HONDA FIREBLADE

Evolutie van een superbike icoon

De Honda Fireblade bestaat dertig jaar. Wat begon in 1992 als een slechts 185 kg wegende sportmotor met een toen onwaarschijnlijke 120 pk en de iconische tricolore-kleurstelling, krijgt in 2022 een gepaste ode aan ‘het origineel’. Race mee over de tijdlijn van de Fireblade, van 1992 tot nu.

1992

Met 120 pk, 88 Nm koppel en een gewicht van 185 kg sloeg de eerste FireBlade in als een bom. Daarbij zag de Honda er geweldig uit, met zijn opvallende kleuren en tijdloze design. De 893cc-viercilinder was gebaseerd op het motorblok van de CBR750F, die enkel in de Verenigde Staten te koop was. Vandaag de dag is de originele FireBlade een erg begeerde machine.

1996

Twee jaar later kreeg de FireBlade weer een update, waarbij de cilinderinhoud werd vergroot naar 918 cc in plaats van 893 cc. Daarmee steeg het vermogen naar 128 pk. Verder kregen ook het frame en de voorvorken aandacht, en werd de benzinetank hervormd voor een comfortabelere zitpositie die 10 mm hoger was. Leuk detail: het voorspatbord is hetzelfde exemplaar als dat op de NSR500 GP-machine.

2000

Met het nieuwe millennium voor de deur was de opdracht voor de Honda ingenieurs duidelijk: minder gewicht en meer vermogen. Dat eerste lukte door nog eens 10 kg af te schaven van het 1998-model. Het extra vermogen werd gevonden door de carburatie te vervangen door elektronische injectie. Daarbij steeg ook de cilinderinhoud naar 929 cc. Een erg impressionante 148 pk was het resultaat om andere superbikes het leven zuur te maken in de jaren 2000.

2004

In 2004 werd Kunitaka Hara de projectleider van de nieuwe generatie Fireblade, nu dus met een kleine ‘b’. Voor het eerst kunnen we spreken van een litermotor, want de 998cc-viercilinder was compleet nieuw en leverde 172 pk. Hetzelfde geldt voor de styling, met nog scherpere hoeken en koplampen, en een weggewerkte uitlaat onder het kontje. Nieuw zijn het chassis, de swingarm, de elektronische stuurdemper en radiale remmen.

2008

Een nieuwe Fireblade ziet in 2008 het levenslicht, met zijn typerende druppelogen. Opvallend, of net niet, zijn de richtingaanwijzers die verborgen zitten in de zijspiegels. Het design is nieuw, met nu een uitlaat naast het achterwiel, lichtere velgen en monoblock remmen. De viercilinder krijgt titanium kleppen voor een topvermogen van 176 pk. Het is ook voor het eerst sinds de RC45 dat de Fireblade een slipperkoppeling heeft.

2017

In 2017 stelt Honda een compleet nieuwe Fireblade voor. Hij is met 189 pk een stuk krachtiger, is 15 kg lichter en krijgt een verbluffend modern design. Veel belangrijker nog is de intrede van een zeer compleet elektronicapakket, met onder andere tractiecontrole, rear lift control en wheelie control. De SP-versie krijgt semi-actieve Öhlins-vering.

2022

Vandaag mag de Honda Fireblade maar liefst dertig kaarsjes uitblazen. Een ongekend succes voor een superbike. Om die gebeurtenis wat extra in de kijker te zetten, presenteert het designteam van Honda de Limited Edition 30th Anniversary Fireblade SP. Die krijgt het originele kleurenschema van de oer-Fireblade uit 1992 mee. Ook onderhuids wordt de machine licht aangepast met onder andere fijner werkende elektronica en betere tractie uit de bocht.

1994

Hoe maak je een motor die origineel al zo goed is, nog beter? Honda deed het, met de tweede generatie van de FireBlade. Hij werd nog lichter, door een aluminium bovenkuip ter vervanging van het stalen exemplaar te gebruiken. Ook werden de veren anders ingesteld, voor nog meer feedback van de weg. Uiterlijk valt het design van de eengemaakte koplamp op en het Urban Tiger-kleurenschema.

1998

De FireBlade was al een lichtgewicht in zijn klasse, maar het kon nog een stuk lichter. Dat bewijst het 1998-model. Maar liefst 80 procent van alle onderdelen werden herzien, en waar een lichter materiaal gebruikt kon worden, gebeurde dat ook. Het resultaat? 180 kg en 130 pk, dankzij een coating met lage frictie op de zuigers. De FireBlade kreeg ook nieuwe tellers en een stijvere swingarm.

2002

Een scherpere styling, meer cc’s en minder gewicht. Met 168 kg het laagste gewicht ooit van een FireBlade. Door de hogere cilinderinhoud doorbreekt het 2002-model de grens van 150 pk en klokt af op 151 paarden. Het is de laatste FireBlade waar Tadao Baba, bedenker van de originele FireBlade uit 1992, aan heeft meegewerkt. Honda schrapte de hoofdletter B in de naam als een teken van respect voor Baba, die het project verliet.

2006

Het 2004- en 2006-model lijken erg op elkaar, maar onderhuids is de jongere Fireblade bijgepunt op allerlei dingen. Aanpassingen aan de kleppen, in- en uitlaat, nieuwe zuigers en een bijgewerkte cilinderkop zorgden voor meer koppel. Een kleinere eindoverbrenging moest de acceleratie verbeteren. Verder werden de voorste remschijven groter en kregen die lichtere remklauwen. John McGuinness brak de magische barrière van 130 mph (209 km/u) gemiddelde snelheid op de TT van Man op een vrijwel identieke 2007-Fireblade.

2012

De Fireblade mag twintig kaarsjes uitblazen, en dat mag niet zomaar ongezien gebeuren. Honda’s snelste krijgt nieuwe Showa Big Piston-veren, nieuwe wielen met twaalf spaken, een scherper getekend design en een verfijnd injectiesysteem. Opvallender is het lcd-dashboard, waarop een digitale versnellingsindicator terug te vinden is.

2020

We zitten al aan de veertiende generatie Honda Fireblade in 2020. De machine is nogmaals helemaal vernieuwd en levert een allesverslindende 218 pk en 113 Nm koppel. Op dat moment de sterkste 1.000cc vier-in-lijn die ooit gebouwd werd voor massaproductie. Meer dan ooit is de Fireblade gefocust voor het circuit, met veel technologie die rechtstreeks van de RC213V-S komt. Voor het eerst zien we ook winglets.