Honda CB500F route

In deze editie brengen we je een van de Staycation-routes die Honda je in de komende maanden graag aanbiedt. De CB500F route combineert twee mooie gebieden in het rivierenland van de provincies Gelderland en Utrecht: de Betuwe en de Utrechtse Heuvelrug, waarbij onderweg de historische plaatsen Rhenen, Wijk bij Duurstede en Culemborg worden aangedaan. De CB500F route zou geen CB route zijn als er geen sportieve stukken in zouden zijn opgenomen. De Rijndijk, Lekdijk en Waaldijk zijn bij motorrijders geliefd om hun bochtige karakter.

Tekst gaat verder >>

De route begint bij het Van der Valk hotel in Tiel, een van de oudste steden van Nederland, ontstaan rond 850 doordat als gevolg van de ondergang van de internationale handelsplaats Dorestad (het huidige Wijk bij Duurstede) de handel zich naar Tiel verplaatste. Gelegen in het hartje van de Betuwe is Tiel vooral bekend om het fruitbaasje Flipje, mascotte van de stad en van de voormalige lokale jamfabriek De Betuwe. We rijden door de fruitboomgaardenstreek, waarna via de Rijnbrug het plaatsje Rhenen wordt aangedaan. Mocht je tijd hebben, dan is Ouwehands Dierenpark een aanrader; de enige dierentuin in Nederland met reuzenpanda’s, waar begin mei reuzenpanda Wu Wen beviel van een jong. Een unieke gebeurtenis, wereldwijd worden er jaarlijks slechts dertig panda’s in gevangenschap geboren.

Vanuit Rhenen rijden we langs de Rijn naar het dorpje Amerongen, aan de voet van de Amerongse Berg vlakbij de Nederrijn. Amerongen is vooral bekend om Kasteel Amerongen, waar de laatste Keizer van Duitsland Wilhelm II anderhalf jaar heeft gelogeerd en op 28 november 1918 zijn troonsafstand tekende. Over de Rijndijk rijden we verder naar Wijk bij Duurstede, de vestingstad die gelegen is langs de waterwegen Nederrijn, Lek, Kromme Rijn en het Amsterdam-Rijnkanaal. Hoewel de plaats in 1300 stadsrechten kreeg, heeft het centrum zijn dorpse karakter nooit verloren. De winkelstraat staat bekend om haar kleine kunstgalerijen, maar ook Kasteel Duurstede is de moeite van een bezoekje waard. Uniek is de korenmolen Rijk en Lek, de enige windmolen waar je onderdoor kunt rijden.

We vervolgen onze route over de Lekdijk in westelijke richting en rijden langs de verdedigingswerken van een van de mooist bewaard gebleven verdedigingslinies van Nederland: de Nieuwe Hollandse Waterlinie, sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst, vanwege zijn grote historische waarde. De linie loopt van de Zuiderzee tot de Biesbosch en bestaat uit gebieden die als verdedigingslinie onder water kunnen worden gezet. Het gehele complex van sluizen, forten en andere werken werd rond 1870 voltooid. We passeren Fort Honswijk, een van de toonaangevende forten van de linie. In de weiden staan betonnen bunkers als stille getuigen van Atlantikwall, de verdedigingslinie van de Duitsers uit de Tweede Wereldoorlog. Bij Tull en ’t Waal steken we via een klein stukje snelweg A27 de Lek over, waarna we over de zuidelijke Lekdijk weer terug naar het oosten gaan, naar het plaatsje Culemborg en passeren daarbij Fort Everdingen, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanuit Culemborg zetten we koers richting Geldermalsen, van waaruit de route ons weer langs fruitboomgaarden en via de Waaldijk naar Tiel terugbrengt.