Honda Africa Twin Adventure Experience


Testrijders voor één dag

Moet je voor het Grote Motoravontuur per se een Afrikaanse woestijn doorkruisen? Helemaal niet, zo blijkt. Honda Motorcycle Benelux organiseerde voor lezers van bekende motormedia zoals motornieuws.be en Motor Magazine de Honda Africa Twin Adventure Experience. Hierbij konden zij een dag als testrijder in het zadel van de iconische Twin winnen. Honda Motor Magazine reed met ze mee.

Zeg nooit zomaar Africa Twin tegen Honda’s 1100cc-avonturier. Er zijn immers twee versies van de motor beschikbaar. De Africa Twin Adventure Sports mag gerust omschreven worden als een wegmotor met offroad capaciteiten. De 'standaard' Africa Twin zien we eerder als een offroad met grote kwaliteiten op de openbare weg. En dan is er nog in beide gevallen de keuze tussen een traditionele versnellingsbak of een DCT-transmissie. Vier keuzes met één gemene deler, volgens lezer Filip Matthijs. “Het gebruiksgemak van deze motoren heeft me echt verbaasd,” begint hij zijn verhaal. “Ik heb heel wat offroad ervaring (we vernamen uit betrouwbare bron dat de man een ex-nationaal kampioen motorcross is, red.), maar ik had me nog nooit met een 1100 cc aan een dergelijk gevarieerd parcours gewaagd,” stelt hij. “Tot mijn grote verbazing ging het allemaal als vanzelf.”

Verrassend DCT

En daarmee bedoelt Filip dat zowel de ochtendcursus op de terreinen van HondaPark en MotorPark in Olmen, als de namiddagrit met asfalt en offroad, erg vlot zijn verlopen. “En dan heb ik het nog niet eens gehad over de DCT-transmissie,” gaat hij verder. “Het was de eerste keer dat ik er mee reed. Als ex-crosser vond ik het moeilijk te geloven dat je zonder koppelingshendel dezelfde controle hebt en evenveel rijplezier. Dat had ik dus verkeerd. De DCT werkt perfect, ook offroad. Op de openbare weg is het een luxe. Ik durf toe te geven dat mocht ik een Africa Twin kopen, het er eentje met DCT zou zijn.”

Avontuur op mensenmaat

De deelnemers kunnen terugkijken op een gevulde dag. Twee uur doorgedreven training in HondaPark, een lunch en dan een wegrit van dik 50 km waarin zowel offroad als vlot rijdende stukken asfalt verwerkt zitten. En dat op een bijzonder mooie septemberdag; de Kempen zijn zelden zo mooi als in deze tijd van het jaar. Een ontdekking voor de Nederlandse lezers. Net zoals de meeste Vlamingen staan ze ervan te kijken dat de Kempenaars het hebben over 'de zand' en dat dit (of is het die) soms een pain in the ass is om door te rijden.

Martin Mijnten heeft er iets op gevonden. “Als de gids er op dat tempo door kan, lukt dat voor mij ook,” redeneert hij. Er gemakshalve aan voorbijgaand dat de gids op een CRF300L rijdt en hij op een Africa Twin, die qua cilinderinhoud bijna vier keer zo zwaar is en op het vlak van gewicht ongeveer het dubbele weegt. Met een kwart van het vermogen. Verrassing van formaat: Martin slaagt wonderwel in zijn opzet en heeft achteraf ook lof voor het gemak waarmee de Honda CRF1100L Africa Twin zich laat rijden. “Alles werkt gewoon feilloos. Blok, ophanging en ook dat DCT-systeem. Het is ook leuk om met de knoppen manueel af te schakelen als je naar een bocht gaat. Heerlijk systeem.” Meteen het tastbare bewijs dat avontuur niet extreem hoeft te zijn of zich in een moeilijk bereikbaar Afrikaans land hoeft af te spelen. Een toegankelijke motor en goede routes in eigen land staan garant voor avontuur op mensenmaat. En dat is naar verluidt een van de beste vormen van adventure rijden.

Moeilijk kiezen

In totaal brengen de zeven lezers vier uur door in het zadel van de beide Africa Twins. Zowel tijdens de oefeningen als tijdens de rit wordt er naarstig van motor gewisseld. Wat in de meeste gevallen niet tot één favoriet leidt, want elke motor heeft wel zijn troeven en elke rijder zijn persoonlijke voorkeuren. Zo wordt de standaard Africa Twin vaak geprezen voor zijn wendbaarheid en gebruiksgemak. Een ander vindt dan weer de afwerking op de Adventure Sports mooier en de ophanging hoogwaardiger. Met de elektronische ophanging heb je inderdaad een troef op de Adventure Sports. “Ik heb zelf een 2017 CRF1000L Africa Twin,” zegt Benedetto Mascini. “Ik had de 1100 al even kunnen testen, maar had nooit de indruk dat ik helemaal op het juiste niveau zat met de motor. Na de lessen die we in de voormiddag kregen, voelde ik me uitstekend op de motor en had ik een goede controle. De vorige Adventure Sports was veel te hoog voor mij. Deze is beter, maar ik opteer nog graag voor de laagste zadelhoogte. En ik heb me uitstekend geamuseerd.”

We want more is het overheersende gevoel na de test. Fantastische dag, best wat opgestoken van de adventure lessen in de voormiddag en goed genoten van de rondrit in de namiddag. De hoofdreden? De veelzijdigheid en het gebruiksgemak van de beide Africa Twins. Honda biedt via twee verschillende modellen en de optie tussen manuele transmissie en DCT-overbrenging een geschikte keuze voor elke liefhebber van adventure rijden. Dat die keuze hoe dan ook uitdraait op een motor met heel wat gaven en nauwelijks gebreken, is een pluim op de hoed van Honda. Michel De Corte is zelfs zo tevreden dat hij nauwelijks een uur na het einde van de Africa Twin Adventure Experience al mailt: “Bedankt voor de fijne ervaring en laat maar weten als er nog getest moet worden.” Niet zeker dat het even leuk wordt als op de Honda CRF1100L Africa Twin, maar het is genoteerd, Michel.

image