HONDA HELD

Aaron Slight

De Vliegende Kiwi


Weinig racers die tijdens en na hun carrière meer sympathie oogstten dan Aaron Slight. De bliksemsnelle Nieuw-Zeelander was een vaste waarde in het WK Superbike in de jaren negentig. Tot twee keer toe miste hij de wereldtitel op een haar na.

Aaron Slight verscheen in het WK Superbike begin jaren negentig. Toch was het pas toen hij in 1994 naar Honda verhuisde dat zijn resultaten echt goed werden. Aan het stuur van de iconische RC45 ging Slight ieder jaar als kanshebber op de titel van start. Dat was een terechte favorietenrol, want de 'Vliegende Kiwi' verzamelde in totaal twee titels van vice-wereldkampioen en hij werd ook nog eens vier keer derde. Slight stond maar liefst 87 keer op het podium en won 13 races.

De meest nipte nederlaag in zijn strijd om de wereldtitel leed hij in 1998. Toen verloor hij het WK met een verschil van amper 5,5 punten. Dat halve punt kwam er door de deels geannuleerde race in Laguna Seca. De echte reden waarom Foggy en niet Slight wereldkampioen werd, lag in het feit dat Slight in Monza met mechanische problemen langs de kant moest en die dag geen punten scoorde. Later in het seizoen werd hij nog eens door een gedubbeld rijder bijna van de baan gereden. In een felbevochten kampioenschap waren dit soort pechmomenten genoeg om de wereldtitel te verliezen.

Slight mag dan geen wereldkampioen geworden zijn, populair was hij wel. Omwille van zijn rijstijl, omwille van de prachtige witte RC45 waarmee hij reed en ook wel door zijn soms bijzonder opvallende kapsels. In Nieuw-Zeeland, zijn thuisland, was Aaron Slight niets minder dan een superster. Maar dan wel eentje die grote verdiensten had voor zijn land en zijn sport. Om die reden werd hij in 2000 opgenomen als Member of the New Zealand Order of Merit, een hoge eer uitgereikt door Koninging Elizabeth aan mannen en vrouwen die een speciale verdienste geleverd hebben in hun vakgebied én aan het Britse gemenebest.

Slight hing in 2001 zijn helm aan de haak, stapte over naar het racen met wagens en is tegenwoordig tv-commentator. Het gekke kapsel is inmiddels verdwenen.