ICONISCHE HONDA

SLR650 Geniale eenvoud


De Honda SLR650 is een van de betere motoren die Honda ooit bouwde, maar toch geniet de dikke mono geen al te grote bekendheid. Dat is deels omdat de motor amper vier jaar op de markt was. Tussen 1996 en 2000 viel er heel wat pret te beleven aan het stuur van de SLR.

Toen de SLR in ’96 ten tonele verscheen, was het een opvallende verschijning. Hij maakte gebruik van het onvolprezen Dominator motorblok en was net zo hoog van bouw als de iconische donormotor. De SLR was echter een stukje eenvoudiger dan de Dominator. Hij had een eerder speelse en minimalistische styling en was dus in gebruik iets beperkter. Het fun-gehalte lag echter een stuk hoger. Ondanks het feit dat het vermogen niet boven de 40 pk uitkwam, was de motor bijzonder aangenaam om mee te rijden.

Een beetje van alles

Er stak een vleugje supermotard in de SLR alsook een stuk trail. De hoge bouw gaf hem een veelzijdig karakter, de opkomende rage van supermotards op het einde van de jaren negentig, bezorgde hem een sportief tintje. De motor werd op die manier ook populair bij ombouwers die er kleinere wielen en… een Dominator nokkenas in bouwden. Dat gaf de SLR extra pit én vermogen.

Nog steeds populair

Dat was meteen ook een van de redenen waarom Honda de SLR na een update in ’98 omvormde tot de minder populaire Vigor in 2001. Die werd op zijn beurt dan weer omgetoverd in een FMX650, een motor die wél een grote populariteit genoot. Het is precies het potentieel om hem om te bouwen, dat van de SLR twintig jaar nadat het model uit het aanbod verdween, nog een populaire tweedehandsmotor maakt. Hij is makkelijk aan te passen en dat maakt hem dan weer bijzonder geschikt voor tuners. Bovendien zijn de occasion SLR’s ook zeer betaalbaar. Voer voor wie met een beperkt budget een leuk project wil beginnen. Ook de Dominator is in dat opzicht trouwens een veel gezochte tweedehandsmotor, alleen is die een stuk duurder. Zowel de SLR als de Dominator maken gebruik van die legendarische dikke monocilinder van Honda. En dat is dan weer een bewijs van de genialiteit van het blok dat uitblinkt door zijn tijdloze eenvoud, kracht en betrouwbaarheid.