Achter de schermen bij de Honda R&D-afdeling in Rome

Europese invloed op Japanse motoren

De designafdeling in Rome is Honda's enige R&D-afdeling in Europa. Uit hun koker komen ook de designschetsen van het Hornet Concept vandaan. “Het is belangrijk dat we een onafhankelijke en Europese afdeling zijn, want zo kunnen we ons gevoel met de Europese markt beter overbrengen naar het design van de motorfietsen.” Aan het woord is Valerio Aiello, section manager in het Honda Design Deparment. “In Japan geloven ze nu ook volop in onze visie en in onze kennis van zaken.”

Hoe stem je twee uitersten zoals techniek en design op elkaar af?

De techniek die in een motor schuilt en het design van die motor, zijn niet altijd gemakkelijk op elkaar af te stemmen. Met het ontwerp van het Hornet prototype en de schetsen van wat mogelijk het uiteindelijke model kan worden, is deze stelling meer dan ooit actueel. “Natuurlijk kun je de techniek van een model niet veranderen, maar er is wel een goede samenwerking tussen de technische ingenieurs en onze styling afdeling. Op onderdelen zoals de uitlaat en het frame kunnen we wel onze invloed laten gelden. Maar het draait vooral om het design,” zeg Aiello. “Voor het design van het Hornet prototype keken we met veel eerbied naar het verleden van de Hornet en ontwikkelden een nieuwe, eigentijdse uitdrukking van technische schoonheid. Lijnen, hoeken en oppervlakken vloeien samen in compacte, elegante proporties."

Hoe komt het dat sommige prototypes er ronduit schitterend uitzien, terwijl de productiemodellen net iets minder?

"Er speelt heel wat mee. In de eerste plaats is er de prijs van de onderdelen. Maar ook de homologatienormen en de haalbaarheid van de productie. Hoe lager de prijs van een model, hoe meer concessies we moeten doen. Gek genoeg zijn de laag geprijsde modellen de moeilijkste om te ontwerpen. Omdat we met compromissen moeten werken. Bij de exclusieve modellen hebben we minder beperkingen."

Wat was belangrijk bij het ontwerp van het nieuwe Hornet prototype?

"De hoofdsignatuur van het Hornet Concept is de benzinetank, geïnspireerd door de vleugel van een horzel (Engels: hornet, red.). Kenmerken van spanning en agressie zijn over de hele lijn terug te vinden en onderstrepen zijn prestatiegerichte intentie. Bij dit ontwerp ging het om uitdagingen en lef. Dat zijn de drijfveren waarmee we de harten van onze klanten willen bereiken. Puur plezier en eenvoud, dat is de kern van het ontwerp geweest."

Giovanni Dovis, ontwerper van het nieuwe Hornet Concept, pikt in: "We hebben er alles aan gedaan om het ontwerp eenvoudig te houden en tegelijkertijd aandacht te bieden aan functionaliteit. De Hornet moet dus gemakkelijk te berijden zijn, ontdaan van alle overbodige franjes en juist door zijn eenvoud is hij ook mooi om naar te kijken."

Een beetje zoals de originele Hornet dat (bijna) een kwarteeuw geleden al was?

"Precies, dat zit in het DNA van dit model. De Hornet is altijd al een pure motorfiets geweest met een laag gewicht, grote wendbaarheid en indrukwekkende prestaties. Ik durf te zeggen dat na vijf generaties van productiemodellen, het nieuwe conceptmodel harder steekt dan ooit. Daarom is er ook een puntige staart (lacht)."