HONDA HISTORY
EVOLUTIE VAN DCT

In 2010 zette Honda de motorwereld op zijn kop met de introductie van 's werelds eerste transmissie met dubbele koppeling in een motorfiets. De aanvankelijke revolutie ontwikkelt zich in een evolutie, waarbij DCT continu wordt verbeterd en verschillende toepassingen vindt op uiteenlopende motoren. Een korte geschiedenis.
Wat is een DCT-transmissie?
Een transmissie met dubbele koppeling is een versnellingsbak waarbij de koppeling en het schakelen zijn geautomatiseerd, terwijl de structuur van een handgeschakelde transmissie behouden blijft, met alle voordelen van dien, zoals een direct acceleratiegevoel. Omdat de koppeling niet bediend hoeft te worden, kan de rijder zich tijdens het rijden concentreren op de bediening van gas en remmen. De transmissie heeft twee koppelingen: één voor de 1ste, 3de, 5de versnelling en het starten, en de andere voor de 2de, 4de en 6de versnelling. Er zijn twee schakelstanden: de AT-stand, waarin automatisch wordt geschakeld, en de MT-stand, waarin de rijder op elk moment een versnelling naar keuze kan kiezen. In de AT-modus kan naast de normale D-modus ook de S-modus worden geselecteerd voor sportiever rijden.

2010
De eerste toepassing van DCT op een Honda motorfiets
Na de aankondiging van de ontwikkeling van de DCT-technologie op de beurs van Milaan in 2008, werd de VFR1200F Sport Tourer in 2010 de eerste motorfiets ter wereld die werd uitgerust met een Dual Clutch Transmission. De motorwereld stond op zijn kop.
In 2012 werd de transmissie met dubbele koppeling geïntroduceerd bij de 700cc NC-serie, zodat meer motorrijders bereikt konden worden. Door gebruik te maken van de knowhow en productie-infrastructuur van auto’s, waarop een hydraulische koppelingsbediening eerder werd toegepast dan op motorfietsen, werd een compacter DCT-model gemaakt met een drastisch andere structuur en minder onderdelen.

2016
DCT voor offroadgebruik
Bij de 2016 CRF1000L Africa Twin is Honda de uitdaging aangegaan om DCT toe te passen op een nieuw terrein: offroad. Door de bediening van de koppeling en het schakelen te herzien, is er een nieuwe modus voor onverhard rijden toegevoegd. Vanaf 2020 maakt de CRF1100L Africa Twin gebruik van een 6-assige IMU om de hellingshoek, versnelling en vertraging te detecteren en versnellingen te selecteren die passen bij de rijomstandigheden, zoals het nemen van bochten. Voor de Africa Twin werd het DCT-model door bijna de helft van de klanten gekozen.

2018
Verdere verfijning op de Gold Wing
In de Gold Wing is het schakelgevoel verbeterd door de toepassing van een 7-versnellingsbak in plaats van een handgeschakelde 5-versnellingsbak. Door een kruiskoppeling bij lage snelheden wordt de schok die wordt veroorzaakt door het schakelen verminderd, terwijl de toepassing van een brede overbrenging in de 7de versnelling het mogelijk maakt de rotatie van het motortoerental tijdens het rijden met hoge snelheden te beheersen, wat voor minder geluid zorgt. Bovendien is een superieur schakelgevoel bereikt door dempers in diverse onderdelen te gebruiken om het transmissie- en bedieningsgeluid tijdens het schakelen te verminderen. Door een ketting met tandwieloverbrenging is er geen extra omkeeras nodig, wat bijdraagt aan het lichte en compacte gewicht van het systeem. Dankzij een vooruit- en achteruitfunctie bij zeer lage snelheid kan de Gold Wing gemakkelijk worden gedraaid.
De DCT-technologie is zeer compatibel met andere technologieën en zal zich blijven ontwikkelen naarmate de sensoren, ECU's, AI, enz. worden verbeterd. Honda zal de technologische ontwikkeling blijven stimuleren met als doel ‘het creëren van nog meer rijplezier’.
