ME AND MY HONDA
Remco van den Engel
CMX250 Rebel

“Dit was geen blok hout waar ik mijn zaag in kon zetten.” Remco van den Engel heeft als timmerman de nodige projecten afgerond als hij een oude Honda onder handen wil nemen. Maar al doende leert men en daarom poseert hij hier nu trots met zijn nagenoeg originele CMX250 uit 1986.


Nagenoeg origineel, want de Rebel kwam 37 jaar geleden in het blauw de fabriek uit rollen. En is die rode Honda wing op de tank niet origineel van een Monkey? We vragen de man zelf ernaar. Remco van den Engel, even oud als zijn Rebel en timmerman uit het Brabantse Boxtel. In zijn vrije tijd is hij altijd bezig aan verschillende projecten; zo restaureert hij meubels, bouwde zelf een zeilbootje en knapte hij onlangs nog een oud driewielertje op voor zijn zoontje. Andere koek wel, dan zijn projecten op twee wielen. “Deze CMX is de derde motor die ik heb opgeknapt. Mijn eerste echte project was ook een CMX250 uit 1989, die heb ik omgebouwd naar een bobber. Mijn eerste eigen motor was een zwarte Honda Magna 750 uit 1985. Ik heb ook wel sportieve modellen gehad, maar die doen mij eigenlijk niet zoveel. Een chopper of bobber heeft gewoon veel meer uitstraling.”
MAKING THE MAGNA
Maar de wat oudere modellen hebben ook wat meer aandacht nodig. Daar komt Remco al snel achter. “Die Magna was gewoon slecht onderhouden en er waren reparaties nodig om ‘m rijdend te houden. Hij reed wel heerlijk, en bracht me altijd thuis. Ik wist toen al dat Honda een betrouwbaar merk is, maar dat wil niet zeggen dat de fiets geen liefde nodig heeft. En dan leer je wel sleutelen, ook al had ik van die techniek toen nog geen kaas gegeten. Maar als het dan lukte met behulp van online forums, en mijn vader die altijd meekeek als hij zelf onder de auto lag te sleutelen, dan gaf dat me wel voldoening.”
ENTER THE REBEL
En al snel heeft de timmerman genoeg zelfvertrouwen om een customize project aan te pakken. Een CMX250 uit 1989 bouwt hij succesvol om tot een bobber. Dat smaakt naar meer, dus gaat hij in 2021 op zoek naar nog een CMX. “Al vrij snel kwam ik ‘m tegen. In originele staat, blauwe kleur, deuk in de tank, scheur in het zadel, knipperlichten waren flink beschadigd, 30.000 mijlen op de klok, maar het chroom zag er nog goed uit, motorisch loopt ‘ie als een zonnetje, hij had net een beurtje gekregen, carburateur gereviseerd en hij was voorzien van een nieuwe accu en een volle tank. ‘Dit wordt ‘m,’ dacht ik, en ik wist ‘m voor een goede prijs te bemachtigen.” Remco stapt al snel af van het plan om ook hier weer een bobber van te maken, en besluit de motor zelf te houden.




“Ik besloot om alleen de kleur te veranderen en verder alles te herstellen wat kapot was. De deuk in de tank heb ik geplamuurd, en daarna samen met de spatborden netjes geschuurd, gegrond en groen gespoten met autolak. Maar die scheur in het zadel was nog een doorn in het oog. Ik had wel een naaimachine, maar wist niet hoe die werkte. Maar na een middagje in de leer bij mijn moeder had ook de naaimachine geen geheimen meer voor mij. Ik heb een lap motorzadelleer besteld, en het oude zadel ontleed, zodat ik die stukken weer als mal kon gebruiken. Na het stofferen en monteren van mijn zadel was die weer als nieuw. En als kers op de taart dat Honda embleempje op de tank. Ik meen inderdaad dat deze tegenwoordig gebruikt worden op de Honda Monkey, maar dat maakt niet uit: het rode embleem steekt mooi af op de groene kleur van de tank.”
REBEL WITHOUT A CAUSE
Een fraai project dat echt niet alleen maar in een verwarmde garage mooi staat te zijn. “Nee joh, ik maar rijden met dat ding,” vertelt Remco. “Als ik ergens naartoe ga, en vrouw en kind hoeven niet mee? Dan ga ik met mijn CMX op pad. Maar vooral wordt ‘ie gebruikt voor woon-werkverkeer. Behalve in de wintermaanden, want hij valt in de overgangsregeling en dus zet ik ‘m dan stil. Daardoor betaal ik maar 31 euro wegenbelasting voor die negen maanden dat ik er wel mee rijd. Het verbruik is trouwens ook niet mis: 1 op 30 is geen uitzondering. Onderdelen zijn makkelijk te verkrijgen en goedkoop. En met een beetje technische kennis is het een gemakkelijke motor om aan te sleutelen, sterker nog: de handleiding zit erbij. Vandaag de dag ondenkbaar dat in de handleiding wordt beschreven hoe je je motor moet onderhouden. Negen van de tien keer moet je met een moderne motor met al die elektronica voor onderhoud naar de dealer. En dat alles maakt deze Honda CMX de goedkoopste, én een van de leukste motorfietsen die ik ooit heb gehad.”
NEW REBEL
En mocht ‘ie ooit toch aan vervanging toe zijn, heeft Honda gloednieuwe Rebels in het aanbod. Geschikte kandidaten? Remco: “Het leuke aan de huidige Rebels vind ik de veelzijdigheid. Ze zijn ontworpen om zelf te customizen, en dat vind ik een ontzettend leuk aspect. Als ik zou moeten kiezen, zou het een Rebel 500 worden, maar zover komt het voorlopig niet, want m'n oude Rebeltje ploft nog wel wat jaren door, net zoals mijn Honda Shadow Ace, die ernaast staat. Eerlijk gezegd ben ik als hobbyist meer fan van oudere ‘mechanische’ motorfietsen. Maar die worden al jaren niet meer gemaakt, wat ik ontzettend jammer vind. Het is allemaal injectie, computergestuurd, en niet dat dat slecht is, maar als hobbyist word je dan beperkt in de werkplaats. Daarom hoop ik in de toekomst inderdaad nog wel een Rebeltje of twee in de schuur te hebben staan, ongeacht welk bouwjaar. Want het is waar wat men over de CMX zegt. Ze zijn oerdegelijk en betrouwbaar. En het feit dat dit model al vanaf de jaren ’80 vorige eeuw wordt gebouwd, en vandaag de dag nog rondrijdt, is het ‘levende’ bewijs daarvan.”
