ICONISCHE HONDA

Honda MB50


Heel wat veertigers en vijftigers leerden voor het eerst het samenspel tussen koppeling en gas aan het stuur van een Honda MB50. De MB en zijn meer offroad gerichte MT-broer waren de gezichten van een nieuwe lichting Honda tweetaktmotorfietsen die vanaf 1979 de markt overspoelden, en die ook beheersten.

45 km/u... of sneller

De MB (Motor Bike) 50 was van meet af aan een populaire bromfiets. Hij deelde zijn frame met de MT (Motor Trail) 50 en had een luchtgekoeld tweetakt 49 cc blok met vijf versnellingen. De brommers werden gebouwd in België, Zweden en Spanje. Voor de Belgische en Nederlandse markt waren er MB50-S modellen. Die waren omwille van de wetgeving beperkt tot een maximumsnelheid van 45 km per uur. Wie zich de jaren tachtig herinnert, weet wellicht nog dat er maar heel weinig bromfietsen beperkt bleven tot die limiet van 45 km per uur. Met een zeer eenvoudige ingreep reed een MB50 vlot 65 km per uur en wie nog met de carburator en de uitlaat aan de slag ging, haalde moeiteloos 80 km per uur met de MB50. Wettelijk was dat allemaal niet...

Tweetakt offensief

De MB- en MT-reeks was opvallend, want het betekende dat Honda afstapte van het principe van viertakten voor zijn bromfietsen. Ze gingen met de tweetakt MB de concurrentie aan met Zundapp, Kreidler en Yamaha. Een concurrentieslag die Honda won, want de tweetakt bromfietsen werden al snel bijzonder populair. De MB50 had troeven zoals een toerenteller, driespaaks Comstar-wielen en een scherpe prijs (de eerste modellen kostten omgerekend 675 euro).

Vlot en betaalbaar

De MB50 reed vlot, zag er goed uit en was al bij al betaalbaar. Het potentieel van het blok was groot en aftermarket onderdelen zoals cilinders met meer koelribben, andere carburatoren en zelfs 70 en 80 cc cilinders werden zeer populair. Twee jaar na de lancering, kwamen ook de MTX en MBX op de markt. Nog steeds luchtgekoeld, maar wel met een ander frame, tank en zes (!) versnellingen. Beide modellen bleven naast elkaar bestaan en begeesterde een hele generatie die in de jaren tachtig met de bromfiets reed.

Einde

Begin jaren negentig was het rijk van de MB’s en MBX’en ten einde. De verzekeringen voor schakelbromfietsen werd duurder en de wet werd steeds strenger. Wie 16 jaar of ouder was in de jaren negentig zal zich vooral Camino’s herinneren; automatische bromfietsen die op hun beurt erg populair werden. Maar dat is dan weer een ander verhaal.