstrijd in het X-Trial Wereldkampioenschap 2020 door de coronacrisis werd geannuleerd, sleepte Toni Bou uiteindelijk op de punten de titel binnen. De Repsol Honda Team-coureur behaalde daarmee zijn 14de indoortitel en 27ste algemene wereldtitel. De onbetwiste Koning van de Trial reageerde gelaten: “Het is jammer dat deze beslissing moest worden genomen en de wedstrijd in Oostenrijk werd gecanceld door het coronavirus, maar ik begrijp dat ieders veiligheid het allerbelangrijkste is. (…) Ik had de titel liever gewonnen tijdens een wedstrijd.” En gedwongen door de lockdown waarin ook Bou zich bevindt, viert hij zijn indoor-titel precies daar: indoors…

TT ASSEN GESCHRAPT

Voor het eerst sinds WOII

De 90ste editie van de Dutch GP in Assen zal door corona-cancelling pas in 2021 worden verreden. De annulering doorbreekt een jarenlange Drentse traditie: sinds 1925 heeft de TT, met uitzondering van de Tweede Wereldoorlog, onafgebroken op de kalender gestaan. Sinds de oprichting van het wereldkampioenschap in 1949 is Assen als enige circuit altijd present geweest. De TT stond gepland op 28 juni, maar omdat de Nederlandse regering sportevenementen tot eind augustus heeft verboden, is de race geschrapt. Ook de MotoGP's van Duitsland en Finland zijn gecancelled vanwege het coronavirus, waarmee vooralsnog de eerste elf races van het seizoen zijn uitgesteld. Bij publicatie van dit magazine is de eerstvolgende race die nog wel op de kalender staat, de GP van Tsjechië op 9 augustus.