TEST HONDA CB650R


TIJDLOZE TOPPER

Honda slaat de nagel vol op de kop met de styling van de CB-reeks. Een knappe mix van retro en modern, maar bovenal tijdloos. De 2021 CB650R Neo Sports Café krijgt, naast zijn nieuwe en erg geslaagde kleurstellingen, aanpassingen aan de ophanging, het motorblok en een licht gewijzigde geometrie. Uiterlijke aanpassingen omvatten nieuwe zijpanelen en een vernieuwd achterspatbord.

De grote nieuwigheid is de Showa 41 mm Separate Function Big Piston voorvork. Die maakt gebruik van een drukverdelende demper in de ene vorkpoot en een veermechanisme in de andere. Het resultaat is een betere demping en een lager gewicht, waardoor rijden met de vernieuwde CB650R comfortabel genoeg is voor elke dag. Zin om het gas stevig open te gooien, dan bieden de veren voldoende vertrouwen voor een sportieve rit.

Elastische viercilinder

De 650cc-viercilinder is nu Euro 5 conform en verliest niets van zijn hoogtoerige karakter of vermogen. Het motorblok klinkt fantastisch, hangt lekker aan het gas en is vragende partij om stevig gebruikt/misbruikt te worden. Hij maakt graag toeren en brengt dat auditief ook over op de rijder. Van soepel oppakken bij lage toeren tot het uitbundig uitschreeuwen in de hogere regionen. De CB houdt ervan! Zin om het wat rustiger aan te doen? Je hebt geen rijmodi nodig. De elastische viercilinder reageert als een afgetrainde drugshond op je commando en klaagt niet als je in een versnelling hoger wilt rijden.

Vol vertrouwen

Voor 2021 hebben de Honda ingenieurs het stuur wat meer naar voren gezet. Dat zorgt voor een licht actievere rijhouding, maar vooral minder belasting op je onderrug. Zo is het makkelijk een hele dag uit te houden in het zadel van de CB650R. Je zit voldoende ontspannen om vele kilometers af te leggen, terwijl je net door de iets sportievere zithouding het ook niet hoeft te ontgelden op een mooi en bochtig stuk asfalt. Daarbij stuurt de CB650R vanaf de eerste bocht vol vertrouwen. Alsof je al jaren met de motor rijdt, iets wat een typische eigenschap is van Honda’s. Je kunt de machine mooi plaatsen zonder dat die zenuwachtig wordt, terwijl je met de rechterpols het exacte moment afwacht om hem soepel uit de bocht te sturen. Met elke motorfiets geeft het een kick als een bocht volgens jouw perfectie wordt genomen, maar met de CB krijg je zo wel veel kicks op een dag te verduren…

Oog voor detail

Een geïmproviseerde coronastop maar inlassen dan om even te bekomen? Je zult versteld staan hoeveel voorbijgangers aandacht hebben voor het neoretrodesign van de CB650R. Er wordt gedetailleerd gekeken naar alle mooie details en kleurencombinaties, met een dikke duim omhoog tot – meermaals – gevolg. En dan hebben ze de nieuwe, maar vooral handige USB Type C oplaadpoort onder het zadel nog niet gezien…

Zelf heb je rijdend ook voordeel van die aandacht voor details, want het LCD-dashboard werd verbeterd en verfijnd waardoor de nodige rij-informatie aflezen nu een stuk duidelijker is. Ziet er visueel niet alleen beter uit, maar is ook heel wat veiliger omdat je sneller weer met je twee ogen vooruit kunt kijken.

De nieuwe Honda CB650R is dus een erg geslaagde motorfiets. Eentje die niet alleen de liefhebbers van design aanspreekt, maar ook de liefhebbers van fijne motorfietsen.