Interview Pol Espargaró

'Ik ben naar Honda gekomen om wereldkampioen te worden'


Vlak voor zijn officiële debuut bij het Repsol Honda Team vertelt Pol Espargaró hoe het voelt om zich bij het meest iconische team in de Grand Prix te voegen. “Racen bij het beste team, op de beste motor en naast de beste coureur ter wereld... Mijn droom komt uit.”

Hoe voelt het om de Repsol Honda kleuren voor het eerst te dragen?

“Het voelt fantastisch. Ik zie de beste coureurs ter wereld in deze kleuren al vele jaren races en wereldtitels winnen. De kleuren staan voor mij gelijk aan overwinning. Aan dat je alles in handen hebt en dat je bent waar iedere coureur wil zijn. Toen ik in de 125cc reed, Moto2 en zelfs in de MotoGP stond dit team bijna iedere race op het podium. Om deze kleuren naast je eigen nummer te zien, dat is super speciaal. Ik ben altijd heel duidelijk geweest over waar ik naartoe wil en dat ik mezelf wil testen om te zien waartoe ik in staat ben. De meest geschikte plek om dat te doen, is bij het beste team ter wereld, met de beste motor ter wereld en naast de beste coureur ter wereld. Ik denk dat dit voor mij het perfecte moment in mijn carrière is om bij het Repsol Honda Team te komen. Op het juiste moment zijn waar je wilt zijn, betekent een droom die uitkomt.”

Wat vind je van de RC213V?

“Het is een betrekkelijk kleine motor, waar je veel controle over hebt. Dat soort motoren heeft de neiging een beetje meer te bewegen, maar het is wel het soort motor waar ik graag op rijd. Je hebt een grote input, jij bent degene die de motor zegt wat te doen. Soms zul je de motor zeker dingen laten doen, waar die eigenlijk geen zin in heeft, maar dat is mijn manier van rijden. Ik rem graag laat, en heb gezien dat anderen die op de RC213V rijden ook laat en agressief remmen. Dat vind ik mooi om te zien, het past ook bij mijn rijstijl.”

Welke doelen heb je jezelf gesteld voor het seizoen 2021?

“Het belangrijkste doel kan niets anders zijn dan op het podium komen en races te winnen, of zelfs de wereldtitel. We moeten onze resultaten van vorig jaar verbeteren; ik had weliswaar een goed jaar, maar het kan beter en daar ga ik keihard mijn best voor doen. Het eerste jaar zal niet makkelijk zijn, maar ik ben niet naar Repsol Honda gekomen om in de top zes te eindigen. Ik ben hier gekomen om ooit het hoogste doel in mijn carrière te behalen: MotoGP wereldkampioen worden. Ik weet zeker dat het winnen van races en mijn doel behalen mogelijk is bij Repsol Honda.”

Wat denk je dat jij kunt bijdragen aan het Repsol Honda Team?

“Ik breng in wat mijn proactieve houding met zich meebrengt: keihard werken, enorme inspanning, de liefde voor de sport en zonder meer resultaten. Zeggen dat we blij zijn om in de top 10 te eindigen, is niet wat dit team verwacht, en het is zeker niet wat ik zelf verwacht. Ik zal mijn uiterste best doen om het niveau te bereiken wat dit team de afgelopen jaren heeft behaald.”

Hoe is het om een box te delen met Marc Márquez?

“Dat was nog een van mijn redenen om bij het Repsol Honda Team te willen komen: om een teamgenoot van Marc te zijn. Ik strijd al jaren met Marc en dat was fantastisch. Ik ben daardoor race na race gegroeid en het heeft me gemaakt tot de coureur die ik nu ben. Als je tegen een van de beste coureurs ooit rijdt, word je zelf ook veel sneller beter. De beste manier om jezelf te verbeteren, is door naast de man te staan die even goed of zelfs beter is. Daarom heb ik deze overstap gemaakt: ik wil mijn niveau zien in vergelijking met dat van Marc, die absoluut een van de allerbeste is.”

Is dit een droom die uitkomt voor jou?

“Als je je heel vaak voorstelt dat je deze kleuren mag dragen of op deze motor mag rijden, en je het dan uiteindelijk ook echt doet, dan is dat ongelooflijk. Dus ja, ik leef mijn droom nu. Honderd procent!”