Vooruitblik motorsportjaar 2021


Klaar voor het nieuwe raceseizoen!

Waarom racen op het hoogste niveau zo belangrijk is voor Honda? Omdat de gebruikte technologie ook terug te vinden is in de straatmotoren die gekocht worden door onze klanten. En dan spreken we niet alleen over sportmachines, maar evenzeer lichte motoren en zelfs scooters. Coureurs en teams werken zo nauw mogelijk samen met één doel voor ogen: de beste in hun klasse zijn. Honda doet er alles aan om dat doel te bereiken en op die manier betere producten aan hun klanten te kunnen aanbieden.

MotoGP

In de koningsklasse is het reikhalzend uitkijken naar de comeback van Marc Márquez. Wanneer dat zal zijn, is momenteel nog niet duidelijk omdat Márquez nog volop aan het herstellen is. Het team stelt echter alles in het werk om de achtvoudige wereldkampioen klaar te stomen voor het nieuwe seizoen. Ondertussen wordt voor Pol Espargaró een droom vervuld in de Repsol Honda-kleuren. De 29-jarige Spanjaard klom afgelopen seizoen vijf keer op het podium en behaalde twee polepositions. Espargaró zit in de beste vorm van zijn carrière en brengt een hoop ervaring mee naar het team. Dat belooft vuurwerk!

Alex Márquez verdedigde vorig jaar nog de Repsol-kleuren, maar maakt voor het 2021-seizoen de overstap naar LCR Honda. Hij liet prachtige dingen zien in zijn MotoGP-debuutjaar met een tweede plaats in Le Mans als kers op de taart. Op de LCR Honda kan de jongste Márquez zijn weg naar een eerste overwinning verderzetten. Teammaat Takaaki Nakagami tankte veel vertrouwen uit zijn poleposition op Aragón en presteerde erg constant. Misschien zorgt hij wel voor de verrassing in 2021? We komen het allemaal te weten vanaf 28 maart tijdens de GP van Qatar op het Losail International Circuit.

WSBK

Team HRC gaat voor het tweede opeenvolgende jaar verder met Honda fabrieksrijders Álvaro Bautista en Leon Haslam. Het seizoen 2020 was een leerjaar voor de Spanjaard en de Brit om de nieuwe CBR1000RR-R Fireblade SP zo goed mogelijk te begrijpen. Toch werden er al mooie resultaten geboekt, met een podiumplaats in Aragón voor Bautista. In 2021 zal er vooral geconcentreerd worden om de machine door te ontwikkelen tot een winnende motorfiets en de allround prestaties te verbeteren. Met de kennis en ervaring van voormalig Honda World Superbike coureur en nu kersvers HRC-teammanager Leon Camier staat er een topteam klaar om de nieuwe CBR1000RR-R op het podium te krijgen. De openingsronde van het World Superbike kampioenschap staat onder voorbehoud gepland in het weekend van 7-9 mei op het circuit van Estoril in Portugal.

MXGP & MX2

Ook voor het nieuwe motorcross-seizoen zal huidig MXGP-wereldkampioen Tim Gajser in de Team HRC-kleuren rijden. De 24-jarige Sloveen start zo zijn achtste opeenvolgende seizoen op een Honda en hij gaat op zoek naar zijn vierde MXGP-wereldtitel. Gajsers teammaat Mitch Evans maakte indruk in zijn rookie MXGP-seizoen, waarna de jonge Australiër eind 2020 een meerjarige deal bij Team HRC tekende. Evans begon goed aan het 2020-seizoen door de internationale voorseizoensrace in Mantova (Italië) te winnen. Helaas werd zijn veelbelovende seizoen afgebroken door enkele zware blessures. Hopelijk verloopt het seizoen 2021 veel beter voor het 22-jarige talent. In de MX2-klasse kenden de Honda teams een moeilijk 2020-seizoen. Toch is het vertrouwen er om in 2021 potten te breken met Alvin Ostlund en Stephen Rubini bij Honda Racing Assomotor, naast Morgan Lesiardo, Nathan Crawford en Bailey Malkiewicz bij Team Honda 114 Motorsports. Afspraak op 23 mei in het Nederlandse Oss voor de eerste manche van het wereldkampioenschap. Laat de starthekken maar vallen!

Trial

Het Repsol Honda Trial Team wordt voor het vijftiende seizoen al vertegenwoordigd door het onverslaanbare duo Toni Bou en Takahisa Fujinami. In die periode hebben ze meer dan 200 podiumplaatsen en meer dan 120 overwinningen in het Trial Wereldkampioenschap behaald. Daarvan heeft Toni Bou 116 outdoor-overwinningen, met 158 ​​podia en 14 outdoor-titels. In de Indoor-discipline staat zijn teller op 66 proefoverwinningen en nog eens 14 wereldtitels. Bou heeft zijn contract bij Repsol Honda onlangs verlengd met drie jaar. Het nieuwe seizoen markeert ook het 26ste seizoen van Takahisa Fujinami in de elitecompetitie. Sinds zijn debuut in het wereldkampioenschap in 1996 heeft ‘Fujigas’ niet minder dan 22 seizoenen in de top 5 gestaan, met in 2004 zelfs de wereldtitel. Verder staan er een monumentale 33 overwinningen en 167 podiumplaatsen op naam van de Japanner. In 2021 strijden beide teammaten voor een nieuwe titel, met mogelijks de 29ste WK-titel voor levende legende Toni Bou. Cijfers die al even indrukwekkend zijn als de trialsport zelf.