ICONISCHE HONDA

TRANSALP

Even verdwenen, maar niet vergeten

Allroadeigenschappen, een tijdloze styling en betrouwbaar als een Zwitsers zakmes. De Honda Transalp is met recht en reden een iconische Honda. Het is ook de eerste allroadmotorfiets van Honda, toen hij in productie ging in 1987. Twee jaar eerder verscheen het eerste prototype: een toen nog offroadmotorfiets met een 500cc-motor. In de verdere ontwikkeling evolueerde de Transalp naar een allroadmotor met betere stuureigenschappen op het asfalt, een grotere kuip en een 600cc vloeistofgekoelde 52° V-twin. De XL600V was geboren.

Dwars door de Alpen

De naamgeving Transalp is zo eenvoudig als dat ze goed klinkt. Honda vond namelijk dat de op Europese wegen ontwikkelde Transalp ideaal was om de Alpen mee te doorkruisen. De oorsprong van de Transalp ligt echter in de Parijs-Dakar rally, waar goede offroadeigenschappen en pure snelheid veel belangrijker zijn. De uiteindelijke Transalp werd dus ontwikkeld als een motor die prima offroad gebruikt kan worden, maar die ook comfortabel genoeg is om lange afstanden op het asfalt mee af te leggen. Geschikt voor alle wegen, een echte allroad dus.

Eerste generatie: XL600V

Bij de introductie in 1987 was de Transalp uitgerust met een 50 pk sterke V-twin. In de jaren '90 kreeg de Transalp talrijke kleine updates, zoals een achtertrommelrem die vervangen werd door een 240 mm schijfrem, een ander uiterlijk met een nieuwe kuip en ander voorlicht, en vanaf 1996 een moderner ontstekingssysteem. In 1997 kreeg de allroad een dubbele voorremschijf in plaats van de enkele schijf.

Tweede generatie: XL650V

De jaren 2000 betekende een opvolger voor de XL600V. De 600cc-twin werd ingewisseld voor het 650cc-motorblok van de NT650 Revere en NT650V Deauville. Het nieuwe blok was 3 pk en even veel Nm’s sterker. Verder werden de schokbrekers meer aangepast voor weggebruik en kreeg de XL650V een vernieuwd uitlaatsysteem.

Midden jaren 2000 kreeg de Transalp een verdiende facelift, na vijf jaar onveranderd te zijn. De richtingaanwijzers gingen van oranje naar grijs, de velgen van zilver naar zwart en ook de tellerplaat kreeg een ander kleurtje. Tot slot werd het uitlaatdesign aangepakt, van een rond uiterlijk naar pistonvormig.

Derde generatie: XL700V

We schrijven eind 2007, wanneer de derde generatie Transalp werd geïntroduceerd. Zijn naam is nu XL700V en dat cijfer verklapte ineens dat er een nieuw motorblok gebruikt werd. De 680cc-tweecilinder met 60 pk en 60 Nm werd ook voor de NT700V Deauville gebruikt en was duidelijk krachtiger dan zijn voorganger. Het voorwiel werd van 21 inch verkleind naar een 19 inch wiel en de vering werd afgestemd op weggebruik. De Transalp werd dus duidelijk geörienteerd op verharde wegen. Hij kreeg tot slot ook een ABS-systeem. De laatste Transalp verliet de fabriek in 2013.