2021 Honda CB125F

Stille revolutie


Honda’s CB125F wordt voor 2021 compleet vernieuwd. Een verbeterd blok, nieuw en pittig uiterlijk én een gewichtsbesparing van maar liefst 11 kg zorgen ervoor dat Honda’s lichte naked volwassener wordt dan ooit.

De CB125F wordt in 2021 meer dan ooit de verstandige keuze. Het benzineverbruik daalt aanzienlijk dankzij het eSP-motorblok terwijl het vermogen op peil blijft. Het blok genereert weinig wrijving en is nu ook uitgerust met een ACG-starter. Ook het koetswerk is opnieuw ontworpen en leunt qua stijl nog dichter tegen de grotere CB-broertjes aan. Een LED-koplamp, een middenbok en digitaal dashboard met ECO-meter zijn standaard inbegrepen. In 2015 lanceerde Honda de CB125F als opvolger van de CBF125 waarbij de kernwaarden van robuuste eenvoud gebaseerd op kwaliteit en stijl behouden werden. In 2021 is de CB125F andermaal vernieuwd, met een complete opfrissing die hem nog gewilder en kostenefficiënter maakt. De nieuwe CB125F is een geweldige motorfiets om je simpelweg mee te verplaatsen. Maar evengoed is het de motor waarmee je je leven een nieuwe wending geeft.

Tekst gaat verder >>

Geavanceerde technologie

Mr. Ken Tomiyasu – Large Project Leader van de 2021 CB125F, zegt er het volgende over: “Wij vinden ijkpunten belangrijk. Dus rolden we een stille revolutie uit met onze compleet nieuwe CB125F waarbij we het handige stadskarakter behielden en aanvulden met een veel zuiniger verbruik. Ook voegden we geavanceerde technologie toe in het eSP-motorblok om de wrijving te beperken, konden we de wendbaarheid vanuit het chassis vergroten en gaven we hem een uiterlijk waar de eigenaar oprecht trots op kan zijn. We zijn op onze plaats trots dat zoveel mensen hun motorverhaal starten bij Honda op de CB125F, en zijn ervan overtuigd dat deze motor plezier én gebruiksvriendelijkheid biedt in een uitgebalanceerd geheel.” De nieuwe CB125F is dus een kleine, maar serieuze machine. Niet minder dan negentien patentaanvragen werden ingediend tijdens het ontwikkelingsproces. Een van de meest indrukwekkende prestaties is de daling in benzineverbruik. Dat is te danken aan het luchtgekoelde enhanced Smart Power (eSP) motorblok, vervaardigd in Honda’s Atessa-fabriek in Zuidoost-Italië, waarbij geen enkel vermogensverlies optreedt. De CB125F is ook 11 kg lichter, met een hertekend frame en een gemoderniseerde, 'big-bike' geïnspireerde stijl met als finishing touches een LED-koplamp en gereviseerd digitaal dashboard. De 2021 CB125F zal beschikbaar zijn in Splendor Red, Pearl Cool White en Black.

Tekst gaat verder >>

Nieuw eSP blok

Het nieuwe luchtgekoelde 123,9 cc SOHC monocilinder eSP-blok met twee kleppen is EURO5-compatibel en werd ontwikkeld om optimaal vermogen te leveren op de drukke stadswegen, met daarbovenop opvallende zuinigheid en optimale betrouwbaarheid. Het piekvermogen van 7,8 kW wordt op 7.500 tpm geleverd, met optimaal koppel van 10,4 Nm op 6.000 toeren per minuut (vorige versie: 7,8 kw @ 7.750 tpm en 10,2 Nm @ 6.250 tpm). Vanuit stilstand accelereert de CB125F 200 meter in 12,4 seconden, maar belangrijker is de aanzienlijke stijging in efficiëntie: van 51 km/l naar 65 km/l ( van 1,96 L/100 km naar 1,53 L/100 km), waardoor het potentiële bereik met de benzinetank van 11 liter klimt naar 800 km. Honda ontwikkelde de eSP-blokken voortdurend dankzij het groeiende aanbod aan 125cc-scooters de afgelopen vijf jaar. Daarbij focust Honda op technologie die de wrijving vermindert binnen elk facet van het blok. Het eSP-blok van CB125F profiteert zo van acht jaar opgetelde kennis. Dat vertaalt zich vooral in een aanzienlijk gewichtsverlies. Het nieuwe eSP-blok is maar liefst 7 kg lichter dan zijn voorganger. Ook een wisselstroomgenerator (ACG) maakt deel uit van de eSP-formule. De generator wekt elektriciteit op en fungeert tegelijk als startmotor, waardoor gewicht afneemt en de opstelling vereenvoudigt. 

