10 jaar Honda DCT

DE TECHNIEK, DE VOORDELEN, JOUW VRIJHEID


Tien jaar geleden introduceerde Honda Dual Clutch Transmission (DCT), een techniek die tot op de dag van vandaag uniek blijft voor jouw favoriete motormerk. Een geautomatiseerd koppelings- en versnellingssysteem voor de motorfiets, dat direct populair werd en alleen maar meer terrein zal winnen, omdat steeds meer mensen voor de voordelen van tweewielers kiezen.

Tekst gaat verder >>

Mocht je nog niet weten wat DCT precies is, dan leggen we het graag even uit: DCT is een geautomatiseerd elektro-hydraulisch regelsysteem om te schakelen tussen de versnellingen van een conventionele zesversnellingsbak. Het is uitgerust met twee koppelingspakketten: één voor oneven versnellingen - 1, 3 en 5 - en één voor even versnellingen - 2, 4 en 6. Voordat het daadwerkelijke schakelen begint, bereidt het systeem zich automatisch voor op de overdracht van aandrijfvermogen tussen de versnellingen, door de rotatie van de versnelling waarnaar moet worden overgeschakeld al op te starten. De twee onafhankelijk bediende koppelingen brengen de rotatiesnelheid vervolgens soepel over van de ene versnelling naar de andere, zonder de aandrijfkracht die op het achterwiel wordt overgebracht op nul te zetten. Een behoorlijk technisch verhaal, dat we graag even vertalen voor de minder technisch aangelegden onder ons. Het is misschien het makkelijkst om DCT te zien als iets dat voor de berijder werkt, zoals een automatische transmissie die voor jou schakelt. Het betekent dat je niet handmatig hoeft te schakelen als je dat niet wilt. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen in stop-startverkeer. DCT kan motorrijden aantrekkelijker en toegankelijker maken voor diegenen die willen beginnen met motorrijden, maar die niet warmlopen voor schakelen met de voet. Hierbij moet wel aangetekend worden, dat je voor een motor met DCT wel een ‘normaal’ motorrijbewijs nodig hebt.

Maar DCT is niet alleen interessant voor beginnende rijders. Ook ervaren, bekwame rijders zijn enthousiast, omdat het bijvoorbeeld het dagelijks woon-werkverkeer makkelijker maakt. En voor lange ritten betekent het een meer ontspannen, comfortabele rijervaring, vooral omdat Honda DCT een aantal verschillende rijmodi biedt. Ook voor diegenen die niet in staat zijn om op een handgeschakelde motor te rijden, bijvoorbeeld door een handicap of als je gewoon moeite hebt met het gebruiken van je linkerhand of -voet, biedt DCT een uitkomst. Het systeem is zelfs nog soepeler dan een volautomatische transmissie omdat de tweede koppeling ervoor zorgt dat de volgende versnelling al met het juiste toerental draait voordat deze wordt ingeschakeld. Dit elimineert een deel van het onhandige, schokkerige schakelen dat kenmerkend kan zijn voor sommige automatische transmissies. Het grote voordeel van Honda DCT ten opzichte van een automaat is natuurlijk dat het ook mogelijk is om handmatig te schakelen via de schakelpaddles. Zo heb je als rijder het beste van twee werelden.

Tekst gaat verder >>

DECENNIUM DCT

De allereerste motor die profiteerde van de DCT-technologie was de Honda VFR1200F in 2010, die in productie bleef tot 2018. In de loop der jaren is Honda doorgegaan met het ontwikkelen en verfijnen van de technologie, waardoor de huidige DCT zich kan aanpassen aan een breed scala aan verschillende rijeigenschappen en motormodellen.

Inmiddels zijn er in Europa meer dan 140.000 met DCT uitgeruste motoren verkocht. Vorig jaar waren 45% van de Africa Twins, 52% van de NC750X's en 67% van de Gold Wings die in Europa werden verkocht, uitgerust met DCT. Dai Arai, hoofdingenieur bij Honda en de drijvende kracht achter de DCT-technologie, omschrijft het grootste voordeel voor de rijder - de vrijheid die DCT biedt - als volgt: "Het belangrijkste voor mij is hoeveel hersenbandbreedte het vrijmaakt om te gebruiken voor wat het leukst is aan rijden; bochten nemen, de juiste lijnen zoeken, remmen en accelereren."

Hoewel veel verschillende motoren kunnen en zullen profiteren van DCT in de toekomst, heeft Dai Arai één specifieke toepassing in gedachten die hij ooit zou willen zien. "Persoonlijk zou ik DCT graag zien op onze Dakar rally-motor. Voor die manier van rijden, waarbij vermoeidheid een factor is en concentratie zo belangrijk, zou het systeem een groot voordeel zijn. Mensen die offroad rijden zijn vaak verbaasd over hoeveel DCT kan hen helpen. "

Tekst gaat verder >>

HONDA’S MET DCT

DCT is eigenlijk geen nieuwe technologie. In feite flirt Honda al zo'n zestig jaar met automatische transmissies voor zijn motoren, teruggaand tot 1958 en de C100 Super Cub met een automatische centrifugaalkoppeling. Het lijdt geen twijfel dat DCT een vaste waarde blijft uitmaken van Honda’s aanbod. De motoren die momenteel verkrijgbaar zijn met DCT-transmissies, zijn de Africa Twin, Africa Twin Adventure Sport, NC750X, NC750S, VFR1200X, Integra, X-ADV, de Gold Wing Tour en de allernieuwste Forza 750. Met deze brede dwarsdoorsnede laat Honda niet alleen zien hoeveel het gelooft in de technologie, maar ook dat DCT nuttig kan zijn op veel verschillende soorten motoren. Bekijk ons huidige aanbod DCT-motoren.

Goed, genoeg gesproken over DCT. Onze ervaring leert dat DCT beleven betekent dat je voor de bijl gaat. Maak daarom nu een afspraak bij de Honda dealer en reserveer jouw proefrit met een DCT-motor!