HONDA HELD

Cyril Neveu

Geboren voor de woestijn


Cyril Neveu heeft een rijkgevulde motorsport carrière, maar toch wordt de Fransman vooral herinnerd voor zijn successen in de Dakar Rally. Neveu won de eerste editie van de Dakar en herhaalde nadien zijn stunt nog twee keer. Daardoor is zijn naam voor altijd met de moeder aller rally’s verbonden.

De eerste

Cyril Neveu was méér dan de eerste winnaar van de Dakar Rally bij de motoren. Hij was gewoon de eerste winnaar van de Dakar in het algemeen. Bij de eerste Parijs-Dakar in 1979 werd er immers maar één klassement opgemaakt. Dat werd gewonnen door de toen pas 23-jarige Neveu. Later werden afzonderlijke rankings gemaakt voor wagens en motoren, zodat er toch ook een winnaar bij de vierwielers werd bekend gemaakt.

Uitputtingsslag

De jonge Neveu leek wel geboren voor de woestijn. Op jonge leeftijd slaagde hij er al in om de juiste combinatie te vinden tussen uithouding, oriëntatie en snelheid. De eerste Dakar rally’s leken in niets op de huidige versie. Initieel werd de rally steevast verreden met Dakar als eindpunt en de etappes waren soms bijzonder lang. Het record staat op de etappe tussen Algiers en Tamanrasset met 2.387 km!

XL250 promotie

De Dakar Rally was een ware uitputtingsslag. Honda zag deze uitdaging meteen ook als een mooie kans om de nieuwe XL250 in beeld te brengen en dokterde een aantrekkelijke formule uit voor kopers van de lichte XL. Wie een XL kocht voor deelname aan de Dakar, kreeg die niet alleen voor een lage prijs, maar mocht ook rekenen op assistentie van een ploeg van acht monteurs die met een DC8 vliegtuig de rally volgde. 29 XL’s namen deel aan de eerste Dakar en meer dan de helft haalde de aankomst. Met Philippe Vassard op de beste plaats als derde in de algemene rangschikking.

Van XL naar NXR

Wellicht was het de deugdelijkheid van de lichte Honda’s die Cyril Neveu ervan overtuigde om in 1982 aan de start te verschijnen met de iconische Honda XL550. De wendbaarheid en betrouwbaarheid van Honda’s nieuwe rally-wapen waren belangrijke elementen in de heroïsche strijd met de winnaar van het jaar ervoor: Hubert Auriol. Uiteindelijk werd het duel vroegtijdig afgebroken toen Auriol beide enkels brak in de op één na laatste etappe. De beelden van de Fransman die huilend van zijn motor genomen wordt, nadat hij de etappe toch uitreed met twee gebroken enkels, behoren ondertussen tot het collectieve geheugen. De rest is geschiedenis. Neveu won de Dakar van 1982 op de Honda XL550 en zou later nog twee zeges aan zijn palmares toevoegen, telkens met Honda. De NXR750 fabrieksmotoren waarmee Neveu zijn latere Honda zeges boekte, waren de basis voor de Honda XRV650 Africa Twin. En de verre nazaat van dié motor, is nog steeds een sterkhouder in het Honda aanbod anno 2021.