Tekst gaat verder >>

Volwassen rijwielgedeelte

Het nieuwe buizenframe is opgetrokken uit hogedrukstaal en is 1,7 kg lichter. Het frame ondersteunt het blok vanuit een stevige centrale ruggengraat en de geometrie levert de best mogelijke balans tussen rijcomfort en stabiliteit in een rechte lijn, met focus op lichte stuurinput en een sportief gevoel in de bochten. Het rijklaar gewicht bedraagt nu 117 kg, 11 kg minder dan het vorige model! De dubbele achterschokbreker biedt een vijftraps instelbare veervoorspanning. Vooraan werd een telescopische vork met 31 mm diameter gemonteerd. De stijlvolle 18 inch wielen uit gegoten aluminium voor- en achteraan verhogen de stabiliteit en rijkwaliteit op ruwe stadswegen. De bandenmaat is 80/100 vooraan en 90/90 achteraan. Een remschijf vooraan van 240 mm wordt bediend door een dubbele zuigerklauw, en achteraan komt stopkracht van de 130 mm trommelrem. Beide zijn uitgerust met ABS.

Knipoog naar de grotere CB’s

De 2021 CB125F toont een agressieve stijl, met hints naar grotere motoren uit de CB-familie. De brede benzinetank met zilverkleurige zijkanten doet in het bijzonder denken aan de CB-R Neo Sports Café-familie. De hoekige voorkuip en het zwartkleurige windscherm – geïnspireerd door de CB500F – zorgt voor enige windbescherming en geeft een scherpere houding aan het geheel. Het nieuwe digitale dashboard toont de nodige informatie, zoals een versnellingsindicator, het huidige en gemiddelde benzineverbruik, rijbereik en ECO-indicator voor rijden op de meest efficiënte manier. De LED-koplamp is ook nieuw. De start-stopknop is geïntegreerd als schakelaar, net als de grootlicht/passing-bediening. Het motorblok, de uitlaatpijp, onderste vorkpoten en wielen zijn zwart, wat de sterke lijnen en de krachtige lak extra benadrukt. Ook de demper werd zwart gemaakt en aangevuld met een chrome hitteschild. Heldere rode details zijn terug te vinden op de vering, bougiedop en het HONDA-opschrift op de linkse motorblokcover. Andere kwalitatieve afwerking benadrukt het design-aspect van de hele machine, zoals de 3D Honda-vleugels op de zilverkleurige zijkanten en de vorm van de spiegels en richtingaanwijzers.

Tekst gaat verder >>

Ontspannen maar sportief

De rijpositie van de CB125F is rechtop en ontspannen, waarbij de voetsteunen iets naar voren gezet zijn. Daarbij werd rekening gehouden met het doel van de CB125F als woon-werkvervoer voor elke dag of als eerste motorfiets. Het brede, ronde stuur geeft optimale controle, biedt het nodige vertrouwen en zorgt voor een goede zichtbaarheid. Het laat de rijder ook toe om sportief uit de hoek te komen. De zadelhoogte is 15 mm hoger - 790 mm - en twee volwassenen kunnen comfortabel zitten op de CB. Het handvat voor de passagier behoort tot de standaarduitrusting, net als de middenbok.