8 TIPS VOOR DE WINTERSE RIJDER

RIDE SAFELY

De winter stelt de motorrijder voor de meest uitdagende rijomstandigheden, maar dat wil niet zeggen dat je je trouwe tweewieler maar in de garage moet laten staan. Of je je motor nu gebruikt voor woon-werkverkeer of er ook in de winter voor een pleziertocht op uit wilt trekken; er zijn genoeg dingen die je kunt doen voor een veilige rit onder winterse omstandigheden.

1. Check de weersverwachting

’s Ochtends een stralende winterzon, maar op de terugweg word je opeens verrast door sneeuwval – iets waar de meeste motorrijders echt niet op zitten te wachten. Het lijkt een open deur, maar check voor iedere winterse rit de weersvoorspelling. En als je toch in uitdagende omstandigheden moet reizen, blijf dan op de hoofdwegen. Die worden goed schoongehouden en er wordt regelmatig gestrooid.

3. Draag de juiste uitrusting

Elke motorrijder is anders, met andere gewoontes en een ander soort motor. Het is belangrijk om te investeren in motorkleding die bij jou en jouw rijgewoonten past. In de winter heb je lagen nodig en bovenkleding van goede kwaliteit. Sommige motoren zijn uitgerust met verwarmde handvatten, terwijl je ook verwarmde handschoenen kunt kopen. Maar denk ook aan een verwarmd vest of jas; die maken een lange rit in de kou net iets comfortabeler.

5. Voorzichtigheid voor alles

De vuistregel is om alles te doen zoals je het ooit geleerd hebt, dus zelfs als het een stuk weg is waarop je veel rijdt, moet je er in de winter extra voorzichtig mee omgaan. Zorg ervoor dat je je snelheid aanpast, rem in een rechte lijn en nooit tijdens een bocht, en zorg ervoor dat je op de juiste manier rijdt voor de gegeven omstandigheden.

7. Laat weten wat je reisplannen zijn

Een simpele, maar belangrijke handeling, vooral als je van plan bent van de gebaande paden te wijken. Als je een rit hebt gepland over rustige landwegen, is het verstandig mensen te zeggen waar je heen gaat en hoe laat je daar ongeveer verwacht aan te komen. Mocht er een onverwachte vertraging zijn, dan kunnen mensen indien nodig alarm slaan.

2. Extra TLC voor je motor

Het is in de winter geen overbodige luxe om regelmatig de staat van je ketting, banden en luchtdruk te checken. Ook de accu heeft in de winter extra aandacht nodig: deze wordt beïnvloed door het koude weer en kan minder goed werken. Controleer op eventuele schade aan de polen of barsten in de behuizing en zorg dat er geen lekken zijn. Bij bijzonder koud weer kan het een goed idee zijn om hem ofwel los te koppelen (zodat hij niet leegloopt) of hem aan te sluiten op een vlotterlader. Wil je er honderd procent zeker van zijn dat je motor winterklaar is? Maak een afspraak bij de Honda dealer voor een extra check.

4. Be safe, be seen

Alle nieuwe Honda's hebben hun lichten automatisch aan tijdens het rijden, maar op oudere modellen moet je niet vergeten ze aan te zetten. Een goed zichtbaar motorjack of reflecterende stickers helpen ook, én vergeet je helm niet. Voor een beter zicht kies je voor een vizier met pinlock of zorg ervoor dat het vizier is schoongeveegd met een anticondensspray. Tot slot: houd je motor goed schoon. Dat betekent niet alleen glimmend, maar zorg er vooral voor dat lichten, spiegels en kentekenplaat goed zichtbaar zijn en vrij van ijs en sneeuw.

6. Rijd defensief

Verwacht het onverwachte en wees overal op voorbereid. Er zullen momenten zijn dat automobilisten je niet of slecht zien, zeker in donker, nat weer. Dus houd voldoende afstand, fixeer niet op één punt, maar zorg voor een brede blik, gebruik je richtingaanwijzers én je spiegels, en neem een duidelijke plek op de weg in.

8. Vergeet je telefoon niet

Verpak ‘m in een waterdichte hoes en zorg voor een opgeladen batterij. Zo kun je altijd iemand laten weten dat je vertraging hebt opgelopen, waar je bent of wanneer je hulp nodig hebt. En voor alle nieuwe motoren met AppleCarPlay en Android Auto: die apps werken immers alleen met een telefoon in de buurt...