HONDA RC30


TRULY FOREVER

Dat Honda na Japan nu ook in Europa het ‘RC30 Forever’-onderdelenprogramma uitrolt, wordt door de hele motorwereld enthousiast ontvangen, maar het zijn vooral de eigenaren die hun geluk niet op kunnen. Dankzij 'RC30 Forever' kan hun droommotor namelijk in originele staat op de weg blijven. A trip down memory lane en een blik in de toekomst.

Het is een van de meest iconische motoren ter wereld en die status heeft de VFR750R -modelnaam RC30- echt niet alleen te danken aan zijn exclusiviteit. Ja, er werden er slechts 5.000 van gemaakt, maar ook de winst van het eerste Superbike Wereldkampioenschap in 1988 door Fred Merkel (die dat kunstje in 1989 nog eens flikte) en vooral het ongekende technische vakmanschap waarmee deze homologatiespecial werd gemaakt, maakt hem tot op de dag van vandaag een waar icoon op twee wielen.

Hoe het begon

De RC30 werd voor het eerst onthuld op de Tokyo Motor Show in 1987, en vond zijn weg naar Europa in 1988. De racemotor werd met de hand gebouwd in de fabriek van Hamamatsu en werd aangedreven door een vloeistofgekoelde 748 cc 90° V4 die was voorzien van de allernieuwste racetechnologie van die tijd. Honda maakte maximaal gebruik van hoogwaardige materialen als koolstofvezel, Kevlar en magnesium voor de hele motorfiets. Het blok kreeg titanium drijfstangen en een slipperkoppeling, en de wielen en remmen waren voorzien van snelkoppelingen. De vering voor en achter was volledig instelbaar en de motorfiets had een eenzijdige Pro-arm achterbrug, ontworpen om tijdens races snel van achterwiel te kunnen wisselen. De RC30 werd gemaakt om races te winnen, wat hij ook meerdere malen deed.

Hoe het ‘voor eeuwig’ werd

Kort gezegd: een motor om te koesteren en op de weg te houden dus. Dat vonden ook RC30-eigenaren in Japan en Europa, die hun motoren in topconditie willen houden door originele Honda onderdelen te gebruiken. Na diverse ontmoetingen met verschillende RC30-clubs startte Honda vorig jaar in Japan dan ook met het ‘RC30 Forever’-programma en vanaf dit jaar kunnen ook Europese eigenaren nieuwe onderdelen bestellen bij de Honda dealer.

Het aanbod bestaat uit ongeveer 150 originele onderdelen voor het blok, frame, de carrosserie en de elektronica. De onderdelen werden gekozen op basis van verzoeken van eigenaren en de ervaring van experts binnen Honda’s R&D- en productieafdelingen. Bij de start van het project bleek echter dat geen van de originele houten modellen of mallen voor de RC30 bewaard waren gebleven. Het was duidelijk dat de originele tekeningen nodig zouden zijn om het project vooruit te helpen. Zoals alle motorfietsen uit die tijd, was de fabricage van de RC30 gebaseerd op 2D, met de handgetekende ‘wireframe’ blauwdrukken, op basis waarvan modellen en mallen werden gemaakt. In vergelijking met de moderne methoden van 3D computermodelling en digitale tekeningen bevatten deze blauwdrukken veel minder specifieke details, wat de reproductie van de nieuwe onderdelen bemoeilijkte.

De beschikbare blauwdrukken werden gedigitaliseerd, vergroot tot schaal 1:1 en vergeleken met bestaande onderdelen die geleend waren van originele RC30’s om zeker te zijn van hun nauwkeurigheid. Desondanks ontbrak er nog steeds informatie om de onderdelen hoogwaardig kwalitatief en perfect na te kunnen maken. Een dosis kennis en ervaring die niet in blauwdrukken te vangen is… En dus werden de oorspronkelijke teamleden, van wie velen al in de zestig zijn, bij het project betrokken om hun knowhow en passie te delen. Zo kon het projectteam de nieuwe houten modellen en mallen vanaf nul opnieuw creëren.

Het is deze combinatie van moderne techniek en de onbetaalbare ervaring van al gepensioneerde Honda werknemers, die uiteindelijk heeft geleid tot de totstandkoming van ‘RC30 Forever’-programma. De onderdelen zullen in heel Europe beschikbaar zijn via het reguliere dealernetwerk. Dus heb jij zo’n bijzonder RC30-onderdeel nodig? Vraag ernaar bij je Honda dealer!