TEST HONDA X-ADV


SUV OP TWEE WIELEN

Honda’s X-ADV is de vreemde eend in de scooterbijt en het buitenbeentje bij motoren. Hij past in geen enkele klasse, behalve die waarvan hij zelf het enige lid is: die van de adventure scooters. Alleen op de wereld of niet, Honda gaf de X-ADV voor 2021 een wel zeer grondige make-over.

Honda’s SUV op twee wielen wordt Euro 5-conform, maar het zijn andere verbeteringen die opvallen. De tweecilinder kan een hogere rode zone aan, wat in combinatie met de gewijzigde overbrengingsverhoudingen een merkbaar verschil met het vorige model is. Vier rijmodi, een gewijzigd koetswerk, een hertekend frame, aangepast zadel, meer opslagruimte, een tft-display, verbeterde tractiecontrole en zelfs een USB-aansluiting vallen op in het lijstje van verbeteringen.

Beter op alle vlakken

Eerste wat opvalt als je in het zadel zit, is het nieuwe instrumentenbord. Tft, dat wel, maar niet patserig en niet al te groot. Het past perfect bij de stijl van de motor en biedt op overzichtelijke wijze alle nodige info. Zo hebben we dat graag. Het zadel zelf is wat lager, maar laat je ook toe iets meer naar achteren te schuiven. Dat maakt een verschil met de vorige versie.

De X-ADV voelt sportiever aan en dat komt omdat de verhoudingen in de eerste drie versnellingen korter geworden zijn én omdat er 5 pk meer uit het blok stroomt. Dat maakt een duidelijk verschil. In combinatie met de rankere bouw zorgt dat ervoor dat de X-ADV sportiever uit de hoek komt, zonder concessies te doen op het vlak van comfort.

Het voordeel van DCT

Honda’s DCT-systeem is een populaire optie op veel van de motoren van het gevleugelde merk, maar op de X-ADV is er geen keuze. Je rijdt hoe dan ook met het DCT-systeem en laat het duidelijk zijn: dat is een voordeel. Je rijdt met iets wat meer scooter dan motor is, maar tegelijkertijd kun je afschakelen met je linkderduim bij het sportief aanremmen van een bocht, shortshiften wanneer dat nodig is en zorgenvrij rijden op rustige momenten. Dat alles is leuk op een motor, het is waanzinnig op een scooter.

Méér

De 2021 X-ADV is lichter, maar heeft desondanks meer laadruimte; 22 liter gaat er nu onder het zadel en dat is een liter meer dan op de vorige. Een integraalhelm past er nog steeds vlot in en er is nog een beetje ruimte over. Het is vooral de komst van het handschoenvakje dat toe te juichen is. Perfect om allerlei prullaria binnen handbereik te houden. Honda combineert de nieuwe vorm dus met een toegenomen functionaliteit. De nieuwe ledkoplamp met dagrijverlichting is daar een andere stille maar opvallende getuige van, net zoals de USB-poort die het 12V-contactpunt in sigarettenaanstekerstijl vervangt.

Alles in één

De hernieuwde kennismaking met de X-ADV mag geslaagd genoemd worden. De motor is kwieker, het rijwielgedeelte strakker en het uiterlijk scherper. De X-ADV voelt aan alsof hij stevig getraind is en zijn wedstrijdgewicht bereikt heeft. Het concept is tegelijkertijd de grote troef van de eigenzinnige Honda. De X-ADV verenigt het beste van twee werelden: hij biedt het rijplezier van een motor, het gebruiksgemak van een scooter en hij is leuk om naar te kijken. Dat zijn de essentiële kenmerken waaraan een motor moet voldoen. Of was het een scooter?