ME & MY HONDA

Peter Lammers

CB500 Four


Dertien jaar voordat Peter Lammers (33) überhaupt het levenslicht zag, nam in 1974 de eerste eigenaar deze CB500k1 in ontvangst. Jaren later kruiste de CB het pad van Peter en de verbintenis lijkt niet makkelijk te verbreken.

Het verhaal van Peter en zijn CB500 begint als de Noord-Hollander, werkzaam in de automotive, in zijn toenmalige baan nauw samenwerkt met Japanse expats. Zijn Japanse manager is in Nederland op zoek naar een klassieke Honda CB Four omdat deze hier redelijk geprijsd zijn ten opzichte van Japan. Peter: “Ik heb hem geholpen en na het nodige speurwerk, vond hij een CB500k2 uit 1977. Na werktijd hebben we die motor samen opgehaald en mocht ik ook een stukje rijden. Ik was meteen verkocht. Het klassieke uiterlijk en geweldige geluid uit de vier trompetvormige uitlaten hebben mij doen besluiten om zelf ook op zoek te gaan.”

Zeldzame tijdmachine

Ook Peters eigen zoektocht kost het nodige speurwerk. “Originele exemplaren - inclusief de vier model specifieke uitlaten - zijn steeds schaarser geworden.” Maar in 2018 vindt hij dan toch zijn droom Honda. “Ik heb ‘m uiteindelijk online gevonden. Nota bene twintig minuten van mijn woonplaats vandaan bood een Honda Four specialist deze CB500k1 uit 1974 te koop aan. De typische jaren zeventig kleur ‘Candy Jade Green’ en originele staat maken het echt een tijdmachine.”

Een eyecatcher dus, waar Peter het nodige bekijks mee heeft. “Het is leuk om te zien dat het rijden op mijn CB500 niet alleen mij plezier geeft, maar ook anderen. Het gebeurt regelmatig dat ik een duimpje omhoog krijg onderweg of aangesproken word door mensen die vele jaren geleden zelf zo’n Honda hebben gereden.”

Kilometers maken

Op de teller van de CB staat 47.000 kilometer, omgerekend vanaf het begin gemiddeld 1.000 kilometer per jaar, wat ook zijn huidige eigenaar ongeveer aanhoudt. Een mooi weer-rijder dus, Peter? “Met de auto pak ik altijd de snelste route, met de motor ontdek ik meer van de omgeving. Het is dan ook genieten om zonder bestemming, ontspannen kilometers te maken. Als de agenda en het weer het toelaten, geniet ik van ritjes langs het IJsselmeer om vervolgens te verdwalen in een van de vele mooie dorpjes. Een memorabele rit was over de Amsteldijk samen met mijn manager, vlak voor zijn vertrek terug naar Japan. Hij op zijn CB uit ’77, ik op die van mij.”

Moved by dreams

Mooi weer-rijder of niet, Peter is van plan nog vele kilometers op de teller toe te voegen. “De motor is ondanks zijn leeftijd nog helemaal origineel en zeer betrouwbaar. Ik heb dan ook zeker geen plannen om deze te verkopen.” Sterker nog, hij droomt er eerder van om zijn motorpark uit te breiden. “Veel iconische Honda’s leggen ieder op hun eigen manier de lat hoger. Twee daarvan zouden erg mooi staan naast mijn huidige Honda: een CB750 en CBX Supersport. De CB750 als de grondlegger van een genre dat we nu kennen als superbike. En de CBX als de legende met zijn imposante zescilinder motor met dubbele nokkenassen en zes carburateurs.” Het mag duidelijk zijn: Peter heeft een uitstekende smaak en ook hij is – net als Honda – moved by dreams.

Heb jij ook een bijzondere Honda, waarmee je graag in de rubriek 'Me & My Honda' wilt verschijnen? Stuur een mailtje met een foto en korte introductie van jouw motor naar: redactie@honda-motor-magazine.eu