ICONISCHE HONDA

Super Cub

Onverwachte bestseller


Er zijn weinig motormerken die kunnen stellen dat ze een van hun modellen zes decennia lang onafgebroken hebben geproduceerd. Of dat ze de meest verkochte motorfiets ter wereld in hun rangen hebben. Honda combineert die twee straffe stoten in zijn legendarische Super Cub-familie.

Olifantsdracht

Voor de oorsprong van de Super Cub moeten we even terug naar het na-oorlogse Japan, waar in 1946 Honda wordt opgericht als producent van hulpmotortjes voor stadsfietsen. Het aanvankelijke succes dooft evenwel na een paar jaar al uit, als blijkt dat ook de Japanse markt hongerig is naar de in Duitsland populaire lichte motorfietsen of ‘mopeds’. Kwestie van het ijzer te smeden wanneer het heet is, trekt een Honda-delegatie naar Duitsland om ginds enkele brommers op te kopen en inspiratie op te doen: onder meer een Kreidler K50, een Zündapp Combinette en een NSU Quickly reizen begin jaren '50 mee terug naar Japan. En in 1958 komt daar de van lichte, polyethylenen beenschilden voorziene Super Cub - achttien maanden nadat het zaadje is geplant. Een ware olifantsdracht, dus.

Geheim wapen

Het geheime wapen van de Super Cub zit verscholen achter de iconische beenschilden: in het ‘doorstapframe’ (zoals bij een damesfiets) ligt een luchtgekoelde, 49cc viertakt kopklepper, die bij 9.500 opm 4,5 pk ten berde brengt, en dankzij zijn lage compressieverhouding (8,5:1) niet alleen op minderwaardige benzine kan rijden, maar ook doodsimpel tot leven te kicken valt. Schakelen lukt dankzij de sequentiële driebak met centrifugaalkoppeling zonder een koppelingshendel te bedienen, waardoor de Super Cub ook bij beginners erg populair wordt.

‘Little Honda’

Een motor(fiets) met een eigen soundtrack? Jawel. In 1964 componeren Brian Wilson en Mike Love het lied ‘Little Honda’ om hun liefde voor de bromfietsjes te uiten. Wat aanvankelijk niet meer is dan een goedbedoelde ode aan het adres van de kleine Japanners, wordt uiteindelijk ook opgepikt voor de ‘You meet the nicest people on a Honda’-campagne in 1965. Hoewel het nummer oorspronkelijk door de opper-Beach Boy wordt geschreven, bestormen The Hondells er de hitlijsten het eerst mee. Nadien zullen ook de Beach Boys zelf er een bescheiden hit mee scoren.

Zestigjarig jubileum

Honda komt in 2018 met een 125cc-model op de proppen, die het meteen ook op de Europese markt mikt. Daarmee vieren de Japanners niet enkel zestig jaar onafgebroken productie van de Super Cub in al zijn gedaantes (liefst veertien verschillende modellen verschijnen door de jaren heen op de bühne), maar ook het feit dat Honda maar liefst 100 miljoen van de lichte motorfietsen heeft gebouwd over die periode. Ook in België werden overigens Super Cubs gebouwd: op 27 mei 1963 rolt in Aalst de eerste Super Cub C100 van de band - nota bene in een nog niet eens afgewerkte fabriek...