ICONISCHE HONDA


CB600F HORNET

Uniek DNA

Toen de Honda CB600F Hornet op de markt kwam in 1998, had de naakte middenklasser alles om een succes te worden. De motor was krachtig, licht, wendbaar én betaalbaar. Een combinatie die ervoor zorgde dat de Hornet eind jaren negentig tot de best verkochte motoren in Europa behoorde.

Er was nog wel even een dingetje rondom de naam Hornet in België en Frankrijk: vanwege een geschil met een Franse fietsenbouwer die al een ‘Hornet’ in zijn aanbod had, mocht de naam in deze landen niet voor de Honda motoren gebruikt worden. Ook al liet Honda de naam weg op de motorfiets, toch werd de motor bekend onder deze naam.

Cup

In de Lage Landen werd er zelfs een Hornet Cup (nou ja, eigenlijk een CB600F Cup, dus) georganiseerd, waarbij deelnemers in een bijzonder aantrekkelijk pakket de motorfiets, kledij én de inschrijvingen voor de circuitraces konden kopen. De Cup bleek een echte kweekvijver voor talent, met o.a. de jonge Niki Verburgh die zich in het eerste jaar kampioen kroonde en later doorgroeide naar wedstrijden op het hoogste niveau in het gerenommeerde Duitse supersport kampioenschap. Ook andere klasbakken leerden de knepen van het vak in Honda’s CB Cup.

Voltreffer

Maar ook naast het circuit bleek de naakte middenklasser een voltreffer. In 2000 verving Honda het 16 inch voorwiel (zoals op de Fireblade) door een 17 inch-versie en in 2007 kreeg de motor een totale make-over. De Hornet naam bleef in die hele periode bestaan en de CB600F bleef in het aanbod tot 2013. Toen kwam er een tijdelijke stop, maar twee jaar geleden werd de CB herboren!

DNA

Als de CB650F Neo Sports Café werd Honda’s middenklasse naked opnieuw erg populair. In een moderne versie maar met de krachtlijnen die hem vanaf het begin bekend maakten: sterk, licht, wendbaar en betaalbaar. Daar kwam nog eens bij dat de CB650F Neo Sports Café een streling voor het oog was (en is). Niet verwonderlijk dus dat de nakomeling van de originele Hornet, net als de peetvader van het geslacht, nog bijzonder geliefd is. Dat móet wel dankzij een uniek DNA zijn!

“Gostiam esegi aleris pos volorem saen dignis etus corupt patquodiu”