WINNENDE ROUTEPLANNERS

Afgelopen zomer trakteerde Honda je niet alleen op 22 Staycation-routes door elke provincie van de Benelux; degene die zijn of haar eigen favoriete route deelde, maakte kans op een bijzondere prijs. Van alle inzendingen koos de jury drie routes, door Vlaanderen, Wallonië en Zeeland. De winnaars mochten een maand lang op hun droom Honda rijden. Ze vertellen er zelf hieronder graag meer over.

ZUIDELIJKE MAAS

Dirk Serdons, 45 jaar, rijdt al 23 jaar motor. Hij is een ware motorreiziger die zijn hand niet omdraait voor een stevige meerdaagse rit over de landsgrenzen heen. Al was dat even wat moeilijk, de afgelopen periode. Zijn route 'Zuidelijke Maas' kon ons er alvast van overtuigen dat hij ook de leuke plekken in eigen land zeker en vast weet te vinden!

Jouw route brengt ons door het mooie gebied nabij Dinant en verder naar het zuiden. Waar komt de inspiratie voor deze route vandaan?

"Ik rijd erg veel met de motor, je kan me echt een toerrijder noemen. Aangezien ik dicht bij de Duitse grens woon, rijden mijn vrienden en ik meestal in het Eifelgebied. Ten tijde van corona mochten we natuurlijk de grens niet over dus waren we wel 'verplicht' om in België te rijden. En toen ben ik maar routes gaan uitstippelen op basis van vroegere ervaring, toen ik nog vaker in de Ardennen reed. Na een zestal keer, en nadat we de minder fijne stukken konden vervangen door leuke baantjes, stond de route helemaal op punt."

Je hebt je huiswerk dus keurig gedaan! Wat vind je zelf zo speciaal aan de route?

"Heel de corona-situatie had toch een positief aspect: we hebben onze eigen Ardennen weer helemaal kunnen herontdekken. De route brengt je langs de Semois en langs de Maas, nabij de prachtige omgeving van de Abdij van Maredsous en in de buurt van Dinant. En, misschien nog belangrijker voor ons, de route geeft je alles wat motorrijden zo leuk maakt: technische stukken met haarspeldbochten, waar je de juiste lijn en versnelling moet vinden om er vlot door te komen, maar ook snelle stukken waar de vlotte bochten zich opvolgen en je er de schwung echt in kan houden. Dat in combinatie met de mooie natuur langs het water deed ons zelfs denken dat we toch in de Eifel aan het toeren waren." (lacht)

Als winnaar van onze Staycation-wedstrijd mag je een maand lang met een of meerdere nieuwe Honda modellen de baan op. Welke heb je gekozen?

"De eerste twee weken probeer ik de CRF1100 L4 DCT Africa Twin. Zelf rijd ik al een tijdje met de Pan European, maar daar is natuurlijk geen rechtstreekse opvolger van. De Africa Twin – en dan vooral de Adventure Sports – vind ik een erg knappe motor die in de prijsklasse ligt waarin ik zou gaan shoppen. Bovendien ben ik van plan om binnen afzienbare tijd een langere en avontuurlijke reis te maken. De Africa Twin zou weleens een goede partner hiervoor kunnen zijn, dus ik kijk er naar uit om hem uitvoerig te kunnen testen. Ik ben ook nieuwsgierig naar het DCT-systeem, waar ik al veel positieve dingen over gehoord heb. Daarna probeer ik ook de Goldwing Bagger. Van bevriende rijders heb ik gehoord dat die nieuwe editie erg dynamisch rijdt, en dat er ook heel wat Pan European-rijders overgestapt zijn naar de Goldwing. Ik kijk er echt naar uit, want het is toch voor velen een 'onbereikbare' motor. Dit is dus de uitgelezen kans om een icoon als de Goldwing eens grondig te kunnen ervaren."

ZEELAND, VERRASSEND VEELZIJDIG

Patrick Bouma is 55 jaar en rijdt nu een kleine dertig jaar motor. In die tijd zijn er al heel wat motoren gekomen en gegaan, maar de laatste jaren reed hij vooral Honda: met de Integra 700 leerde hij DCT kennen en dat viel in de smaak. Na een tijdje rijden met de NC750X DCT rijdt Patrick sinds 2016 met een Africa Twin – met DCT, uiteraard. Zijn Nederlandse route 'Zeeland, verrassend en veelzijdig' viel in de smaak bij onze jury.

Jouw route is een ode aan het mooie stukje Nederland aan de Noordzee. Hoe kwam het traject tot stand?

"Voor de route die ik heb ingezonden wilde ik graag mijn eigen provincie Zeeland zo breed mogelijk in beeld brengen. Na een aantal keren de route gewoon uit het hoofd te rijden, heb ik deze nadien via de My Route-app gefinetuned. De route start bij Honda MotoPort in Goes en eindigt op de boulevard van Vlissingen. En daartussen staat het bol van de leuke dijkjes en prachtige uitzichten over de Wester- en Oosterschelde."

Een trotse Zeeuw! Wat vind je zelf zo speciaal aan de route?

"Zoals de naam doet vermoeden is de route bijzonder veelzijdig. Het traject biedt wat mij betreft een uitstekend evenwicht tussen kleinere B-wegen, waar het heerlijk rustig rijden is en iets 'snellere' gedeelten om even goed door te gassen. Erg indrukwekkend is ook het zicht op zee, want nergens komen de zeeschepen zo dicht langs de kust als daar. De verbindingen tussen de voormalige eilanden spelen daarnaast ook een belangrijke rol in het traject. De route is goed te doen op één dag, en laat dan ook voldoende ruimte om het wat rustiger aan te doen met wat stops voor een foto, een hapje te eten of gewoon om van het uitzicht en de ervaring te genieten."

