ICONISCHE HONDA

SS50

Viertakt trendsetter


Honda heeft een rijke geschiedenis met bromfietsen, maar meer dan elk ander merk heeft Honda ook zijn stempel gedrukt op de markt van de viertakt 50 cc’s. Naast de Dax en de Monkey was er in de seventies ook nog de SS50: een bromfiets met volwassen afmetingen en bijzonder populair bij tieners in de lage landen.

Verschillen

Eén groot verschil tussen Nederlandse en Belgische SS50’s: de trappers. In Nederland moest een bromfiets trappers hebben – want bromFIETS. In België was dat niet het geval. De trappers en de daaraan verbonden trapinstallatie was het enige echte verschil tussen de beide versies. Tenzij je de verplichte fietsbel en het langere achterspatbord meerekent.

Viertakt

De SS50 was voor velen ook de opstap naar een echte motorfiets, want hij had een handbediende koppeling en het schakelen gebeurde met de voet. Honda zette altijd heel sterk in op viertakt krachtbronnen en zo kreeg ook de SS50 als opvolger van de C50 een viertakt motor. Dat bood meer koppel en het rijden met een SS50 verliep dan ook een stuk soepeler dan met de tweetakt 50 cc die hem opvolgde: de MB-5.

Aantrekkelijke styling

Met een styling die deels geïnspireerd was op Honda’s onwaarschijnlijk populaire CB750 en CB500, was de SS50 bijzonder populair bij het jonge volkje. Velen zochten en vonden een manier om de SS sneller te laten lopen dan het wettelijk vastgelegde maximum van 40 km per uur. Dat was niet al te moeilijk, want de luchtgekoelde viertakt had een potentieel dat zelfs in standaarduitvoering verder rijkte dan wat de wet voorschreef. Heel wat SS50’s haalden vlot het dubbele van de toegelaten snelheid voor bromfietsen. Wat natuurlijk niet mocht en… het voor tieners daarom des te aantrekkelijker maakte. Om het helemaal ‘echt’ te maken waren er ook optionele monozit zadels te koop, zodat je net als je helden op een aangepaste CB750, ook met een sportief ogende Honda op pad kon.

Zeldzaam en duur

De Honda SS50 was op de markt tussen 1973 en 1978. Daarna kwam de MB-5 die een groot deel van zijn onderdelen gemeen had met de offroad gerichte MT-5. Die twee waren het begin van een heuse tweetakt dynastie bij Honda, terwijl de SS50 gezien mag worden als het laatste belangrijke 50 cc viertakt model. In die zin is het logisch dat de SS nu nog steeds bijzonder populair is bij verzamelaars én bij jongeren die op zoek zijn naar een bromfiets met versnellingen. Want één ding is bijna een halve eeuw na de lancering van de SS nog steeds niet veranderd: het blijft de perfecte opstapper om je voor te bereiden op het rijden met een zwaardere motorfiets. Omdat er niet al te veel SS50’s in goede staat de tand des tijds doorstaan hebben, zijn ze ook vrij duur geworden. Voor een goed exemplaar betaal je al snel 4.000 euro. En dat maakt het voor zestienjarigen dan weer moeilijk om er eentje te kopen. Goede smaak heeft ook bij bromfietsen een prijs…