ME & MY HONDA

Henryk Szygula

CBX1000 Super Sport


De bijzondere CBX uit ‘81 is sinds dit jaar met wegenbelastingpensioen, maar zijn eigenaar moet daar nog even op wachten. Met zijn 29 jaar is Henryk Szygula een van de jongste CBX-bezitters van de Benelux.

Henryk was er sowieso vroeg bij als het gaat om liefde voor motoren en motorrijden. En zoals vaak is het een familielid die de voorzet gaf. “Mijn ouders komen uit Polen en zijn in de jaren ’80 naar hier gekomen. Ook een oom van mij werkte een tijdje hier, met hem heb ik een bijzondere band opgebouwd. Hij heeft me later - ik was een jaar of tien - mijn eerste crossmotortje gegeven: een Romet Pony, die hij voor mij in alle kleuren van de regenboog heeft gespoten.”

Geniaal Honda

Inmiddels is Henryk volwassen en werkt als engineer bij een farmaceutisch bedrijf, maar de herinnering is nog vers. “Ik denk dat dat motortje dat naar mijn smaak werd gemaakt, voor mij het begin is geweest dat ik customizen leuk ben gaan vinden.” En die Romet Pony? “Die heb ik tot op de dag van vandaag en die zal ik echt nooit wegdoen.” De motor heeft inmiddels wel gezelschap gekregen. Met zijn technische achtergrond en liefde voor Japan en zijn auto-industrie, moest er bijna wel een Honda komen. “Mijn associatie met Honda is dat ze radicaal en geniaal zijn. De eerste zescilinder 250cc-motor is daar een goed voorbeeld van. Hoe komt iemand erbij om van een 250cc een 6 cilinder te maken? Of de NR750; wie verzint het om twee zuigerstangen op één zuiger te zetten? Honda komt om de zoveel tijd met iets nieuws, iets gewaagds, en het is zo geniaal en goed ontwikkeld dat je automatisch het merk respecteert.”

Een Honda moest het zijn dus en het werd deze CBX1000 Super Sport. “De potentie van de motor sprak mij aan. Het blok was levendig en klonk supermooi.” Maar het was geen liefde op het eerste gezicht. Henryk: “De ‘78 en ‘79 modellen vind ik prachtig, maar deze Super Sport vond ik het niet helemaal. Toen ik ermee ging rijden vond ik bochten zo eng. Dunne bandjes, frame dat meebuigt en de remmen waren ook niet al te best. Toen dacht ik bij mezelf: ‘Als Honda de CBX opnieuw zou uitbrengen, hoe zouden ze het dan doen?’”

BIJZONDERE COMBINATIE

En zo begint het grote customizen. Henryk probeert zoveel mogelijk bij Honda te blijven en haalt zijn inspiratie uit de Neo Café Racer-stijl van de nieuwe CB-modellen. “Het doel was om de motor lichter en veel makkelijker bestuurbaar te maken. Er is een voorvork van een CB1000R ingezet, want die is langer dan van een CBR en ik wilde niet dat de motor voorover zou gaan buigen, want het blok is al zwaar en er zou dan veel druk op de polsen komen. De achterbrug is wel van een CBR1000RR. Om die erin te krijgen, moest het frame gesneden en uitgebreid worden om het allemaal passend te maken. Het frame is van achteren ingesneden zodat een korter zadel geplaatst kon worden en het originele CBX-zadel is korter gemaakt en opnieuw bekleed. Tank, spoiler en zijkappen zijn van een CBX ‘78 en de koplamp is van een CB650R. De elektronica is allemaal van Motogadget.”

Museumstuk

De vorige eigenaar had de CBX uit een Belgisch museum gehaald en na het werk van Henryk zou de motor zo weer terug het museum in kunnen. Wat een bijzonder exemplaar… “Geen museum voor mijn CBX, ik zou het zonde vinden als de motor alleen stil zou staan,” aldus Henryk. “Zodra je er langer op rijdt en de motor tot leven komt, wil ze alleen maar meer. Dit is de motor die je rijdt totdat het blok stopt, dan uit elkaar haalt, nieuwe zuiger, stang, ketting erop en weer doorrijden tot de volgende grote beurt.” Geen liefde op het eerste gezicht dus, maar zonder meer een happily ever after.

Heb jij ook een bijzondere Honda, waarmee je graag in de rubriek 'Me & My Honda' wilt verschijnen? Stuur een mailtje met een foto en korte introductie van jouw motor naar: redactie@honda-motor-magazine.eu