ME AND MY HONDA

Gunther Kindermann

VTR1000 SP-1


“Ik had ooit een VF1000R en heb die jammer genoeg verkocht. Een andere 1.000 cc met een V-blok was dus een logische keuze,” vertelt Gunther Kindermann. De man uit Aalter heeft sinds kort een VTR1000 SP-1 in zijn garage staan waar hij helemaal blij van wordt.

Lees verder >>

"Ik kocht de motor van een vriend. En die had hem al een jaar of twee in de garage staan zonder er mee te rijden. Hij had hem van de eerste eigenaar gekocht en die had zijn SP-1 verzorgd alsof het zijn kind was. De motor is gewoon in nieuwstaat. De eerste eigenaar had ‘m zelfs in de huiskamer staan. Wieltjes van de grond, speciaal afdekzeil erover en aan de batterijlader. De motor had toen nog nooit in de regen gereden. En dat zal ook nooit gebeuren." (lacht) Het is duidelijk dat Gunther Kindermann alle intenties heeft om de SP-1 blijvend in de watten te leggen. Niet in de regen rijden, lijkt hem vanzelfsprekend. “De motor ziet er als nieuw uit en dat is verrassend voor een motor van twintig jaar oud. Ik doe er dus alles aan om dat zo te houden. De SP-1 verbaast me overigens. Toen al had Honda de injectie helemaal juist afgesteld terwijl nog heel wat sportmotoren aan het einde van de 20ste eeuw gewoon carburatie-gevoed waren. Buiten het ABS zit er geen elektronische ondersteuning op, maar op alle andere vlakken durf ik hem naast een moderne sportmotor te zetten. Onwaarschijnlijk hoe ver deze motor zijn tijd vooruit was. Honda is er dan ook wereldkampioen mee geworden.”

Tekst gaat verder >>

De SP-1 is, op de uitlaten na, volledig in originele staat. “Soms vraag ik me af of ik niet op zoek moet gaan naar originele uitlaten om de motor helemaal in zijn standaard uitvoering te herstellen. Maar de Akrapovic lijn biedt anderzijds wel een grote meerwaarde. En hij is niet te luid. Lawaaierige motoren vind ik maar niks. Maar de grom die uit de Akra’s komt, is gewoon erg mooi. En de uitlaatbochten én dempers zijn gewoon een stuk eleganter. Dus ik vind ‘m eigenlijk wel perfect zo. De motor is voor het overige helemaal origineel. De ruit, de kuip, de knipperlichten…”

Tekst gaat verder >>

Het enthousiasme van Gunther Kindermann gaat verder dan bewondering voor de vormen en lijnen van zijn Honda. “Deze motor rijdt gewoon héérlijk,” lacht hij. “Ik rijd er enkel op droge dagen mee en dan nog op momenten waarvan ik weet dat ik kan genieten van het sportieve potentieel. In de file naar de zee of in de drukte van de stad kom je ons niet tegen. Maar op mooie wegen en op een rustig moment durf ik weleens het sportieve potentieel van de motor af te tasten. In de Ardennen gaat dat gemakkelijker dan in Vlaanderen of Nederland. Maar waar ik ook rijd, de SP-1 brengt altijd een glimlach op mijn lippen. En daar gaat het bij motorrijden toch om. Ik heb lang getwijfeld of ik hem wel zou kopen. Want het is tenslotte toch een motor waar je moeilijk met twee op kunt en zijn enorme potentieel kun je lang niet overal kwijt. Maar ik heb nog geen seconde spijt gehad. Elke keer ik dat ik op de startknop duw, word ik er vrolijk van. En dat is precies wat een motor met je moet doen.”