ICONISCHE HONDA

CL450 Scrambler


Het vergeten broertje

De CB450 is een van de meest legendarische Honda’s ooit. In de schaduw van de ‘Black Bomber’ staat een minder bekende variant. De CL450 Scrambler is het bijna vergeten broertje van de iconische CB. Nochtans verdient ook de CL een plek onder de zon.

De Honda CL450 was het dual-sport of ‘scrambler’ model van Honda's 444 cc DOHC paralleltwin die de wereld leerde kennen als de Black Bomber. De verschillen tussen de twee modellen waren aanvankelijk cosmetisch: de CL450 had bijvoorbeeld hoog geplaatste uitlaten in offroad stijl, andere banden en een breder en steviger stuur. Meer zelfs, in het begin was de CL450 niet eens een officieel model, maar wel een kit voor de CB450 van 1967. Pas in 1968 werd de motor officieel uitgebracht als de CL450K1 ‘Scrambler’. De kleuren waren zilver, zuurrood en zuurblauw en alleen de tank en de luchtfilterdeksels waren gelakt. Dat jaar werd ook een vijfversnellingsbak toegevoegd, een upgrade van de oudere vierversnellingsbak.

Hightech

De motor was ronduit vooruitstrevend, met horizontaal gesplitste carters (waardoor de olielekken die zo typisch waren voor verticaal gesplitste Britse paralleltwins tot een minimum beperkt werden), een krukas met rollagers en een dubbele bovenliggende nokkenas. Dat laatste was een primeur voor productiemotorfietsen en het is een van de kenmerken waarop de Black Bomber zijn reputatie gebouwd heeft.

Standvastig

De CL450 bleef tot 1974 nagenoeg hetzelfde, maar week in de loop der tijd wel steeds meer af van zijn broer. Dat kwam omdat de CB450 en de CB’s in het algemeen wel evolueerden, door o.a. de komst van schrijfremmen. En dat was dan weer onder impuls van de zo mogelijk nog meer iconische CB750 Four. Schijfremmen waren in de sixties en het begin van de jaren zeventig vernieuwend voor motorfietsen. Dat betekende meteen ook dat het nut voor offroad gebruik maar nauwelijks onderzocht, laat staan bewezen was. Honda was het eerste merk dat begin jaren tachtig zijn crossmotoren met schijfremmen uitrustte. Meer dan een decennium later dus. Maar dat is een verhaal voor een andere keer.

Het vermogen van de CL450 bedroeg 43 pk bij 9.650 tpm. en dat is bijna 100 pk per liter. Dat was méér dan aardig in die dagen en… zelfs nu nog steeds. De topsnelheid lag rond de 160 km per uur. Er waren ook 350 en 360 cc versies die op grotere schaal geproduceerd werden dan de duurdere 450. Toch is het die laatste die de meest iconisch status heeft. Omwille van zijn potentieel én het verwantschap met de Black Bomber.

Geen XL voorloper

Heel wat mensen zien in de CL de voorloper van de XL-serie, maar dat is net iets te ver gezocht. In werkelijkheid was dit nooit een serieuze offroad inspanning van Honda. Met een gewicht van maar liefst 185 kg moeten je ambities op dat vlak beperkt zijn. De CL was wel een zeer snelle en knappe motor en dus meer een stijlstatement dan een offroad.

Groeiende populariteit

De Honda CL450 Scrambler is ook vandaag nog populair bij liefhebbers en vele worden nog gebruikt in flattrack-races of zijn omgebouwd tot caféracers. Gek genoeg lijkt die populariteit nu zelfs groter dan toen de motor te koop was bij de Honda dealers. Een revival van de scramblerscene en de populariteit van oude Honda’s in het algemeen zijn daar de meest aanwijsbare redenen voor. Omdat de CL450 nooit in grote aantallen verkocht werd, zijn ze niet gemakkelijk te vinden en al evenmin goedkoop. Maar wel absoluut iets om in huis te halen voor wie van mooie motoren met een rijke geschiedenis houdt.