TEST 2024 AFRICA TWIN
DESERT QUEEN IN VLAAMSE VELDEN

Voor 2024 werd Honda’s Africa Twin Adventure Sports grondig onder handen genomen, waardoor de make-over van de Africa Twin zelf een beetje in de schaduw kwam te staan. Maar ook de meest offroadwaardige van de tweeling rolt wel degelijk in een nieuw plunje van de band. Wij mochten ‘m alvast even meenemen naar zijn geliefkoosde biotoop, ver weg van de platge(t)reden en geasfalteerde paden.


Eerst en vooral krijgt de Africa Twin voor zijn nieuwe modeljaar een subtiele, maar ingrijpende facelift. Het kenmerkende koplampenduo blijft op post, maar daar omheen is Honda stevig met het scalpel in de weer gegaan. Zo komen de ‘jukbeenderen’ op de kopkuip een stuk scherper voor de dag, is het kuipwerk op de flanken iets strakker gepenseeld, en prijkt er op het voorhoofd een ruimer, in vijf standen te verstellen windscherm. Daarnaast bedekt het kuipwerk achteraan het licht bijgewerkte frame iets zediger, worden de herspaakte wielen nu standaard voorzien van tubeless rubber en zijn er uiteraard enkele knappe nieuwe kleurstellingen. Optioneel kun je de Africa Twin nu ook met semi-actieve Showa EERA-ophanging verkrijgen.
ONDER DE KUIP
En toch ligt de grootste winst onder de kuip verborgen: de 1.084cc SOHC paralleltwin krijgt een extra bak koppel ingelepeld zonder aan vermogen in te boeten. Zo heeft de Africa Twin maar liefst 112 Nm (bij 5.500 tpm) ter beschikking. Dat is ruim 7 Nm meer dan het vorige modeljaar, waardoor je vooral onderin en in het middengebied een extra shot stuwkracht mag ervaren. Dat is - om je een idee te geven - net zoveel als de krachtwinst die Honda boekte toen het de CRF1000L opwaardeerde tot een 1100. Daarvoor vertimmerde het merk onder meer de krukas en de drijfstangen, paste het zowel de zuigerlengte als het zuigeroppervlak aan en hertekende het het traject van in- tot uitlaat. Als kers op de taart werd ook de kleptiming aangepast en de compressie verhoogd, waardoor het piekvermogen van 102 pk (bij 7.500 tpm) perfect overeind blijft.
GRETIGER
Het resultaat is een motorblok dat een stuk gretiger aanvoelt van onderin, en waarbij je bij de geringste gasopening al de extra Newtonmeters richting achterwiel voelt stuwen. Onderweg naar onze offroadzones wordt dat duidelijk omdat je bij standaardgebruik vaker in het middengebied vertoeft, de zone waar je doorgaans opschakelt. Maar ook als we onze (voor de gelegenheid gemonteerde) Bridgestone Battlax AX41’s (niet te verwarren met de standaard AX41T’s) het slijk in sturen - en dus vaker in de toerenkelder vertoeven - komt de Africa Twin een stuk voller voor de dag. Van net voorbij de 2.000 omwentelingen tot rond de 5.000-5.500 tpm is het heerlijk ploffen geblazen, over veldweg en door de modder. Het extra moment zit exact waar je het nodig hebt - een verbetering tegenover de 2023 uitvoering, waarbij de heerlijke soundtrack iets meer trekkracht deed vermoeden en je gevoelsmatig wat op je honger bleef zitten. Die bedenking is anno 2024 volledig van de baan.



HERZIENE AFSTELLING
Exponent van dat extra rijplezier is de Showa-ophanging, die voor 2024 qua binnenwerk en afstelling grondig werd herzien. Die voorziet de Africa Twin van een forse 230 mm veerweg vooraan en 220 mm achteraan, én is goed voor een grondspeling van maar liefst 250mm. De monoshock achteraan is opgehangen via een Pro-Link en laat zich qua demping helemaal naar je wensen instellen. Dat die set-up klaar is om ook ruwer terrein de baas te kunnen, wordt al snel duidelijk: we denderen door weiland, over gravelwegen, door scheendiepe modderpartijen en de ophanging laat het zich allemaal welgevallen. Kuilen en bulten vreet hij als ontbijt, waarbij de limieten van de ophanging zelfs in standaardinstelling nooit in zicht komen. Het harmonieuze samenspel tussen het snedige gas en de koppeling én de perfect op dit werk toegesneden rubbers om de wielen zorgen voor een dag geploeter met een grijns achter de crossbril. Geweldig.
TRACTIECONTROLE UITSCHAKELEN
Zo intuïtief als de Africa Twin zich door veld en bos laat wiegen, zoveel aandacht is nodig om op deze allroad de tractiecontrole uit te schakelen - toch een must voor wie het maximale uit z’n noppenbanden wil halen. Wij zijn de beroerdste niet en helpen je er stap voor stap doorheen: je scrollt door je rijmodi naar ‘Tour’, klikt door naar tabblad 4, drukt op enter om het menu in te duiken, drukt drie seconden op het linkerpijltje naast ‘HSTC’ om het op ‘0’/off te krijgen (en doet meteen hetzelfde bij ‘W’ (antiwheelie). Daarna klik je door richting Offroad-modus en het genieten kan echt beginnen. We appreciëren Honda’s bezorgdheid om onze veiligheid, maar mocht het mogelijk zijn op een volgende generatie een ‘T’-knopje - zoals op de NX500 - te installeren, houden we ons aanbevolen.
CONCLUSIE
Stilstand is achteruitgang, en dus heeft Honda zijn woestijnparel in alle luwte bijgekneed tot een motor die nóg beter is voorbereid op het échte werk. Van het bijgespijkerde binnenwerk van de ophanging, over de nieuwe spaakwielen en standaard tubelessbanden, tot een flinke pot extra koppel waar elke avonturier die zou wensen. Het merk heeft de bedenkingen van zijn gebruikers duidelijk ter harte genomen en zijn Africa Twin bijgewerkt waar nodig. Die oogt strakker dan ooit, en is helemaal klaar voor elke uitdaging die hij voor zijn wielen krijgt. Een wereldreis over ongeplaveide wegen? Daar heeft Honda de perfecte machine voor in de rangen…

