RIJIMPRESSIE: HONDA NT1100


INSTANT TOPPER

Honda heeft een rijke geschiedenis in het sport-touring segment en zet die traditie in 2022 voort. Met de introductie van de NT1100 rijdt 's werelds grootste motorfabrikant 'het nieuwe touring-tijdperk' binnen en zet direct een nieuwe, hoge standaard voor het hele segment.

Weet je nog toen sport-touring motoren bijzonder populair waren en nekhaar als hip gezien werd? Wel, alles lijkt terug te komen en we duimen vooral voor de sport-tourers. Die lagen immers zelfs goed in de markt toen ze er nauwelijks waren. De vraag die Honda de voorbije jaren het meest moest beantwoorden: wanneer komt er een nieuwe Pan European? Daar is nu dus een antwoord op: hij komt er gewoon niet. Wel is er nu de NT1100. Een tweeclinder, met het hart en het frame van de Africa Twin en een focus op touren en aandacht voor sportiviteit. Een Gran Tursimo dus. En een motor die ons tijdens deze test verraste door zijn stuurkwaliteiten. Indrukwekkend hoe goed deze NT1100 stuurt. Precies en verrassend licht. Het past helemaal in het plaatje van de gebruiksvriendelijkheid die Honda wil meegeven aan deze motor.

DCT 2.0

Nu, gebruiksvriendelijk is één ding, het mag nooit uitmonden in saaiheid. Dat is hier gelukkig niet het geval. Het blok wordt met exact hetzelfde vermogen (104 pk) overgenomen uit de Africa Twin, maar er zit wel wat variatie op de rij-modi en ook het DCT is verder ontwikkeld, noem het met wat goede wil DCT 2.0. De schakelacties verlopen nog soepeler, een passagier zal niet eens merken dat er geschakeld wordt. Tenminste als er geopteerd wordt voor dit optionele systeem, klassiek schakelen is natuurlijk ook nog een optie. Eentje die 1.200 euro goedkoper is dan de versie met DCT.

Méér

De NT1100 mag dan wel de honger stillen van wie wachtte op een nieuwe Pan, hij is meer dan dat. En bijgevolg ook meer dan een opvolger van de VFR1200, Crossrunner, Crosstourer of beide Deauville varianten. Gewoon omdat dit een motor is die helemaal biedt wat een sport-tourer anno 2022 moet bieden. Een bijzonder compleet elektronica pakket met daarin vijf rij-modi, instelbare motorrem en tractiecontrole en in het geval van onze testmotor ook een DCT met keuze uit vier verschillende schakelkarakters. Standaard gooit Honda daar ook nog handvatverwarming, een middenbok, USB contactpunten en compatibiliteit met CarPlay of Android bij. De NT is geen evolutie van een van de al dan niet illustere voorgangers, maar een motor die voldoet aan de hoge eisen die je aan een moderne sport-tourer mag stellen. Met comfort en rijgemak hoog in het vaandel, maar net zo goed sportieve kwaliteiten die ervoor zorgen dat rijden met de NT niet alleen gemakkelijk is, maar ook gewoon fun.

Gedeelde basis

Met het frame en het blok dat nagenoeg identiek zijn aan wat we op de CRF1100L Africa Twin terugvinden, kun je de motor natuurlijk niet compleet nieuw noemen. Hoeft ook niet, want alles heeft zijn deugdelijkheid al bewezen op Honda’s adventure troef en werken vanop een gedeeld platform helpt ook de prijs drukken. Zo is de NT zelfs iets goedkoper dan de Africa Twin en toch heb je standaard meer.

Instant vertrouwen

Rijdend, wekt de NT1100 instant vertrouwen op. Het blok kennen we ondertussen, maar het is goed vast te stellen dat het net zo goed past in dit sport-touring concept als in een adventure. Heerlijk romige kracht onderin, sportieve punch in het middengebied en een vermogen dat nog aardig lang doorloopt. Wie sportief wil rijden, zal vaststellen dat dit op de NT1100 beter lukt dan op de Africa Twin. Kortere veerwegen zorgen ervoor dat je minder duikt bij het aanremmen naar de bocht. In combinatie met de 17 inch-wielen resulteert dat in een heerlijk stuurgedrag en een uitstekende stabiliteit. We zagen dat de voorrijder op een Africa Twin veel meer wiegbewegingen te verwerken kreeg en minder stabiel naar de bochten reed dan wij.

Uit de wind

Als het lang rechtdoor gaat, toont de windbescherming zijn nut. Onze Spaanse collega’s, die een dag voor ons de test deden, kregen een pak regen over zich heen. Ze lieten weten dat buiten de hielen, het hele lichaam letterlijk uit de wind gezet wordt. En dus ook van opspattend water beschermd is. Honda gebruikt daarvoor extra winddeflectoren onder het windscherm en aan de benen. Dat windscherm is alleen instelbaar in stilstand, Honda ziet dit als een extra veiligheid. Het is maar hoe je het bekijkt. In de praktijk stelden we hoe dan ook vast dat eens je de stand van het windscherm gekozen hebt, je er niks meer aan verandert. Wij kozen de op één na laagste stand en dat was zelfs op de snelweg goed. Tenzij je een lange rit naar het zuiden of een andere windstreek plant, zul je zelden aan de hoogte en de hoek van het scherm raken.

Doelen

De extra windgeleiders vallen niet op in het strakke design van de NT1100. De koffers zijn goed in het geheel verwerkt en dat zorgt ervoor dat de Honda achteraan toch amper 91 cm breed is. Een helm kun je er niet in kwijt, maar los daarvan is de opbergruimte best groot. Dat betekent meteen ook dat je de NT1100 vlot kunt gebruiken als woon-werk motorfiets. Niet alleen een stuk smaller dan je doorsnee adventure met aluminium koffers, maar ook wendbaar en comfortabel.

Honda koos voor een strak design zonder striping over andere opvallende grafische elementen. En strak, is ook hoe de motor rijdt als je wat harder wilt gaan. Sportiviteit en comfort gaan hier hand in hand en dat is toch een beetje de essentie van wat je in een Gran Turismo wilt terugvinden. Sport en comfort in combinatie met het eerder genoemde gebruiksgemak bij dagelijkse trips, betekent dat dit een bijzonder veelzijdige motorfiets geworden is.

Topper

Vertrekkend vanop een bekende basis, heeft Honda een motor gebouwd die werkelijk alle vakjes aanvinkt op de lijst van een moderne sport-tourer. De motor vult niet alleen een gat op in Honda’s aanbod, hij voldoet ook aan de eisen die je mag stellen aan een moderne alleskunner. Elektronica, design en uitrusting staan op een hoog niveau. Honda staat bekend om motoren waarop je je snel thuis voelt en de nieuwe NT1100 knoopt helemaal aan bij die traditie. Maar hij doet meer dan dat. Hij biedt naast de hiervoor genoemde kwaliteiten ook een meer dan gezonde portie rijplezier. En dat is uiteindelijk waar het bij motorrijden toch allemaal om draait. Het plezier van die knauw met je rechterpols. Als dat aangevuld wordt met de kwaliteiten die we hiervoor opsomden, kom je tot de vaststelling dat Honda meer gedaan heeft dan een opvolger bouwen voor een van zijn bekende modellen. Ze hebben gewoon een nieuwe topper op de markt gebracht.