TEST HONDA CBR650R


SPORTMOTOR VOOR IEDEREEN

De Honda CBR650R is stevig aangepakt. Dit jaar krijgt de polyvalente middenklasse sporter een nieuwe Showa-voorvork met SFF-BP USD (Seperate Fork Function Big Piston UpSideDown). Dat wil zoveel zeggen als dat er een drukverdelende demper in de ene vorkpoot zit en een veermechanisme in de andere, wat zorgt voor een betere demping en een lager gewicht.

Nóg meer

Verdere veranderingen aan het 2021-model zijn nieuwe vierzuiger radiaal gemonteerde remklauwen vooraan, nieuwe zijpanelen en een nieuw achterspatbord/nummerplaathouder, een makkelijker af te lezen lcd-display en een USB type C-aansluiting onder het zadel. Voor de techneuten gaan we even dieper in op de aanpassingen aan het motorblok, want dat is toch wel het USP om voor de CBR te kiezen. Honda heeft de ECU, nokken, timing van de inlaat, uitlaatpijp, katalysator en demper aangepast en er werd een krukaspulsator toegevoegd. Verder is ook de compressieverhouding verhoogd, de kleptiming herzien en er wordt gebruik gemaakt van iridium bougies. Naast nog heel wat andere kleine aanpassingen krijgt de CBR650R nu ook een assist/slipperkoppeling.

Natuurlijk sportieve rijhouding

Door de extreem actieve rijhouding op supersportmotoren zijn ze meestal minder geschikt om er een hele dag mee te rijden. Op de CBR650R is die rijhouding helemaal niet zo beperkt. Rug en nek hebben nog wat buiging over en de polsen nemen een natuurlijke houding op het stuur aan. Enkel de kniehoek is flink gebogen, maar zeker niet extreem. Het geeft aan dat ook grotere mensen niet weg hoeven te lopen voor een supersport Honda. Het is zeker het proberen waard!

Dynamisch en verslavend

De aanvallende zitpositie in combinatie met de sportieve looks zorgen er automatisch voor dat je net iets dynamischer gaat rijden. Iedere bocht wil je technisch zo goed mogelijk nemen. Steeds op zoek naar de apex en steeds zo zuiver mogelijk uitkomen. Aanremmen voor een rotonde? Zo laat mogelijk natuurlijk, de Nissins bijten hard. Accelereren na de rotonde? Zo hard mogelijk uiteraard. Het is een vanzelfsprekendheid die gepaard gaat met dit type motoren en waar je niets aan kunt veranderen. Met zijn 95 pk is de CBR650R snel zat, maar de power is te behappen. Je moet sowieso hoog in toeren gaan om te spreken van ‘vastgrijpen aan het stuur’, dus de verleiding ligt wat buiten bereik omdat je meestal toch in lagere toeren rondrijdt op de openbare weg. Draai je de gaskraan echter open, dan heb je een zeemzoete opbouw van de agressief klinkende viercilinder die uitmondt in een verslavend eindschot. Je moet ervan houden. En dat doen we ook.

Dagelijks bruikbaar

Eens te meer omdat de dagelijkse bruikbaarheid van de CBR zo groot is. Je bent niet ‘verplicht’ om er in een leren combipak op te kruipen. De zitpositie is sportief zonder dat het onaangenaam wordt. De uitschakelbare tractiecontrole zorgt ervoor dat je het niet telkens in je broek doet als het achterwiel eens een stapje opzijzet. De Showa-vering is sportief hard zonder dat ieder putje een mokerslag op je armen wordt. Sterker nog, hij is zelfs vrij comfortabel qua demping. Pluspunten dus voor de nieuwe veren. De versnellingsbak is heel aangenaam en licht te bedienen. Een quickshifter is optioneel en zorgt voor vuurwerk in combinatie met de sterke viercilinder. De CBR650R ziet er heel goed uit, is uniek in zijn segment en rijdt prima voor dagelijks gebruik of een lange toerrit. Het is zo’n motor die momenteel een beetje ondergesneeuwd wordt door al het naked bike- en allroadgeweld, maar wij voorzien toch een mooie toekomst voor dit type motoren.