HONDA HELD


Danny ‘Magoo’ Chandler

Danny Chandler was niet de meest succesvolle motorcrosscoureur aller tijden. Maar wie hem zag rijden, kan het er mee eens zijn dat hij de snelste ooit was. Chandler was wild, ontembaar en op een goede dag was hij onklopbaar.

Tekst gaat verder >>

Uniek

Getuige daarvan: Danny Chandler is de enige rijder die ooit in één jaar beide manches won in zowel de Motorcross als de Trofee der Naties. Omdat het formaat van het WK voor landenteams in 1986 veranderde naar een ééndagswedstrijd, kan die prestatie ook nooit meer geëvenaard worden. Chandler won in 1982 ook de GP van de Verenigde Staten en hij stond bekend om zijn snelheid, zijn spectaculaire rijstijl én zijn nooit aflatende inzet.

Doorzetter

Een mooie anekdote onderschrijft die inzet van 'Magoo' (een bijnaam die zijn vader hem gaf, gebaseerd op een gekke tekenfilmfiguur) op kleurrijke wijze: toen na een crash het stuur van zijn Honda in twee stukken brak, reed hij toch verder, de linkerhand op het midden van het stuur en zonder koppeling. Chandler ging op die manier nog harder dan heel wat van zijn tegenstanders. En toen hij op een dag een straf kreeg omdat hij na een crash het circuit even in omgekeerde richting opreed om verder te kunnen rijden, reed hij in de volgende wedstrijd gewoon achterstevoren op zijn Honda. Daar hadden ze bij de Amerikaanse federatie niet van terug.

Tekst gaat verder >>

Team Honda

Dankzij zijn spectaculaire rijstijl was Danny Chandler bijzonder geliefd bij het publiek. Toen hij in 1982 het officiële HRC-team vervoegde, had hij toppers als David Bailey, Johnny ‘The O’Show’ O’Mara, Donny ‘Holeshot’ Hansen en Jim Gibson aan zijn zijde. Het was een magische combinatie die van de wispelturige Chandler een winnaar maakte. De professionele begeleiding maakte van de Amerikaan een van de meest te duchten rijders op de planeet en in zijn jaren bij Honda groeide hij uit tot een icoon. Chandler reed in zijn loopbaan bij Honda ook nog aan de zijde van mannen als Ron ‘The Dogger’ Lechien en Bob ‘Hurricane’ Hannah. Het illustere HRC-team stond onder leiding van de Belgische vijfvoudige wereldkampioen Roger ‘The Man’ De Coster. Team Honda bestond in de jaren tachtig niet alleen uit een zelden geziene verzameling aan talent, maar had ook de beste bijnamen die ooit in één team terug te vinden waren.

Tragisch einde

De carrière van Chandler was jammer genoeg van korte duur. Na een val in de supercross van Parijs, raakte Magoo verlamd vanaf de borst. Dergelijke blessures zijn zwaar te dragen voor iedereen, maar voor het wilde hart van Chandler leek het aanvankelijk een ondraaglijke last. Toch vocht hij terug en kreeg zijn leven weer op de rails. Hij stierf uiteindelijk op 41-jarige leeftijd aan ziektes gerelateerd aan zijn verlamming.