INTERVIEW

JOS POLS ZORGT VOOR ZILVER

Wat een weelde voor de Benelux, op de Honda Global Motorcycle Technician Contest 2023 in Japan! Onze regio mocht met de Belgen Nico Blanckaert (Motorcenter Westhoek Veurne) en de Nederlander Jos Pols (Pols Motoren, Waalwijk) immers twee van de tien deelnemers in de FUN-categorie (sport en touring) afvaardigen. Als klap op de vuurpijl wist Jos Pols ook nog eens een felbevochten podiumplaats te bemachtigen. Wij krijgen de zilverenmedaillewinnaar net na zijn trip naar Japan al aan de lijn.

JOS POLS Leeftijd: 36 Aantal jaar ervaring: 22 Huidige functie: Chef Werkplaats bij Pols Motoren (eigenaar, samen met broer Bart) Titels: 1e plaats National Honda Technician Skill Contest (2021) 1e plaats European Honda Technician Skill Contest (2022) 2e plaats Worldwide Honda Technician Skill Contest (2023)

Honda Motor Magazine: Eerst en vooral felicitaties met je zilveren plak op Worldwide Honda Technician Skill Contest! Wat doet zo’n vice-Wereldtitel met een mens? Jos Pols: “Dat valt allemaal wel mee![lacht] Ik sta redelijk nuchter in het leven, beide voetjes op de grond.”

Wat is - voor zowel jou persoonlijk als voor Pols Motoren - het grote voordeel van zo’n succesvolle deelname? “De publiciteit natuurlijk, haha! Nee, er zijn heel veel mensen die me hebben gefeliciteerd, omdat ze het ergens gezien of gelezen hadden. Dat is gewoon gigantisch gaaf. Het is niet zo dat er nu meer vraag komt van klanten om mij persoonlijk aan hun motor te laten sleutelen - ze weten dat ook mijn collega’s technisch specialisten zijn - al zijn er sinds mijn Europese titel vorig jaar wel al mensen geweest die vroegen om een foto als ik aan hun motor aan het sleutelen was. Er sleutelt natuurlijk niet elke dag een Europees kampioen aan je machine! Het wordt gewaardeerd, in ieder geval!”

Goed zijn in je vak en je job graag doen is één zaak, maar in hoeverre is de competitieve factor van zo’n kampioenschap voor jou belangrijk? “Ik ben altijd wel competitief ingesteld. Als ik ga sporten, vind ik het ook wel fijn om er een wedstrijdje van te maken. Niet zozeer om mezelf te vergelijken met anderen, maar puur om het beste uit mezelf te halen. Dat facet heb ik ook doorgeduwd in mijn voorbereiding: ik trok gewoon honderd procent voorbereid naar Japan, niks had ik aan het toeval overgelaten. Daardoor heb ik ook zo veel bijgeleerd - ook elementen die helemaal niks te maken hebben met mijn dagelijkse job, maar waar ik alles over wilde weten. Die competitiviteit helpt mij enorm om meer te doen, meer te leren en te groeien. En als je dan met zo’n resultaat mag thuiskomen, geeft dat een enorme voldoening. De kroon op het werk.”

Lees verder

Hoe bereid je je dan specifiek voor op zo’n WK? “Ik heb gigantisch veel aan E-learning en online trainingen gedaan, uit mezelf. Ook alle oude documentatie van collega’s die naar trainingen waren geweest, heb ik doorgenomen. Daarbij mochten we met de drie afgevaardigden uit Europa ook nog even op opleiding in Duitsland bij de Honda Academy. Ja, dat was super leerzaam. Dat ik daarnaast ook nog parttime les geef op het MBO, is voor mij ook een voordeel geweest. Als ik zie wat ik daar allemaal geleerd heb, tijdens het lesgeven, dat heb ik mee kunnen nemen naar het evenement toe!”

Je dwong je selectie af door achtereenvolgens eerste te worden tijdens de National Honda Technician Skill Contest in Nederland, en vervolgens het hoogst te scoren op de European Honda Technician Skill Contest. In hoeverre verschilde het wereldkampioenschap met de andere competities? “Tijdens het EK was de puur technische kennis al erg grondig getest, daar zou al een stevige schifting plaatsvinden - dat was intern zo besproken. Op het zogenaamde WK lag de nadruk veel meer op vaardigheden: we kregen een motorfiets die volgens het scenario een jaar had stilgestaan, en waar de fictieve klant zelf al zonder succes aan had gesleuteld en van nieuwe brandstof had voorzien - maar ‘m niet meer had kunnen redden. Zelfs het display ging niet meer aan. Aan ons de opdracht om de motor opnieuw aan de praat te krijgen. Concreet waren er drie problemen die we binnen de 50 minuten moesten opsporen en verhelpen. Een soort motorische variant van een escape room!” [lacht]

Als ik het goed begrijp, moet je als podiumkandidaat van alle markten thuis zijn. Maar wat is jouw absolute sterkte; op welk vlak ben jij wereldkampioen? “Dat is een moeilijke vraag. De specifieke uitslag per onderdeel hebben we immers niet meegedeeld gekregen - enkel de Top 3. Maar ik denk dat ik op vlak van vaardigheden als beste naar voor ben gekomen. Ik doe dit werk dan ook al meer dan twintig jaar, waardoor er een pak routine in mijn handelen zit, wat op zijn beurt veel scheelt qua tijd. Dat heeft me gegarandeerd geholpen.”

Lees verder

Misschien een vreemde vraag, maar wie beoordeelt de potentieel beste monteur ter wereld op zijn kunde? Een voormalig wereldkampioen? Een jury? “Er was een jury opgetrommeld! Bij iedere technieker liep een jurylid mee, evenals een fotograaf en een cameraman. Ze legden alles vast en konden achteraf alles terugkijken. Daarvoor hadden ze docenten van het Honda Technical College Kanto aangesteld; een echte school van vijf gebouwen waar de studenten enkel over Honda leren - waanzinnig.”

Je hebt inmiddels niet enkel de nodige titels verzameld, maar hebt ook ruim twee decennia ervaring als Honda monteur. Maar gaat jouw hart nog steeds sneller slaan voor de old-school Honda techniek, of kies je toch voor hedendaagse elektronica? “Hoe meer elektronica, hoe liever! Onwaarschijnlijk wat er tegenwoordig allemaal mogelijk is. Ik wil er gewoon alles over weten, en ben blij dat ik in deze tijd leef, en niet twintig jaar geleden. Hoe moeilijker de storingen worden, des te geweldiger ik het ga vinden. De mogelijkheden die er zijn met behulp van elektronica - denk aan de DCT of de nieuwe E-Clutch - maken het motorrijden zo anders, zoveel leuker. Een geweldig spannend tijdperk om mee te draaien aan de bron.”

Heb je na al die tijd ook een favoriete Honda motor? “Ik heb niet per se een favoriete motor, als hij maar uitgevoerd is met DCT. Zowel voor de gave techniek als voor het geweldige gevoel dat ik heb als ik er eentje met DCT mag rijden.”

Behalve de titel, wat win je als vice-wereldkampioen? Na de Europese titel ging je huiswaarts met een bijzonder certificaat en een gesigneerde nummerplaat van Tim Gajser, zag ik. “Ook nu waren er hele toffe prijzen voorzien, bovenop de week in Japan. Van Kowa - het merk dat in Japan speciale gereedschappen maakt voor Honda, en hoofdsponsor van het evenement - kreeg ik een prachtige gereedschapskoffer. Die is nog onderweg, voorlopig! Maar mijn tweede plaats heeft me ook een gesigneerde helm van Marc Marquez opgeleverd. Supertof!”