TIM GAJSER WERELDKAMPIOEN MXGP 2020

Galerij der Groten


Tim Gajser is de nieuwe wereldkampioen motorcross in de hoogste klasse. De Honda rijder volgt zichzelf op als wereldkampioen MXGP en verdient daarmee meteen ook een plek in de galerij van de allergrootsten.

Tekst gaat verder >>

Eer Gajser recordman Stefan Everts van de troon stoot, heeft hij nog een hele weg te gaan, maar met vier wereldtitels, komt de sympathieke Sloveen in het rijtje van de allergrootsten. Helden als Eric Geboers, Roger De Coster en Georges Jobé haalden vijf wereldtitels. Grootheden zoals Dave Thorpe of André Malherbe bleven steken op drie. Gajser heeft op 24-jarige leeftijd nog heel wat goede jaren voor zich. Ter vergelijking: Stefan Everts (tien wereldtitels) en Antonio Cairoli (negen wereldtitels) hadden op die leeftijd elk drie wereldtitels op zak.

Rekensommetje

In de voorlaatste race van het seizoen moest Gajser zijn naaste rivaal met twee punten verslaan in de eerste reeks, of in totaal 27 punten scoren om het kampioenschap veilig te stellen. Na een slechte start leek dit onwaarschijnlijk, maar de Honda CRF450RW-rijder vond al snel zijn ritme en plaatste de snelste ronde van de motor toen hij door het veld raasde. In het midden van de wedstrijd stond hij op de tweede plaats en hoewel hij de leider zwaar onder druk zette, was hij niet in staat om de passeerstok te halen. Maar op dat moment wist hij dat de tweede plaats goed genoeg zou zijn om zijn vierde wereldtitel en zijn tweede MXGP-kroon op rij te bezegelen.

Tekst gaat verder >>

Titelverdediger

Na een moeilijk jaar voor het hele MXGP-kampioenschap - met een pauze van vijf maanden na de tweede ronde - bewees Gajser opnieuw dat hij de beste rijder was in deze zeer competitieve MXGP-klasse, door meer races te winnen, meer ronden te leiden en meer snelste ronden te plaatsen dan wie dan ook. Het verdedigen van een titel is altijd een grote uitdaging, maar Gajser heeft voortdurend snelheid en controle getoond en het lukte hem om dit 2020-kampioenschap af te sluiten met nog drie manches voor de boeg.

Titel én GP-winst

Natuurlijk wilde ‘Tiga 243’ nog steeds de eindzege pakken in Trentino, en hij wist dat een reeksoverwinning daarvoor zou volstaan. Zoals de laatste weken de norm is geworden, scoorde de Honda rijder nog een holeshot om daarna nooit meer bedreigd te worden. Dit was zijn vierde zege in de laatste zeven wedstrijden en de perfecte manier om de kampioenschapswinnende dag af te sluiten.

Tekst gaat verder >>

Dankbaar

Gajser zelf was door het dolle heen na zijn GP-zege én de nieuwe wereldkroon: “De race in Trentino was erg leuk,” lachte hij kort na afloop. “In de eerste race had ik niet de beste start, maar ik kon toch door het veld komen en als tweede finishen. In de tweede manche pakte ik de holeshot en ik had daarna een heel leuk gevecht met Romain (Febvre, red.) tot aan de geblokte vlag. We waren de hele tijd aan het pushen, dus ik ben super blij dat ik mijn vierde titel en het algemeen klassement op dezelfde dag kon winnen. Een grote dank aan het hele Team HRC, er zijn veel mensen bij betrokken die op deze speciale dag niet eens aanwezig konden zijn. Dus een grote dank aan hen allemaal en aan iedereen die mij het hele jaar door heeft gesteund. Het is een voorrecht om voor dit team te mogen rijden.” Mooie woorden van een groot kampioen. Op naar nummer 5 in 2021, Tim?