ME & MY HONDA

MARK HAANS

CX500 TURBO


Slechts één jaar produceerde Honda de CX500 Turbo, in 1982. Je ziet ze dan ook nauwelijks rijden, maar Mark Haans (55) heeft er doodleuk een in zijn garage staan.

En daarmee heeft Haans een waar icoon in bezit. De CX500 Turbo was Honda’s eerste turbo aangedreven motor. Die turbo verdubbelde haast het standaard vermogen van 50 pk naar bijna 100 pk, ongekend voor een 500 cc in die tijd. En nu nog steeds indrukwekkend, kan Mark beamen.

BEGIN VAN EEN 'MOMANCE'

De Honda liefde van de in Tilburg geboren eigenaar van een timmer- en onderhoudsbedrijf zit ‘m in zijn DNA. “Mijn oom reed een Gold Wing 1100. Hij heeft mij laten kennismaken met het motorrijden. Als kleine jongen stond ik steeds met mijn neus tegen het raam van de motorzaak aan de Spoorlaan in Tilburg aangedrukt. Toen ik in 1983 eindelijk naar binnenstapte, zei de eigenaar: ‘Jij bent zeker achttien geworden.’ Eindelijk kon ik mijn eerste motor kopen. In die tijd had je nog geen rijbewijs nodig om binnen de gemeentegrens te mogen rijden. Ik ben op de motor gestapt en er eigenlijk nooit meer vanaf gestapt. Het geeft zo’n vrij gevoel, heerlijk.”

Die eerste motor was overigens geen Honda, maar een Suzuki. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en Mark volgt al snel zijn oom op met een Honda Gold Wing 1200. Er volgen nog drie Gold Wings 1500 en sinds 2002 is hij in het bezit van een Gold Wing 1800. “En naast de Gold Wing beschik ik sinds eind 2019 over de CX500 Turbo. Via Ebay Duitsland heb ik deze motor gekocht. Ik ben de derde eigenaar en de motor is nog in zeer goede, originele staat. Er staat slechts 24.000 kilometer op de teller. De eerste eigenaren reden er nooit mee in de regen en een ervan legde zelf de banden op de velgen. Daarvoor had hij een professionele balanceermachine aangeschaft en voor het opleggen van de banden plakte hij de velgen af om schade te voorkomen.”

EXTRA ZETJE VAN DE TURBO

Mark heeft goud in handen met dit bijzondere exemplaar en is er met recht “best een beetje trots op.” Een collectors item, maar beslist géén museumstuk dat enkel gepoetst wordt en stilstaat. “Ik rijd er - buiten de drie wintermaanden - voornamelijk in Nederland en België mee en dan de kortere afstanden. Met de Gold Wing tour ik en de CX is toch meer van het ‘sportieve rijden’. Daarnaast is de CX500 ook lichter in gebruik. Toen ik hem uit Duitsland ophaalde, heb ik hem eerst door Pols Motoren in Waalwijk laten nakijken. Ook moest hij APK gekeurd worden, maar door corona had dat helaas wat vertraging, waardoor ik er pas medio juni echt de weg mee op kon. De CX rijdt geweldig goed, zeker als de turbo bij 5.500 tpm erin komt en je een extra ‘zetje’ krijgt.”

GAAF DING

Geen alledaagse machine dus, en dat merkt Mark ook aan de reacties onderweg. “Vooral als ik stilsta bij een stoplicht, krijg ik leuke reacties. Duimpjes omhoog, en laatst draaide iemand zijn raampje naar beneden en zei: ‘Gaaf ding’.” Geen Suzuki’s meer voor Mark dus, het is ‘Only Honda’ is huize Haans. “Het bijzondere aan de Honda motoren vind ik de kwaliteit van de afwerking en de vooruitstrevende techniek. De mooiste motor op dit moment vind ik de Honda Gold Wing 1800 met DCT. Je moet natuurlijk iets te dromen over houden…”

Heb jij ook een bijzondere Honda, waarmee je graag in de rubriek 'Me & My Honda' wilt verschijnen? Stuur een mailtje met een foto en korte introductie van jouw motor naar: redactie@honda-motor-magazine.eu