ICONISCHE HONDA

CB1100RD

De CB1100R was Honda’s eerste homologatie special. Een motorfiets die slechts in voldoende nummers gebouwd werd om als gehomologeerd model te mogen deelnemen aan competities. Van de eerste, de RB, werden 1.050 exemplaren gebouwd. Twee jaar later was het al de beurt aan de laatste uit de familie, de CB1100RD. Daar pootte Honda er 1.500 van neer op deze aardkloot.

EERSTE POGING

In 1980 waagde Honda al een eerste poging om de CB1100RB van start te laten gaan in de Australische Castrol 6 Hours, maar de motor werd geweigerd omdat hij geen passagierszitje had. Daarom kreeg de uiteindelijke productieversie dat wél en in handen van de latere wereldkampioen wegrace Wayne Gardner, won de Honda CB1100RB meteen ook die belangrijke 6-uurs endurance wedstrijd. Ook de plaatsen twee, drie en vier werden ingenomen door CB1100R’s.

REGLEMENTEN

De toon was gezet bij deze eerste poging om te racen. Reglementen, of meer bepaald gerichte wijzigingen in de reglementen, zouden het de CB1100R’s moeilijk maken. Door het overweldigend succes in de eerste race, werden de reglementen voor ’82 aangepast. De motoren moesten vanaf dan een volledige kuip hebben. De Honda ingenieurs gingen aan het werk en het tweede model, de CB1100RC had inderdaad een volledige kuip. Ook deze motor won alles wat er te winnen was en dus kwamen er het jaar nadien wéér wijzigingen aan het reglement. Honda paste alles aan en bouwde in 1983 1.500 CB1100RD motoren.

Lees meer

DE LAATSTE

Dit zou de laatste der Mohikanen worden. De motor was, net als zijn voorgangers, hét referentiepunt in zijn klasse, maar Honda vond dat ze ondertussen genoeg bewezen hadden en stopten met de bouw van de CB1100R. De D-versie werd uiteindelijk opgevolgd daar een bijna-even exclusieve motor: de VF1000R. Die had o.a. een tandwiel aangedreven nokkenas.

Maar de CB1100RD bleef het neusje van de zalm voor exclusieve Honda’s. Zijn 120 pk producerende vier-in-lijn, de lichtmetalen benzinetank en de ‘Candy’ kleurstelling maken van de laatste CB1100R een unieke motor en een echt verzamelobject. Al geldt dat ook voor de eerstgeborene uit deze familie; de CB1100RB.

DUUR

Wie momenteel een CB1100RD op de kop wil tikken, zal niet alleen een beetje geduld moeten hebben bij het zoeken, maar ook goed bij kas moeten zitten. Voor minder dan 15.000 euro vind je geen goed exemplaar. En voor echte toppers betaal je meer dan 20.000 euro. Dat heb je als je exclusieve motoren produceert in een beperkt aantal en een deel ervan belandt in de zandbak van een racecircuit…