Je mocht als winnaar een maand lang met een nieuwe Honda naar keuze rijden. Wat is het geworden?

"Mocht ik het mezelf gemakkelijk gemaakt hebben, dan koos ik gewoon voor de opvolger van mijn CRF1000. Maar deze kans liet ik niet aan me voorbijgaan om out-of-the-box te denken, dus ben ik nu op pad met een geheel ander type motor, de Goldwing 1800 Bagger versie met DCT. Het is mijn eerste ervaring met de Goldwing en ik wist eigenlijk niet wat deze motor me zou brengen. Maar voor alle duidelijkheid: de motor bevalt me zeer goed. Comfortabel, en van alle gemakken voorzien. Niet alleen uitstekend om op je gemak te cruisen, maar ook een snelle rit door bergachtig gebied lukt met de vingers in de neus. Opnieuw is de DCT naar een hoger niveau gebracht. Honda heeft echt een geweldig systeem in handen, en ik ben fan van het eerste uur. En wat een power en koppel brengt deze zescilinder! De Goldwing heeft me na drieduizend kilometer zeker overtuigd van zijn kwaliteiten, en na ritten door de Eifel, Vogezen en het Zwarte woud kan ik uit eigen ervaring spreken dat de Bagger-versie van de Goldwing makkelijk door kan gaan als een sport-toermachine. Wordt het mijn volgende motor? Voorlopig blijft mijn Africa Twin nog even dienst doen. Maar één ding staat vast: mijn volgende motor is zeker weer een Honda!"

VLOTTE KRONKELS - WALLONIË

Pieter-Jan Machiels, 29 jaar, rijdt sinds 2015 motor. Van kinds af aan was hij gefascineerd door alles wat een motor heeft, en het clichématige maar o zo ware ‘ultieme gevoel van vrijheid’ overtuigde hem om op zijn 24ste zijn motorrijbewijs te halen. En hij is ook niet vies van wat avontuur: twee jaar geleden ging hij in zijn eentje Winterberg in Duitsland verkennen, een vierdaagse trip die hij nauwkeurig uitgestippeld had. We vermoeden dat hij daar de kunst van het routeplannen onder de knie kreeg.

Jouw rit laat ons het beste dat Wallonië te bieden heeft ontdekken. Hoe kwam die speurtocht naar die route tot stand?

"Niet snel nadat ik mijn eerste motor aanschafte, volgde de aankoop van een GPS-toestel. Eerst reed ik routes van andere rijders die ik via Facebookgroepen vond, maar merkte toch vaak dat mijn verwachtingen anders lagen. Dus was het tijd om het heft in eigen handen te nemen. Dat ging niet zonder slag of stoot: sommige ritten waren meteen raak, andere kregen al snel het label ‘never again’. De route die ik voor Honda inzond, getiteld ‘Vlotte kronkels door Wallonië’ is het resultaat van groeiende kennis van de regio en de fijnste weggetjes die je daar kunt vinden. In feite is het een zorgvuldige samenstelling van de leukste passages die ik ontdekte tijdens andere ritten. Ik deelde de rit ook zelf in verschillende Facebookgroepen, en daar werd het traject zeer positief onthaald! Reden te meer om de route in te sturen voor deze wedstrijd, vond ik."

Waarom werd de rit zo goed onthaald, denk je?

"Voor mij persoonlijk gaat een motortourtje echt om het rijden. Ik ben niet zozeer op zoek naar toeristische hotspots of drukbezochte terrasjes, maar wil gewoon bochten rijden in een prachtige omgeving. En deze route staat garant voor een aanzienlijk en gevarieerd aanbod daarvan: vlotte bochten, stevige doordraaiers en een aantal technische stukjes door het beste wat Wallonië te bieden heeft op vlak van natuur, velden en bossen. En het is niet dat je niets tegenkomt, hoor: onderweg zijn er voldoende mogelijkheden om een hapje te eten of iets te drinken."

Als winnaar van onze Staycation-wedstrijd mag je een maand lang met een nieuwe Honda de baan op. Welke heb je gekozen?

"Naar mijn mening heb je - zelfs als doorwinterde motard - geen dikke 1.000 cc nodig om plezier te beleven op de motorfiets. Daarom koos ik ervoor om de nieuwe CBR650R eens aan een uitvoerige test te onderwerpen. Met een vermogen van 95 pk en 64 Nm koppel is hij handelbaar, maar zal hij zeker niet snel gaan vervelen. Verder is het een 4-cilinder motor die in lage toeren rustig verder bromt, maar evenzeer verrassend uit de hoek komt als je hem laat zingen in het hogere toerenbereik. De schreeuwerige 'huil' die dan uit de uitlaten klinkt... heerlijk! Bovendien ziet deze CBR er fantastisch uit met lijnen geïnspireerd op de iconische Fireblade en volledige LED-verlichting. Het LCD-display, de slipper clutch en vooral het rode jasje met de accentkleuren maken het plaatje compleet. Het is momenteel nog iets te vroeg om conclusies te trekken, maar wie weet overtuigt ‘ie zodanig dat er binnenkort eentje in de garage komt te staan!"