Rijtest


Honda Monkey 125

Honda’s met fun beladen Monkey 125 wordt vernieuwd voor 2022: van het nieuwe blok, over de extra versnelling tot het lekkere nieuwe kleurtje. De redactie van Honda Motor Magazine mocht er al even mee op pad. Waarbij vooral één constante te noteren valt: de kamerbrede grijns op ons gezicht.

Even terug in de tijd. Welja, ‘even’: de Honda Monkey zag het levenslicht reeds in 1961. Aanvankelijk ontwikkelde Honda zijn Monkey als een 49cc-attractie voor Tama Tech, een pretpark in Tokyo, maar daar viel de kleine aap dermate in de smaak, dat een straatlegale versie ontwikkeld werd. Amper twee jaar later exporteerde Honda zijn kleinste voor het eerst richting de VS en Europa, waar zijn populariteit ongekend was. De kleine allemansvriend was destijds voorzien van een opvallende verchroomde tank, een inklapbaar stuur en een stevige set 5-inch wielen.

Springlevend

Zijn schattige en sympathieke design, de kleine afmetingen en een ultralicht gewicht zorgden ervoor dat de Monkeys als zoete broodjes over de toonbank gingen. Goed voor tonnen plezier in en buiten de stad. In 1969 groeiden de wielen tot een breder bruikbare diameter van 8 inch, en zijn makkelijk te demonteren voorvork - waardoor hij ook in kleine wagens paste - deed de populariteit enkel stijgen in 1970. De rest is geschiedenis: anno 2022 is de Monkey nog steeds springlevend. En leuker dan ooit: van de ledverlichting op zijn knappe snuit tot zijn staart, over de erg geslaagde ‘Pearl Glittering Blue’-kleurstelling en de matching kleur van de stereovering… Deze Monkey heeft alles om ook jouw hart te veroveren. Wij zijn alvast om.

Het betere pookwerk

Deze Monkey is een waar plezier om mee te rijden: dat was al zo op zijn voorganger, maar de implementatie van het nieuwe blok maakt een wereld van verschil. De nieuwe versnellingsbak met vijf versnellingen vervangt de oude transmissie met vier versnellingen, terwijl de tandwielverhoudingen herbekeken werden om de prestaties op lange afstanden te verbeteren en een meer ontspannen rit te bieden. Missie geslaagd: van stapvoets stadsverkeer tot het betere pookwerk op secundaire wegen - deze Monkey is de gedroomde compagnon. Zijn topsnelheid ligt in theorie op 91 km/u, maar daar fiets je in alle eerlijkheid zelden naartoe, aangezien het heerlijk cruisen is tussen de 70 en 80 km/u in de nieuwe, vijfde in de bak. Waarbij de IMU voorkomt dat het achterwiel van de grond komt als je hard in de uitstekende remmen moet. Top.

Weven tussen het verkeer

De erg korte wielbasis, de kleine 12 inch-wielen, het lage gewicht (104 kg rijklaar!) en de kwieke gasrespons zorgen ervoor dat je met sprekend gemak door files en drukte heen weeft op deze kleine machine. De ergonomische driehoek tussen zadel, stuur en voetsteuntjes is opvallend ruim, waardoor je ook als mens van 1.80m mooi rechtop in het goed gepolsterde zadel zetelt. Dat alles terwijl het pittige monocilindertje een prettige brom uit zijn demper jaagt. Het kleine ronde digitale dashboardje is net als het totaalplaatje een toonbeeld van hoe je op heel weinig kubieke en vierkante centimeters toch een heel pakket kan vervatten: elke benodigde flard info vind je er in een oogwenk op terug. Snelheid, je tripmeter en een benzinemetertje - meer zou overdaad zijn.

Retourtje Ardennen

Maar over die benzine gesproken: had je verwacht dat je niet al te ver zou raken met het petieterige tankje van 5,6 liter, dan moet je die mening al snel herzien onderweg. Ook in werkelijkheid verbruikt de Monkey niet veel meer dan de opgegeven 1,5 liter/100 kilometer, waardoor je net geen 400 kilometer kan bollen op één vulling van ‘t minireservoirtje. Eh, bananas! Zelfs met de huidige prijzen voor benzine kan je met gemak richting Ardennen en terug voor nog geen 10 euro. Dat zet deze jongen alvast even aan het denken. En wij gokken een pak jonge rijders met ons.

Conclusie

Kortom: een knappe verschijning waarmee je zowel de stad als de boerenbuiten kan verkennen, die heerlijk stuurt, zit en remt. En daarenboven amper iets verbruikt. Rest enkel nog de vanafprijs van 4.349 euro te lezen, de deur achter je dicht te slaan en richting Honda dealer te hollen. Een no-brainer, deze Monkey.