INTERVIEW

IN HET LAND VAN IJS EN VUUR

Marc Dammen reed mee met Honda Adventure Roads

Na de eerste editie die Africa Twin-rijders van Oslo naar de Noordkaap bracht en de 2019 Honda Adventure Roads in Zuid-Afrika, werd dit jaar de derde uitgave van dit avontuurlijke concept verreden. Honda Adventure Roads richtte zijn pijlen op IJsland en Marc Dammen was er als enige Benelux-deelnemer bij. Honda Motor Magazine ging met hem praten.

Honda Motor Magazine: Marc, je bent net terug uit IJsland. Wat is het eerste dat in je opkomt?

Marc Dammen: "Het was gewoon een onvergetelijke ervaring. Ik wist niet wat ik moest verwachten, maar in elk geval, dit overtrof op veel vlakken mijn stoutste verwachtingen."

Zoals daar zijn?

"Wel, in de eerste plaats de organisatie. Alles was tot in de puntjes verzorgd. De hotels, de routes, de begeleiding… Dit ging veel verder dan een gewone adventure trip. We zijn op plekken geweest waar je anders nooit komt. De hotels waren allemaal top. De begeleiding speelde in op elke wens en er werd niets aan het toeval overgelaten. Om je een voorbeeld te geven: op een bepaald ogenblik waren twee 4x4’s van de organisatie betrokken bij een ongeluk op de weg. Kan gebeuren. Wel, de route werd aangepast en de volgende ochtend stonden er gewoon twee nieuwe 4x4’s klaar om de begeleiding te doen."

Ik zag op de foto’s ook wel wat bekende koppen?

"Klopt! Ik ben nog nooit omgeven geweest door zoveel beroemdheden. Het volledige HRC Dakar-team was er met Ricky Brabec, Adrien Van Beveren en ‘Nacho’ Cornejo. Prachtig om met die mannen op pad te zijn en te zien wat ze allemaal kunnen met een Africa Twin. En ze zijn nog aardig ook. Maar de sympathiekste van allemaal was Dave Thorpe (drievoudig wereldkampioen motorcross, red.) Wat een kerel!"

Het zag er op de foto’s indrukwekkend uit. Was het een moeilijke trip?

"Het was vooral heel afwisselend. Sommige stukken waren snel, soms was er diep zand, we hebben een dag gehad met twaalf rivieren die we moesten oversteken en één keer stond er zoveel wind, dat ik schrik had om gewoon van de weg geblazen te worden. Wat trouwens gebeurde met de Duitser die net voor mij reed."

Deze trip werd enkel met Africa Twins gereden. De geknipte motor voor dit soort werk?

"Er zijn altijd onderdelen waar je denkt dat je beter af bent met een andere motor. In het diepe zand wenste ik soms dat ik op een enduro reed (lacht). Maar als je het totaalpakket bekijkt waarbij lange afstanden, comfort, capaciteiten op de weg en voor offroad gebruik, bagagemogelijkheden, zithouding en nog een boel andere factoren een rol spelen, dan kan ik me geen betere motor voorstellen dan de Africa Twin."

Wat blijft je het meest bij van dit avontuur?

"Ik kan niet één ding noemen. De organisatie, het land, de motor, de mensen die ik leerde kennen… Ach, misschien is het meest speciale wel geweest dat Honda Adventure Roads erin geslaagd is om al die dingen te combineren in één fantastisch pakket. Ik weet niet waar ze volgende keer naartoe gaan, maar ik wil opnieuw mee!"