Koning van zijn klasse


Eerste test: Forza 750

De Honda Forza 750 is niet alleen het nieuwste lid van de steeds groter wordende Forza-familie, hij is ook de zwaarste – op het vlak van cc’s dan. Niet alleen in het Honda Forza-aanbod, maar van alle scooters op de markt. Bovendien maakt hij gebruik van Honda’s unieke DCT systeem. Je kunt op de Forza 750 dus zelf schakelen, als je dat wilt. Anders doet de Dual Clutch Transmission het voor je.

Beetje geschiedenis

Terwijl de Integra 700 en vervolgens 750 ook succesvol waren, zijn er van de Forza-familie al meer dan 100.000 stuks verkocht in Europa. De eerste Forza, een 200, maakte zijn debuut in Japan in 2000 voordat hij in 2005 als 250 in Europa arriveerde. In 2013 maakte de Forza 300 een opmerkelijke entree, en in 2015 verscheen ook de 125. Sindsdien hebben de Forza’s het de concurrentie erg moeilijk gemaakt. 2021 zal een jaar van evolutie zijn voor de Forza-familie, met de 300 die groeit tot 350 en de komst van de 750.

Bekende basis

Als je de Forza 750 van dichtbij bekijkt, zul je merken dat de ontwerpers zich nog deels lieten inspireren door de Integra-voorganger. Hoe dan ook, deze Forza leent het frame van de X-ADV 750. Hetzelfde chassis dus, behalve de vering, de voorrem en de motor. Hij is duidelijk meer GT dan de X-ADV, die een avontuurlijk karakter heeft. Het betekent ook dat de Forza de 22-liter koffer onder het zadel van de X-ADV erft. Prima genoeg ruimte voor een volwaardige helm, en voor wie meer bagageruimte nodig heeft, zijn er de optionele topkoffer of zijkoffers.

Gelijkenissen en verschillen

De Forza 750, die de technische evolutie van de 2021 X-ADV overneemt, wordt aangedreven door een 745cc Euro5-tweecilindermotor met 58,5 pk bij 6.750 tpm en 69 Nm bij 4.750 tpm. Deze 270 graden motor is vergezeld van een DCT-6-versnellingsbak en zelfs een ketting voor de eindoverbrenging als erfenis van de Integra. Kenmerken die eerder aan een motor doen denken dan aan een scooter. Een A2-versie staat ook nog steeds in de catalogus. In de test van de 2021 Honda Forza 750 Maxiscooter stelden we vast dat 'ie qua uitrusting toonaangevend is. Te beginnen met een prachtig dashboard met een 5-inch TFT-kleurenscherm van de nieuwste generatie. Het is compleet, goed leesbaar en het toont duidelijk de gegevens van de verschillende rijhulpmiddelen en al hun instellingen. Verder zijn er vier thema’s waaruit je kunt kiezen. De twee remhendels zijn in afstand verstelbaar.

Vertrouwen

Na een paar kilometer ben je helemaal vertrouwd met het karakter van de tweecilinder. Zonder aarzelen trekt hij rustig door in alle versnellingen. Nooit indrukwekkend, maar wel altijd aanwezig. De DCT-gestuurde versnellingsbak is ongelooflijk volgzaam. Alles verloopt vlot, zowel in de manuele als in de automatische modus. Door de toepassing van een TBW (Throttle By Wire) elektronisch geregelde gasklep kunnen vier rijmodi worden geselecteerd. Rain, Standard en Sport zijn in de fabriek voorgeprogrammeerd, maar in de USER-modus kun je de keuze voor het vermogen en de motorrem naar je eigen hand zetten.

Prestaties en comfort

Hoewel de topsnelheid geen doorslaggevende factor is voor dit type machine, is het vermeldenswaardig dat de Forza 750 meer dan 180 km/u op de Duitse snelwegen loopt, met nog slechts 1.000 tpm te gaan tot de rode zone. Tijdens deze test noteerden we een gemiddeld brandstofverbruik van 4,5 l/100 km en we moeten toegeven dat we nooit erg lief waren voor de gashendel. In de door Honda gemeten gegevens zien we een opgegeven verbruik van 3,6 liter (gemeten op de testbank). Het zal dus realistisch zijn om te rekenen op een brandstofverbruik van ongeveer 4 liter/100 km (1 op 25). De 13,2-liter tank moet in dit geval een bereik van 300 kilometer mogelijk maken.

Atypisch, maar het werkt

Zoals hierboven uitgelegd is de Forza 750 gebaseerd op de avontuurlijke X-ADV, die is uitgerust met een 17-inch voorband die meer geschikt is voor licht offroadwerk. De Forza erft deze 17-inch band. Dat is vrij ongebruikelijk voor een weggerichte scooter en uniek voor zover wij weten. Ondanks deze ongewone combinatie, toonde de Forza 750 zich in deze test net zo makkelijk te berijden als een scooter met twee keer 15 inch. De Forza stuurt makkelijk op rotondes en is onverstoorbaar in grote bochten. In de regen en met een temperatuur onder de 7 graden heeft de Bridgestone Battlax Touring T31 zijn talenten getoond. Er was zelfs geen tussenkomst van ABS of tractiecontrole tijdens de test. Mooi werk!

Maxiscooter

Door zich wat meer te positioneren als scooter dan als motor, wat betreft het uiterlijk en een paar technische details, zou de Forza 750 moeten voldoen aan het succes waar Honda op hoopt. Hij blijft uniek in z’n klasse door het gebruik van een DCT-versnellingsbak in plaats van de traditionele variomatic. Gezien het prijskaartje en de concurrentie, lijkt de Forza goed in de markt gepositioneerd. Als je ook de optionele verwarmde handgrepen en topkoffer aanduidt op de bestelbon, krijg je een maxiscooter die alles in huis heeft.

Technische gegevens

Motor

Motortype: vloeistofgekoelde SOHC parallel tweecilinder, acht kleppen Cilinderinhoud: 745 cm3 Vermogen: 58,6 pk (43,1 kW) bij 6.750 tpm (A2-versie: 35 kW bij 6.000 tpm) Koppel: 69 Nm bij 4.750 tpm (A2-versie: 65 Nm bij 4.000 tpm) Versnellingsbak: 6 versnellingen dual clutch transmission (DCT) Koppeling: natte multiplaatkoppeling, dubbele koppeling Eindoverbrenging: ketting

Rijwielgedeelte

Frame: stalen diamantframe Wielophanging voor: 41 mm USD voorvork, 120 mm veerweg, niet instelbaar Wielophanging achter: monoshock demper, Pro-Link swingarm, 120 mm veerweg, instelbare veervoorspanning Remmen voor: 310 mm dubbele remschijf met radiaal gemonteerde vierzuigerklauw, ABS Remmen achter: 240 mm enkele remschijf met tweezuigerremklauw, ABS

Maten en gewichten

Voorband: 120/70-R17 Achterband: 160/60-R15 Zadelhoogte: 790 mm Wielbasis: 1.580 mm Rijklaar gewicht: 235 kg Benzinetank: 13,2 liter

Prijs: vanaf 13.398 euro